Skocz do zawartości
IGNORED

Bezprzewodowe głośniki surround

Audiofan1976

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad bezprzewodowymi głośnikami surround. Szukam w sieci, ale nie ma aż tak dużego wyboru. Znalazłem JBL Control 2,4 GHz ale kosztują około 980zł. Zauważyłem też na allegro takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wyglądają całkiem nieźle, parametry bardzo obiecujące. Na stronie sprzedawcy znalazłem bezprzewodowy wzmacniacz lampowy do tylnych głośników. Poza tym mają dość ciekawe rozwiązania. Wiem , że trudno jest zastąpić porządny kabel ale według parametrów tych urządzeń różnica dla ucha nie powinna być duża. Może ktoś znalazł jeszcze coś innego do 700zł ? Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam.

Audiofan1976

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bezprzewodowe połączenie w hi-fi jest jak opona całoroczna w aucie. bardzo dobre, dopóki nie trzeba używać.

Nie narzekajmy na te opony całoroczne, mój ojciec przejeździł na nich całe życie :) Poza tym jak by na to nie patrzeć , cała telewizja się na tym opiera ( mam na myśli mikrofony bezprzewodowe). Wydaje mi się , że w zestawach do 2000zł i tak nie słychać różnicy w jakości, szczególnie że to surround :)

Jeśli podjąłeś temat standardów to muszę Ci przedstawić swój pogląd na ten temat :). Zgadzam się z tym, że przestrzeganie pewnych standardów jest konieczne, w przypadku gdy decydują one o podstawowych właściwościach instalacji oraz samych urządzeń. Mam tu na myśli awaryjność, samouszkodzenie na skutek niewłaściwej instalacji itp. W przypadku samej jakości dźwięku o tym czy będzie on brzmiał idealnie, nie decyduje tylko sama klasa sprzętu. Bardzo duży wpływ ma samo pomieszczenie , w którym będziemy go słuchać oraz inne czynniki. Chyba zgodzisz się ze mną, że jeśli sprzedawca w sklepie proponuje komuś sprzęt za powiedzmy 20 000 zł nie pytając się go gdzie ma zamiar go zainstalować, to po prostu naciąga go na coś czego ten w normalnych warunkach nigdy nie usłyszy. Bo jaki jest sens kupować 5 razy droższy sprzęt słuchając go w zwykłym pokoju lub kabel połączeniowy za 500 zł do zestawu który kosztował 2000zł ? Rozumiem osoby dla których samo posiadanie lub zakup takiego sprzętu jest spełnieniem jego marzeń, podnosi jego samozadowolenie, po prostu pasjonatów. Każdy kto ma jakąś pasję zasługuje na odrobinę podziwu :) Odnośnie jakości myślę, że każdy człowiek słyszy troszkę inaczej i dlatego każdy oceni jakość dźwięku inaczej. Jeden będzie zachwycony inny powie , że jest tak sobie a jeszcze inny , że to porażka. Sorki , że tak się rozpisuje o tej jakości i standardach, ale wkurza mnie jedna rzecz, chcę kupić coś przeciętnego, co zadowoli moje ucho a przeglądając neta każdy sprzedawca pisze o swoim sprzęcie , że jest najlepszy. Pół biedy jeśli faktycznie tak jest. W większości jednak to co piszą znacznie odbiega od tego co później słychać. Gdybym ja był sprzedawcą nie wciskał bym kitu klientom typu np. masz głośniczek 10cm średnicy i opis "bardzo głęboki bass", może gdyby wsadził ten głośniczek do obudowy z litego drewna, zastosował mocne cewki i wielki magnes, ale nie w plastikowej obudowie ! Zresztą, pewnie gdybym był takim właśnie uczciwym sprzedawcą to po 1 miesiącu musiałbym zamykać interes . Temat jakości - rzeka, także już go kończę. Rozumiem , że nie miałeś okazji posłuchać bezprzewodowych, a jeśli tak to jakie miały negatywne cechy, że nie warto ich kupować ?

Pozdro :)

Audiofan1976

Mnie kiedyś też kusiły "bezprzewodowe" głośniki, ale po krótkim zastanowieniu doszedłem do wniosku, że jakoś wolę ciągnąć pod tynkiem kabel głośnikowy, niż zasilający ... bo kabla i tak nie unikniemy :o)

Bardziej mi się one kojarzą z zastosowaniem w ogrodzie, na dużych przestrzeniach, niż w normalnych warunkach domowych. Ewentualnie nagłośnienie z jednego systemu drugiego pomieszczenia.

Nie szukałem jaki jest w JBL sposób transmisji, czy po cyfrze, czy po analogu.

Ale wiedząc jak obecnie grają słuchawki bezprzewodowe, nie obawiałbym się bardzo :)

15 lat temu było owszem lipa - kupa szumu i zrywanie łączności, ale obecnie (na pewnym poziomie) problemy te nie występują.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.