Skocz do zawartości
IGNORED

nad czy cambridge audio ???

m2000

Rekomendowane odpowiedzi

ma sie rozumieć że najniższy model y,ale powiedz czym sie rózni oc 496 albo 596 z tego co wiem to niewiele,porównywałem tylko do 496 i róznicy w brzmieniu zadnej bo prawdopodobnie tylko w 496 wyjście słuchawkowe dodali;) a w 596 też zmiany są znikome,w każdym razie w tej cenie nic lepszego nie znajde z nowych CD.W każdym razie zdecydowanie lepiej gra od dvd Philipsa 963 SA który kosztuje 1,8kzł;)

Ma sie rozumieć że najniższy model y,ale powiedz mi czym sie rózni od 496 albo 596 z tego co wiem to niewiele,porównywałem tylko do 496 i róznicy w brzmieniu zadnej bo prawdopodobnie tylko w 496 wyjście słuchawkowe dodali;)a kosztuje kilka stów wiecej. W każdym razie zdecydowanie lepiej gra od sławnego dvd Philipsa 963 SA który kosztuje 1,8kzł;) i w stereo jest ponoć super,no i też od NAD-a 512 który był moim faworytem,ale po odsłuchy CDX-396 zmieniłem zdanie.W sumie w cenie do 800zł na nowy sprzet nie ma według mnie konkurenta ten CD,najbliżej było H/K HD 750 no ale jakoś nie trawie tego brzmienia.Ogólnie kazdemu zainteresowanemu kupnem dvd za około 2kzł i lubiacym sobie posłuchac na przyzwoitej jakosc muzyki polecam kupić dvd za około 700zł a reszte przeznaczyć na odtwarzacz CD.POZDRO

To może ja coś od siebie dorzucę.

Jakiś czas temu miałem okazję porównywać NAD 521BEE i Yamahe 596 u znajomego ale może od początku.

Znajomy posiada b. wysokiej klasy sprzęt sony (przedwz i końc mocy, kupił bo miał świetne warunku zakupu i brzmienie mu pasowało) + Dynaudio Contur (nie pamietam dokładnie modelu - znajomy twierdzi że dał ponad 15k za 2 sztuki, jak to mówi to jego żona dostaje gęsiej skórki więc chyba prawda). Sam jako źródła używa również jakiegoś Soniaka za 7k. Byłem ciekawy po zakupie swojego NAD'a jak źle on wypadnie w porównianiu z jego źródłem. Dodatkowo do testu dołaczył się kolega ze wspominaną już Yamahą. Oczywiście wiedzieliśmy że zagrają one dużo słabiej (choćby dlatego że jego sprzęt był do siebie dobierany a nasze CD to takie intruzy z kosmosu) ale bylismy ciekawi na ile.

Na warsztat wzieliśmy płyty Pink Floyd, Eve Cassidy i Tomasza Stańko.

NAD kompletenie przegrał z kretesem przy Floydach. Totalnie rozlazła się kontorola basu w dodatku zaczął on dominować, dzwięk stał się przytłumiony i ciemny. Reszta też fatalnie. Ogólnie szyko trzeba było to wyłaczyć to nie dało się absolutnie słuchać. Lepiej było przy Stańce, może dalego że było bardziej akustycznie ogólnie oczywiście totalnie zwęziła się scena i dziwięk był zamulony. Wysokie bez rewelacji ale dało się słuchać. Najlepiej wypała Cassidy bo tam na ogół był tylko jej głos, gitara i cisza. Zarzuty takie jak przy płycie Stańko dodatkowo wokal zaczął czasem syczeć (to chyba oznaka zbyt wyrazistych sopranów ale się nie znam).

Yamaha także poległa ale w innym stylu. Folydów nadal się nie dało słuchać :) ale basu było mniej i nie dominował. Dzwięk troszkę jaśniejszy ale nieznacznie. Pomiędzy Stańko na NAD i na Y nie było drastycznej różnicy. U yamahy jaśniej ale sceny w ogólnie nie było :) u nada tak jak już pisałem. Najlepiej na Y wypadła Cassidy podczas odsłuchu której słychać było różnice w cenie około 2k a nie 5,5k jak było w rzeczywistości.

Jeszcze raz napisze że zarówno NAD jak i Y to b. dobre IMHO odtwarzacze w swojej cenie. Ich słabość została obnażona ale można się było tego spodziewać i nie zdziwiliśmy się bardzo. Mogło to także wynikac z takiego a nie innego doboru interconnectów czy glośników ew. kabli głośnikowych - możo przy manipulowaniu tymi elementami możnaby było coś poprawić.

Tak od siebie dodam że u mnie NAD spisuje się b. dobrze i dużo lepiej od mojego DVD (które swoją drogą nie jest szczytem techniki). Napewno słucha się go przyjemniej niż u znajomego. Następnym razem jak przyjedzie znajomy to może uda sie porównac NAD'a z Y na moim sprzęcie (choć może być ciężko bo sprzęt słaby). Tym razem nie było okazji.

mam nadzieje że sie przydałem

jeszcze dwie sprawy.

1. wiem że w wątku chodzi o KD ale myślałem że może to kogoś zainteresować bo widze że dyskusja schodzi na temat CD.

2. swój wywód zamiesciłem tez w dziale "opinie" aby się nikt nie rzucał.

3. także potwierdzam że DVD w tej samej cenie co CD przegrywa brzmieniowo. Jak bardzo to pewnie zalezy od modeli i osprzętu.

elfan

skąd ja mam wiedzieć cokolwiek o 512

kolega W ma ,słucha,wyraził swoją opinię

bądż konsekwentny w wyrażaniu swych opinii

kupujesz cd jazda na stereo,tam dowiesz się więcej

jak już masz prowokować to zrób to mądrze

nie no kaszan robisz sobie jaja czy co?? przeciesz odradzałes mi NAD-a wczesniej że to w środku LG i czy nie lepiej oryginał bo w 512 ani kondziołka nie wyminili,a teraz mówisz że nic nie wiesz o nim???.Moze lepiej Ty tak głupio nie prowokuj.

a moze kaszan tak byś zobaczył jaki był temat tego watku??? i na co w tym temacie zwracalismy uwage??bo chyba nie wiedziałes o co chodzi w temacie a prubowałes cos napisac.Kaszan my tu nie o obrazie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.