Skocz do zawartości
IGNORED

JBL TL 260 + amplituner/wzmacniacz

Tymian-

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

kolumny stoja i jest generalnie tak ze po prostu nie spodziewalem sie ze maja takie wymagania. Zacznijmy od poczatku. Zaczalem od Amplituner Sony DH820 pobor z sieci okolo 240W, wszystko w trybie stereo. Pierwsze pierdniecie glosnika niskotonowego 30cm i sony pada....z napisem protection. Głosnosc jak okreslamy powiedzmy od 0 do 100 to sony juz przy 40 dead. No ale to sie spodziewalem od poczatku. Kolumny podlaczalem kablami Kimber 8vs w bi-amp podzielone na 2x5 przewodow i 2x3 przewody. Pozniej zmienialem na kimber 8pr standardowe. Gdzies wyczytalem ze do tego bi-amp powinno sie podlaczyc sekcje dolna na 8pr a gorna na 4pr czyli 2x8przewodow oraz 2x4 przewody.

Ja juz sam widze ze kable musza byc odpowiednie .Dalej Denon AVR 3312 tu bylo znacznie lepiej i juz bylem happy bo pomyslalem ze mam dobre urzadzenie za >4000zl. Podciagnalem dzwiek z przedzialu 0-100 na 61 i denon padł. Caly czas mowimy o stereo. Ze specyfikacji wynika ze denon ma 2x125W przy 8Ohm tylko nie wiem czy ciaglej czy RMS. Troszke mnie to podlamalo wiec wyciagnalem z dolu ( mialem pomieszczenie odsluchowe 12m2 ) rotela 980bx on ma spokojnie >2x100W przy 8Ohm i jest lepiej znacznie ale Rotel pada przy glosnosci 71 tylko w taki sposob ze zapala sie lampka protection i rwie dzwiek. Rotel jest podlaczony przez AVR denona przez złacze Pre-amp.

Takze widzicie sami jezdzilem maluchem i dostalem ferrari i czlowiek nie wie co jest grane.

dzieki za wpisy

do GT - czy Ty dawales jakies filmiki demo z TL na youtube?

do czolgista - dzieki za wskazowki z koncowkami mocy

Hej,

Nie spodziewałem się, że te trzy wzmacniacze padną jak muchy, tym bardziej, że to nie jest 50m2 do wypełnienia dźwiękiem. Potwierdza się to, że są różne waty, niektóre tylko papierowe...Pozostaje szukać faktycznie czegoś mocniejszego (gł. wydajność prądowa), bo na papierze 100W, to jest ho ho. Tak, wrzuciłem kilka demo swego czasu :)

Witajcie

zebralem propozycje z naszego wątku.

prosze dopiszcie jeszcze propozycje używek do 2500zl a ponizej to co juz mamy

końcówki mocy

JBL UREI 6260 / 6290

Harman Kardon Citation 22

Bryston

AMCRON / CROWN DC300A

polecane przez GT

Yamaha AX-900

Krell 400xi / Krell 300i

Metaxas Solitare Mk II + osobne pre (najlepiej lampowe)

Audio Research VT100

wpisy userow z netu //wpis GT

Rotelam-i RB1090 i RB1092 opartymi o ICE powery ((500Watts RMS),

Usher R-1.5

MCintosh 402

Advance Acoustic

Bladelius Thor

monobloczki Xindak XA-8800

pozdrawiam!

O tak, 6260 to dobry trop, mam dwie sztuki. Brzmią bardzo dobrze ale uwaga na b.gorące trafa (ten typ tak ma).

Czy masz je w fabrycznej wersji na 220/230 V czy 120V puszcone przez jakieś wielkie trafo?

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Fabryczne 220V bez żadnych modyfikacji, rok produkcji z tego co pamiętam 1989 (musiałbym sprawdzić).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• 6 miesięcy później...

Witajcie,

sprawę zaczalem badac tak jak pisałem od sony dh-820, niestety wylacza się przy niewielkiej glosnosci, później wzmacniacz stereo rotel 980bx to już ma 2x100W przy 8Ohm niestety cos się posypalo z torem i lewy glosnik harczy, później amplituber denon avr 3312 niestety padl przy glosnym słuchaniu muzyki jestem w trakcie reklamacji. Tyle wstępu

Dzis podlaczylem do JBL TL 260 końcówke mocy Yamaha MX-1 to ma 2x200W przy 8Ohm i dopiero wiem o co chodzi w tego typu sprzęcie, dlatego dziekuje za sugestie :-).

od razu nasuwa mi się kilka pytań

1. czy można sterowac yamaha mx-1 przez wyjścia preout amplitunera denon avr-3312 bo ma takie wyjscia czy lepiej kupic dedykowany preamp

2. czy mogę podlaczyc glosniki w trybie bi-amp jak to zrobić? glosniki maja cztery wejścia bananowe obecnie to jest zmostkowane. Czy do bi-amp jest potrzebna druga koncowka mocy?

3. mam również takie kable kimber 8pr które maja takie rozgałęzienie: z urządzenia wychodzi kabel jedym wtykiem bananowym który później rozgałęzia się na 4 wtyki bananowe to chyba się nazywa bi-wire, poprawcie jak się myle. Czy warto stosować taki kabel?

4. proszę o wasze sugestie co dokupić, jak podlaczyc itp

• 1 miesiąc później...

Nie udało mi się kupić JBL 6260. Ale za to kupiłem dwie stereofoniczne końcówki mocy Harman/Kardon PA2200. Pracują jako monofoniczne. Zasilają moje JBL TL260. Nareszcie jest moc!

1. czy można sterowac yamaha mx-1 przez wyjścia preout amplitunera denon avr-3312 bo ma takie wyjscia czy lepiej kupic dedykowany preamp

2. czy mogę podlaczyc glosniki w trybie bi-amp jak to zrobić? glosniki maja cztery wejścia bananowe obecnie to jest zmostkowane. Czy do bi-amp jest potrzebna druga koncowka mocy?

3. mam również takie kable kimber 8pr które maja takie rozgałęzienie: z urządzenia wychodzi kabel jedym wtykiem bananowym który później rozgałęzia się na 4 wtyki bananowe to chyba się nazywa bi-wire, poprawcie jak się myle. Czy warto stosować taki kabel?

4. proszę o wasze sugestie co dokupić, jak podlaczyc itp

Ad1. To zależy, czy będziesz Denona używał do kina. Jak masz możliwość to pożycz skądś pre i jak zwykle - posłuchaj.

Ad2. Możesz. Spróbuj tak: Najpierw wyjmujesz zwory w kolumnach. Końcówkę mocy podłączasz pod dolne zaciski w kolumnach a wyjścia z Denona pod górne. Tworzy ci się tym samym bi-wiring. Potrzebujesz dodatkowego zestawu kabli.

Ad3. Jeśli już, to kabel z jednej strony zakończony jest dwoma bananami a z drugiej czterema. W moim przekonaniu to taki pół bi-wiring. Pełny byłby gdyby kable do góry i do dołu były osobno zakończone. Posłuchaj. ;)

Ad4. Na razie nie mam pomysłów.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.