Skocz do zawartości
IGNORED

grill z cegiel lub piec do pizzy

rubberbandman

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos budowal murowany grill ogrodowy lub/i piec, w ktorym daloby sie upiec tez pizze? Np. z jednym poziomem na ceglach szamotowych... Kto sie na tym zna ? ;) Pomocy! - musze miec gotowy plan w tym tygodniu ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/9804-grill-z-cegiel-lub-piec-do-pizzy/

Wprawdzie zbudowałem takiego grilla, ale pizzy nie próbowałem piec.

Mój ma około 2m wysokości, ale palenisko jest około metr nad ziemią.

Jak się węgiel rozpali to temperatura jest bardzo duża, ręki nie można włożyć. Bez problemu można piec grube mięso, czyli pizza też by poszła.

Tak czy siak, jest to dużo lepsza opcja niż grill z blachy, wadą jest mobilność. Mój waży z 200kg ;-)

piec to najlepiej lampowy ;-))

z ładnym "grillem" chroniącym szklane banieczki

jak się głośno i dlugo posłucha to może i pizze da sie na takim upiec ;)

koledzy podpowiedzą, jaki model będzie najlepszy do pizzy, bom ja tranzystorowiec ;)

Tak, 200-sto kilogramowy piec nie dla w s z y s t k i c h jest mobilny (tak zastrzegam, bo boje sie, ze dostane w ryja od jakiegos Strong-mena) ;)

Pomysl z pieczeniem pizzy na lampach jest odkrywczy ale myslalem, ze to moje odkrycie: ciasto drozdzowe stawiam w plastikowej misce na moim pre-ampie (triody SE w klasie A) niestety koncowki mocy maja lampy bez grila - a szkoda bo tez sa w klasie A. Jak sie ciasto przyklei i bedzie trzeba odrywac to wyjdzie pizza anodowa z tlenkiem geteru.

Czy ktos sie orientuje z jakiego kamienia albo cegiel jest zrobiona polka w oryginalnych wloskich murowanych piecach do pizzy? Chyba nie z szamotu, bo ciasto wsuwa sie bezposrednio na kamien posypany maka (na tej samej polce jest drzewo, ktore rozgrzewa komore; dalej, jak ma wygladac wentylacja...? tylko nie piszcie, ze cichy wentylatorek...) ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.