Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór zestawu głośników i amplitunera - pomóżcie :)

kadrian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam zamiar zakupić zestaw kina domowego (zestaw głośników 5.1 i amplituner).

Będzie on wykorzystywany do filmów, ale również do słuchania muzyki (powiedzmy 60% i 40%).

Budżet na ten cel nie jest duży ~3000 PLN (bez suba, 5.0 + amplituner), ale korzystając z waszej pomocy chcę wybrać najlepsze rozwiązanie.

Z tego co sam wyszukałem to wstępnie wybrałem Whaferdale Diamond 9 5.0 i dojdzie do tego w przyszłości sub.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokój i rozmieszczenie na rysunku poniżej:

ustawienieglosnikow.jpg

Druga sprawa to dobór amplitunera do tego zestawu;

Gdzieś wyczytałem że wzmacniacze audio dobiera się aby mieć zapas mocy, po to żeby nie odkręcać na maxa, bo wtedy są duże zakłócenia sygnału itd., a same utwory potrafią mieć peak'i ok. 20-23dB, więc żeby nie obcinać(wygładzać) sygnału i mieć "wiernie odtworzony" dźwięk zapas musi być.

Nie jestem aż takim audiofilem, ale zastanawiam się czy w przypadku amplitunerów też musimy dobrać moc na np. 110% mocy głośników?

Czekam na opinie co do głośników, ew. propozycje innych zestawów i dobór amplitunera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraznwielkość pomieszczenia, zwróć uwagę na konfigurację opartą na amplitunerze Yamaha RX-V473 bądź RX-V573, ewentualnie Onkyo TX-NR414 oraz zestawie kolumn Wharfedale Diamond HCP Set lub znacznie mocniejsze i większe Wharfedale Obsidian 600 HCP Set. Konfiguracje takie w przyszłości możesz rozbudować o subwoofer.

Zapraszam na odsłuchy

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dzięki za odpowiedź, jeszcze się zastanowię nad tym zestawem Obsidian 600, tylko nie jestem pewny czy to nie za dużo jak na mój salon,

bo mogę nie wykorzystać potencjału takiego zestawu, nie chcę żeby było za głośno od takich frontów (200W).

No i jest sprawa z amplitunerem, czy te 130W (6 Ohm) w RX-V573 albo Onkyo TX-NR414 wystarczy do takich 200W (obsidian) czy 150W (diamond) frontów?

Tak jak pisałem wcześniej o zapasie mocy itd, nie chciałbym spalić wysokich przy troszkę mocniejszym odkręceniu potencjometru...

Może źle myśle, ale proszę o sprostowanie w takim wypadku

Nie patrz na parametry typu waty, bo sa to parametry w 90% wyssane z palca... Lepiej poszukaj czy taki zakladany wzmacniacz 5x100W ma w ogole transformator min 500W aby w ogole tyle mocy oddac... Jak chcesz miec zapas mocy, cokolwiek to znaczy to skup sie tez lepiej nad skutecznoscia kolumn min.88-90dB.. w

Wysłane za pomocą Tapatalk.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

no ok, Obsidian fronty mają 89dB, Diamond i reszta elementów tych 2 zestawów po 88dB, więc wydaje mi się że są ok,

co do apmlitunera to właśnie prosiłem o pomoc, ale nawiązując to tego co napisałeś faktycznie ONKYO ma jakieś 400W poboru więc jak ma oddać więcej niż pobiera?

nie wiem jak dobrać amplituner do głośników i dlatego czekam w dalszym ciągu na pomoc i jakieś konkrety, jak dobrać i dlaczego tak?

pozycja godna uwagi, chociaż co do używanego sprzętu nie jestem przekonany, ale bardzo ciekawa propozycja;

mimo wszystko, chciałbym się dowiedzieć jak dobrać moc amplitunera do głośników, przecież jakieś zasady muszą być,

chyba nie powiecie że wszyscy dobieracie na czuja i na tyle odkręcacie, że jak coś nie tak usłyszycie to już głośniej nie dajecie,

jestem elektrykiem i dalej będę drążył temat dopóki mi ktoś tego nie wyjaśni,

na pewno nie kupię sprzętu po samej propozycji TO + TO będzie dobrze grało i już

czekam na dalsze opinie :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

mimo wszystko, chciałbym się dowiedzieć jak dobrać moc amplitunera do głośników, przecież jakieś zasady muszą być,

Generalnie zasada jest jedna:

Czym więcej watów w piecu tym lepiej. I tym sie kieruj.

Są od tego odstępstwa w zacnych klockach stereo, ale na etapie kupowania amplitunera kina domowego to na 100% się sprawdzi. I właśnie podczas pogłasniania amplitunera z trafem np. 0.3kW prędzej usłyszysz w głośnikach niepokojące dźwięki niż z ampa z trafem 1kW.

no to jest dla mnie jasne, większe zniekształcenia będą przy odkręconym mocno, ale słabym amplitunerze i wtedy mogę spalić wysokie,

chodziło mi o to właśnie czy muszę dobrać ampa tak żeby moc w stosunku do głośników była większa lub przynajmniej taka sama,

z tego co piszesz to myślisz chyba podobnie, ciekawy jestem właśnie zdania jeszcze innych, żeby to się potwierdziło;

a swoja drogą nasuwa mi się pytanie co do tego Onkyo 7.1:

czy mogę taki 7.1 spokojnie użyć do 5.1 nie wykorzystując tych 2 wyjść, czy będzie jakaś różnica w odtwarzaniu dźwięku na pozostałych kanałach?

Gość Gość

(Konto usunięte)

czy mogę taki 7.1 spokojnie użyć do 5.1 nie wykorzystując tych 2 wyjść, czy będzie jakaś różnica w odtwarzaniu dźwięku na pozostałych kanałach?

Nie, będzie wszystko O.K.

Mało tego te dodatkowe kanały możesz wykorzystać w miarę potrzeb do bi-ampingu na fronty.

Będę sprzedawał swój sprzęt, co prawda chciałem z subem, a to by przekroczyło twój budżet, ale przy dobrych wiatrach może i poszło by bez suba.Za tą cenę to chyba w miarę dobry sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzięki za propozycję, ale raczej nie skorzystam z ofert zakupu sprzętu używanego, bo nie jestem w stanie sprawdzić wszystkiego przy odsłuchu przed zakupem, więc używane zestawy odpadają

zakładamy że biorę zestaw Diamond 9 albo Obsidian,

ponawiam więc pytanie jaki amplituner mam do nich dobrać i z jakiego powodu taki mi proponujecie?

(ale jakieś konkrety, wskazówki już były, że moc ampa ma być duża, no ale co dalej, jaka ta moc ma być)

no to jest dla mnie jasne, większe zniekształcenia będą przy odkręconym mocno, ale słabym amplitunerze i wtedy mogę spalić wysokie,

chodziło mi o to właśnie czy muszę dobrać ampa tak żeby moc w stosunku do głośników była większa lub przynajmniej taka sama,

z tego co piszesz to myślisz chyba podobnie, ciekawy jestem właśnie zdania jeszcze innych, żeby to się potwierdziło;

Nie ma jasnej zasady. Nigdy nie będziesz wiedział czy wzmacniacz posiada 30W czy 60W - chyba, że kilka egzemplarzy weźmiesz na testy i pomierzysz na oscyloskopie... Jak amplitunerek ma trafko te 400-500W to powinno być ok, ja bym przyjął że będzie miał te min 50W na kanał, które do średniej sklepowej klasy sprzętu w zupełności wystarczy. Grunt to nie kupować amplitunerów które mają trafa rzędu 100-200W a mocy znamionowej 5x100 lub więcej, bo ta moc nie ma się z czego brać...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

no ok, czyli zasada odsłuchu zestawu jest najważniejsza? chyba wybiorę się no sklepu na odsłuch, ale innego zestawu...

gość w Poznaniu zaproponował mi Jamo HCS3 606, bo podobno grają tak samo a są tańsze (nie upieram się przy Whaferdale, proszę o opinie na temat Jamo)

i do tego HK AVR 156 jeżeli szukam czegoś tańszego albo Denona AVR-1713 lub Onkyo TX-NR515

Zastanawiam się nad Jamo + HK.... i znowu można się wypowiedzieć na ten temat :)

taki mały off topic:

chodzi mi o kartę klubu audiostereo, jak wykupię dostęp na określony czas, to dostaje kartę klubu bezpłatnie (z tego co wyczytałem),

z kartą mam zniżki w sklepach itd., ale czy po zakończeniu płatnego dostępu (1 mc, 3 mc, itp.) w dalszym ciągu mam zniżki z tytułu posiadania tej karty czy już nie?

• 2 tygodnie później...

odświeżamy temat, jestem po odsłuchu Indianaline Nota 550 na Denonie 2313 i Monitor Audio MR6 z Denonem 1713;

zdecydowałem się wstępnie na Denona 1713 po rozmowie z gościem w sklepie, gdzie testowałem te Indiany,

powiedział że Denon ma najbardziej "naturalny" dźwięk w porównaniu do innych, które mają podbite nieco niektóre pasma - albo dół albo średnie itp.

(HK Yamaha itd. z tego przedziału cenowego)

i teraz... wg mnie te Indiany wypadły lepiej pod względem czystego, naturalnego dźwięku szczególnie średnie i wysokie (wokale, instrumental jakiś), basu natomiast może trochę brakowało ale bardzo ładnie schodziły nisko i grały co trzeba,

z kolei MR 6 po pierwsze są większe, 2 większe woofery, średni też, ale pomimo tego nie zaprezentowały się dużo lepiej,

w porównaniu Nota 550 wygrywa jak dla mnie średnimi i wysokimi, które są bardziej naturalne,

a bas przy tych MR6 był męczący, szczególnie słychać było jakieś podbicie w rejonie niskich dźwięków

i efekt był taki że zmęczył mnie ich odsłuch,

utworki miałem swoje, różne, różniste :) wokale, intrumental, bas w różnych tempach i zakresach, więc wydaje mi się że w miarę je sprawdziłem,

czekam na jakieś komentarze, z góry dzięki...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.