Skocz do zawartości
IGNORED

Prawdziwe KD czy namiastka ?

Mikomax

Rekomendowane odpowiedzi

>>Meloman

- tak to ważna sugestia - ale ogranicza wybór - Sony ? - tak ; Panasonic ? - chyba nie pozwala na montaż takich filtrów - bark gwintu ?? - i znowu problem jaki i gdzie kupić ? - Tu jest zasadniczy problem - większość takich akcesoriów (jaki i mniej "chodliwych" - choć nie koniecznie gorszych projektorów) jest na zamówienie - zapłacisz - zobaczysz - jak ci nie będzie odpowiadać - twój problem ... - ale "to Polska właśnie" ;-)

- czyżby ? - biorąc pod uwagę wyżej wymienione problemy ze sprawdzeniem na własne oczy cóz innego mi pozostaje ?

czy jednym z objawów zużycia żarówki projektora nie jest zmniejszenie jasności świecenia ? jeśli tak to ile to może być w % ? - może warto mieć ciut jaśniejszy - powiedzmy takie 1000 ANSI ? - pytam doświadczonych uzytkowników :)

A przy okazji - ceny żarówek są rzeczywiście tak wysokie ? (1500- 2000) nie ma zamienników ?

>>froolk

czuję pokrewną duszę ... ;-) /choć suwmiarki jeszcze do ustawiania kolumn nie próbowałem - muszę to nadrobić ;-))/

>>Vonda

Co do tzw. filtra szarego to Meloman ma "stare informacje" ;)

Na dzień dzisiejszy sprawa wyglada tak - filtr taki (jak kto woli przysłona) nazywa się bodajże IRIS.

Jest wbudowany w optykę projektora (mozna go włączyć i wyłączyc z pozycji menu, czy nawet, jak w moim przypadku bezposrednio z pilota).

90% projektorów z przeznaczeniem do kina domowego posiada wbudowany taki filtr - nazywa sie on w przerózny sposób - tryb kinowy, filtr kinowy, najpopularniej IRIS, ale chodzi ciagle o to samo - tzw. filtr szary majacy za zadanie poprawić kontrast obrazu - wydaje mi się, że dublowanie go na obiektywie nie do końca miałoby sens.

Adam

Logicznie patrząc wychodzi tak:

Szary filtr daje inny efekt niż szary ekran.

Filtr zmniejszy jasność projektora a więc tylko pośrednio zmniejszy ilość odbitego przez ekran światła.

Szary ekran redukuje odbicie padającego na jego powierzchnię światła przy zachowaniu jasności projektora.

Jasność:

Mój Infocus ma 1000 ANSI i wyświetla obraz na ekranie perełkowym o wsp. odbicia 1.2. Starając się o obiektywizm stwierdzam że jest odrobinkę zbyt jasno. Podkreślam: ODROBINKĘ ! Po minutce, dwóch oglądania wrażenie zanika, wzrok się przyzwyczaja. Nie ma żadnego dyskomfortu.

Jestem jednak przekonany, że w przypadku ekranu matowego z odbiciem 1.1 czy 1.0 będzie super. Z szarym pewnie jeszcze lepiej !

W mniejszym pomieszczeniu jasność rzędu 700 ANSI w zupełności powinna wystarczyć.

froolk ma rację, ale niestety nie wszyscy mają nowe modele (:

w moim HS-1 filtr jest dokręcany... w tym celu obiektyw posiada specjalny gwint....

taki filtr można kupić w każdym dorbym sklepie fotograficznym

wydaje mi się, że Xajas pomimo, że nie ma pzrsytosowanego obiektywu jakoś poradził sobie z nałożeniem filtra

Chwała im za to, że masz taką mozliwość, bo jak napisałeś - jest wiele starszych modeli nie posiadajacych takiego filtra i jeszcze na dodatek nie posiadających gwintu na obiektywie - co uważam za skandal, bo nawet mój stareńki nec posiadał takowy gwint.

Adam

jak we wtorek wyjeżdzam, a raczej wylatuję do wiernych inaczej, czyli do Egiptu

żal rozstawać się z forum na dwa tygodnie, ale urlop to urlop... :)

może na jesieni też się pozbędę swojego poczciwego HS-1?

a może jeszcze poczekam do wiosny - jakiś fajny nowy model się pokaże? np. HS-30? :)

>>Mateuszek

a widziałeś tego BenQ w akcji? w najniższym segmencie cenowym podobno wymiata, jest lepszy od Panasa AE-500. piszę podobno bo na Śląsku nigdzie go nie widziałem w sklepach...

wszystkim życzę miłego urlopu!!

w zasadzie to jestem zdecydowany na benq 6100 - chce kupic razem z ekranem z jakies 10000 nok

wczesniej muslalem o infocusie x1 ale benq jest cichszy i ma tryb "eco" i ponoc nie ma efektu teczy.

oba maja natywna rozdzielczosc 800X600 i oba sa w mniej wiecej w tej samej cenie

bylem swiadkiem testu porownywczego miedzy panasem a infocusem - ten drugi wypadl duzo lepiej wiec benq powinien byc jeszcze lepszy :)

zastanawialem sie nad jakims 16:9 ale nie wiem czy to jest najlpsze rozwiazanie - te tansze maja rozdzieczosc 800X460 wiec wypada tyle samo, poza tym fajnie jest odpalic czasem gierke z 5.1

dla wszystkich potrzebujących bo widzę, że od ostatniego czasu ranking troszkę się zmienił

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przetasowania na szczycie, choć HS-20 trzyma się mocno... pojawił sięHitachi, ale "dopiero" na 5 miejscu

wypadł Panas AE-500

ach! i mieć tak w domku takiego BenQ PE8700....

Ukryta Zawartość

to nie ma końca tak jak ze wszystkim co sie nie kupi

jak kupowałem 2 lata temu nowe auto byłem tak zakręcony

że nie myslałem o nowszym modelu , a tu niecały rok i jest

szok , reklamy cuda , jak to sie drogi trzyma ba, nawet na ksieżycu !

wtedy pomyślałem , mogłem się wstrzymać - paranoja !

jak bede miał na projektor po prostu kupie czy to ma być

'cieńki' panas czy BenQ PE8700 - wymiatacz - chwilowy oczywiście

wszystko jest kwestia ceny

na pewno za pare miesiecy to co kosztuje 100% teraz bedzie kosztowalo 50 lub mniej

pojawiaja sie nowe rzeczy, coraz lepsze i bardziej wypasione

moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem jest wymienianie niektorych - lekko przestarzalych elementow - na nowsze

niestety za niewielka doplata...

tylko zauważcie proszę, że w dziedzinie telewizorów zasadniczo nic się nie dzieje... no może pojawiły się Pixel View i inne paści, ale ogólnie jest zastój...

co innego projektorki - tu mamy istną burzę... co nowy model to nie dość, że tańszy to na dodatek lepszy

zresztą z drugiej strony nie ma się co dziwić - jako urządzenia do odtwarzania obrazu projektory są zasadniczo najbardziej prymitywne techniczne... więc powinny być może nawet tańsze od telewizorów?

Wygląda na to, że rzeczywiscie projektory (zwłaszcza LCD) powinny być tańsze od TV.

Przecież nie mają choćby tunera, a mi osobiście (laikowi) wydaje się, że koszt niewielkiej matrycy LCD powinien być znacząco niższy od tych instalowanych w laptopach czy telewizorach LCD.

Wprawdzie niektóre z nich mają układy polepszania obrazu, progressive, ale to samo mają DVD playery znacznie tańsze.

Być może cana wynika z wielkości rynku, a nie rzeczywistych kosztów prodkcji?

Adamu

problem ceny to problem malego popytu na projektory gdyby ludzie doszli do wniosku ze projektor jest im nie zbedny tak jak tv to daje glowe ze za rok projektory nawet z klasy 3M kosztowac beda kolo1000zl a wiec do roboty wszystkim znajomym znajomym znajomych niech kupuja:)))

atrej,

piszesz że "problem ceny to problem malego popytu .."

też mi sie tak wydaje, że ale pare dni temu gość który montował mi żaluzje spytał sie ile dałem za swój monitor LCD, odpowiedzałem że kupowałem go rok temu i pewnie teraz są już tańsze, on stwierdził że nie i po tyle mniej więcej chodzą.

Zdziwiłem sie trochę i spojrzałem na strone Komputronika i co widze? Faktycznie, rok temu kupowałem ten monitor LCD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wtedy zapłaciłem za niego (sprawdziłem na fakturze) 1459zł teraz widze, że nie tylko nie staniał ale jest droższy 1849zł (!)

A więc jak to jest z tymi cenami i popytem?

pozdrawiam

hardhary

Ukryta Zawartość

->hardhary

Jakiś czas temu na portalach IT pisano o nadwyżce popytu na panele LCD. Popyt na aparaty cyfrowe (ekraniki do aparatów) powoduje podzielenie mocy produkcyjnych a w ciągu ostatniego pół roku ludzie gwałtownie wymieniają lampiaki na panele. Fabryki produkujące panele są baaaardzo drogie a jest ich dokładnie 5 (pięć) na świecie. Dopiero pod koniec tego roku Benq (oczywiście Chiny) uruchomi swoją drugą i na rynku pojawi się więcej towaru.

ja jeszcze z tym popytem wezmy na przyklad sprzed komputerowy a konkrtetnie procki to co dzisiaj moze osiagnac technika w scaleniu tranzystorow w jednym gowienku zwanym procesorem przebija wszystko interesowalem sie kiedys budowa praktyczna takiej macierzy krzemowej tranzystorowej i jetem w pelni odpowiedzialny za to co mowie ze koszt wyprodukowania takiego procka (parametrami giga tera hexa itd) wlasciwie przewyzsza kiilkadziesiat razy wyprodukowanie projektora i co i oto okazuje sie ze kazdy chce zmienic procesor chce go zmieniac na nowszy i w ciaz na nowszy a stare z przed roku czy dwuch lat te ktore byly takie wspaniale i drogie wyzuca sie do smietnika lecz z projektorami tak nie bedzie przynajmniej narazie (1-3l) procesory ida jak woda a projektory jak krew z nosa:))

• 2 miesiące później...

>>a projektory jak krew z nosa:))

Infocus ScreenPlay 5700 już nie kosztuje prawie tyle co nowe Seicento

w promo za 14999zl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.