Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha a960 ii i yamaha ax 900.

spartan250

Rekomendowane odpowiedzi

witam od dawna polowałem na ax 900 ale wczoraj na giełdze zakupiłem a-960ii mysle że to dobry wybór w porównaniu do ax 900? kupiłem yamahe a-960 ii za 250zł w idealnym stanie ale nie wiem jak sie ma on do ax900?

https://www.audiostereo.pl/topic/97801-yamaha-a960-ii-i-yamaha-ax-900/

Miałem, całkiem mocny wzmacniacz ale na temat łagodnych wysokich tonów dużo nie powiesz...

Był to mój pierwszy wzmacniacz i jak za te pieniądze dość dobry wybór.

BARDZO DOBRY WZMACNIACZ . Ale :

1) jak najszybciej daj ją komuś do przegladu, chyba ze sam umiesz zrobić. wiekowe yamahy mają to do siebie że pełno w nich zimnych lutów i się przez to palą. wiec jesli twoja jeszcze jest w oryginale to do dzieła.

2) jesli chcesz się W PEŁNI cieszyć brzmieniem tego sprzetu poddaj go renowacji-wymień mu wszystkie kondziołki elektrolityczne na nowe, rzecz jasna markowe, nichicony albo elny, nie musza byc najdroższe (te marki same w sobie gwarantuja przyzwoite parametry i odsłuch). jak wstawisz chińczyki to nic nie zyskasz.

Ja w kazdym tak wekowym sprzecie który biorę do siebie kondzioły wymieniam- poprawa jest ogromna. jesli to zrobisz to twój nowy nabytek bez problemu ROZJEDZIE ax-900.

patrzyłem do srodka wszystko jest w orginale i na swoim miejscu ,zimne luty napewno zrobie ale nic nie bede w nim wymieniał

wszystkie kondensatory japońskie mają długa żywotnośc mysle że nic nie zmienie jak bym wymienił na nowe nie bedzie to samo orginał to orginał

hehehe achmed chyba ci sie modele pomyliły :) oszczedności na czesciach to masz w ax900. gwoli jasności, 960 to model duzo starszy od ax900, rocznik 1980/81 wobec 1986/7. Ax 900 poza wielkim trafem i duzymi dwoma kondensatorami ma w srodku przeciągi. w a960 nawet na radiatorach nei zaoszczędzono. jak juz mowiłem- a 960 to inna liga, wzmacniacz znacznie bardziej uniwersalny i mniej kontrowersyjny niz ax900.

miałem rózne wzmacniacze przez kilka lat handlu tym sprzetem, duzo z nich w domu. ax700, 900, 1050, 870, a760, 960, 960II, rózne starsze i młodsze których nie zlicze. jesli miałbym do wyboru postawic w domu odnowiną 960tke lub ax900, nawet chwile bym sie nie zastanawiał.

a do ciebie spartan; co do tych kondziołow widac że jeszcze do tego nie dorosłes. też kiedys tak własnie myslałem. OJ BYŁEM W BŁĘDZIE. i ty teraz też jestes. cóż:) opuszczam wątek. Jak pytasz to słuchaj. Jak wiesz lepiej to nie pytaj.

to co proponujecie skad dostane orginalne kondy i inne podzespoły?

bardzo proszewas o poprowadzenie co mam dokładnie wymienic bo chce ze by ta perełka grała jak najdłuzej bo z niej dzwiek który sie wydobywa dla mnie bajka?

hehehe achmed chyba ci sie modele pomyliły :) oszczedności na czesciach to masz w ax900. gwoli jasności, 960 to model duzo starszy od ax900, rocznik 1980/81 wobec 1986/7. Ax 900 poza wielkim trafem i duzymi dwoma kondensatorami ma w srodku przeciągi. w a960 nawet na radiatorach nei zaoszczędzono. jak juz mowiłem- a 960 to inna liga, wzmacniacz znacznie bardziej uniwersalny i mniej kontrowersyjny niz ax900.

miałem rózne wzmacniacze przez kilka lat handlu tym sprzetem, duzo z nich w domu. ax700, 900, 1050, 870, a760, 960, 960II, rózne starsze i młodsze których nie zlicze. jesli miałbym do wyboru postawic w domu odnowiną 960tke lub ax900, nawet chwile bym sie nie zastanawiał.

a do ciebie spartan; co do tych kondziołow widac że jeszcze do tego nie dorosłes. też kiedys tak własnie myslałem. OJ BYŁEM W BŁĘDZIE. i ty teraz też jestes. cóż:) opuszczam wątek. Jak pytasz to słuchaj. Jak wiesz lepiej to nie pytaj.

doradz mi ktgóre podzespoły mam wymienic na nowe w moim a-960 ii?

Miałem AX-900 w idealnym stanie kupioną w ciemno. W sumie to już mam inny sprzęt ale ten wzmacniacz zawsze będę bronił ponieważ w swojej klasie cenowej jest rewelacyjny. Ze względu na oferowane możliwości najdłużej u mnie pomieszkał.

AX-900 i a-960ii słyszałem ale niestety nie z tym samym sprzętem, jednak i ja i właściciel a-960ii stwierdziliśmy, że AX-900 to dużo lepszy wzmacniacz.

Moim zdaniem AX-900 "stara" się grać a a-960ii niczym szczególnym nie zachwyciło. Może a-960ii coś się poprawi po rewitalizacji ale kwieciste teksty handlarzy:

jesli to zrobisz to twój nowy nabytek bez problemu ROZJEDZIE ax-900.

można traktować jak reklamy w tv.

Druga sprawa to ich cena już dawno nie jest regulowana przez wytwórców i reklamy a regulują nabywcy.

Wybór oczywiście należy do spartan250 a najlepiej dokonać go po odsłuchu. W tych granicach cenowych to można nawet kupić dwa i zostawić lepszy.

tak własnie zrobię bo moim zdaniem to głupota dokładać jak na mierniku u mnie wskazuje ze kondensatory mają taka zawartość jak pisze na nich wiec sam się zastanawiałem po co to zmieniać .zimne luty naprawione wiec mam nadzieje że obejdzie się bez jakiś uszkodzeń przy długim odsłuchu już grałem na nim 6godzin gałka do połowy rozkręcona od volume jedynie się zagrzał trochę ale to normalne.pozdrawiam

doradz mi ktgóre podzespoły mam wymienic na nowe w moim a-960 ii?

Po poerwsze to nie grzebac w takich klockach .

dziala jak powinien ? nie ma trzaskow . kanaly graja rowna moca ?

jesli tak to nic w nim nie wymieniac . po pierwsze to w tych czasach gdy yamaha robila te klocki wychodzily dobre wzmaki i wszystko bylo dopasowane tak jak powinno . wiedz raczej nie polepszysz . po drógie to koszta . po trzecie . to grzebane klocki gorzej srpzedac

to nie lampy ze mozna tak ingerowac w dzwiek

yamaha ax 900 nie grzebana w srodku . Fabryczna to prawdziwy skarb wiedz mysl sama sie nasówa

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

nie ma żadnych trzasków na wszystkich wejsciach gra równo potencjometry nie trzesczą a środku wszystkie podzespoły fabryczne nie ruszane ,tylko ja przelutowałem wszystko żeby odświeżyc luty wzmacniacz w idealnym stanie wizualnym i technicznym mogę fotki podesłac wygląda jak by dopiero był zakupiony :) kupiony na giełdzie w krakówie sprowadzony z niemiec

,tylko ja przelutowałem wszystko żeby odświeżyc luty

Rzeczywiscie ... Wzmak jak ze sklepu . Ingerencja znikoma ...

fabryczne luty nie byly wystarczajace ze przelutowales caly wzmacniacz ?

rozumiem ze ktos lubi lutowac ale to byla lekka przesada z Twojej strony

220px-Cold_solder_joint2.jpg

czy tak wysladaly wszystkie luty w tym wzmacniaczu skoro wszystkie przelutowales?

bo na obrazku mamy przyklad zimnego lutu

"W klasycznym lutowaniu lutem zawierającym ołów złącze takie jest najczęściej chropowate i łatwo się odrywa. Jego powierzchnia jest matowa. W lutowaniu bezołowiowym złącze takie jest bardzo podobne do prawidłowych, co utrudnia jego wykrycie"

jak mi wiadomo to jakos w 2002 roku zakazano stosowania cyny ołowianej wiedz te stare klocki sa z cyna z ołowiem

wiedz zimne luty dosc łatwo zlokalizowac

Jesli na codzien lutujesz to spokojna twoja głowa tylko ze sprzedajac nie napiszesz juz chyba nie grzebana ;]

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

wiem jak wyglądają zimne luty własnie oto chodzi ze nigdzie takiego nie zlokalizowałem ale dla pewności i tak je odswieżyłem nie ma zamiaru go sprzedawac bo gra pięknie i mocno:)

• 1 miesiąc później...

Polujcie na ax-900, ja polowałem i spóźniłem się 5 sekund, zanim kliknełem "kup teraz", a zobaczcie sami jaka aukcja

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po tym nie mogłem spać, że z tak drobną usterką i super odtwarzaczem CD poszło za taką cenę....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przeciez CDP195 to najgorsze padlo Sonego.....to ma byc jakas kryptoreklama?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.