Skocz do zawartości
IGNORED

CD+DAC or new CD or...?

rapatapatoja

Rekomendowane odpowiedzi

A jesteś pewien że ma wyjście koaksjalne ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Strona o sony 227 , inside przetwornik Philipsa TDA1541. Laser KSS-151A chyba jeszcze nawet do kupienia.

A jak gra jako transport to jest loteria zanim się nie sprawdzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gdybym miał kupic dla siebie tani CD z przeznaczeniem na transport, to kupił bym sobie za 300zł jakiegoś Marantza na Allegro i do tego zainstalował płytke zegara XO3 TenT Labs, wyposażona w układ przetaktowujący dla wyjścia s/pdif. Całość zamknęła by sie więc kwotą ok 900-1000zł, i myslę, że ciężko bedzie znaleźć coś lepszego za te pieniądze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Sony jak najbardziej nadaje się na pierwszy (początkowy?) transport do przetwornika, nawet jeśli ma tylko wyjście optyczne, dołożenie wyjscia coaxial to jakieś 20-30zł, wystarczy poczytać wątki DIY. Co do wyboru modelu, lepiej kupić troszkę nowszego sony z laserem KSS-240 (jak wysiądzie można kupić za 60-100zł). Ja akurat mam model 991 kupiony za śmieszne pieniądze, łapie wszystko i na dobrym kablu z Thetą uzyskuję efekty bardzo zadowalające.

Sprzedawca i pisze i na fotografii dołącza, że jest koaksjal. Ale sugerujecie jednak inne modele, czy Sony, czy Marantza. A jeśli tymczasem nie będę miał na dołożenie kilku stówek na nowy zegar - to w co warto inwestować?

Sprawdzałem tez philipsa i marantza, w obu przypadkach sony 991 ze zrobionym coaxialem był lepszy. Polecam inny model niz 227ESD z racji wieku, lasera i tego wyjscia coaxialnego, które w sony oryginalnie jest słabsze niż te, które można zrobić samemu. 991 można złapać na allegro za jakieś 250zł, mozna też użyc modelu 790 i kupić go za jakies 100zł jak się trafi:)

kebaP - myślę, że za te pieniadze lepiej zainteresowac sie czymś zintegrowanym z 2 ręki. Pamietaj że do koszt CD i DAC dojdzie jeszcze koszt kabla.

Kabel też najlepiej zrobić samemu. Mozna dojść do całkiem przyzwoitych rezultatów i bić się z kablami za około 500-600zł przy niewielkim wkładzie finansowym i kilkunastu godzinach pracy. Faktem jest, że za tysiąckilkaset zł można kupić już na przykład sony XA30ES, a najgorszy on nie jest, jeśli sie troszkę w nim podłubie:)

Piotr DA

Wiem że jesteś miłosnikiem Sony ale ta miłosc czasami jest ślepa.

Piękna szuflada , krążek dociskowy ale liczy się w koncu tylko efekt końcowy

czyli dzwięk. Testuje od jakiegoś czasu różne CD jako napędy. Miałem okazję

sprawdzić też Sony 30ES z zegarem i lekko mówiąc było gorsze

od marantza na cdm4/19 , cdm12 też z clockiem. Zresztą mój sentyment do

Sony skończył się kiedyś po zakupie i odsłuchach tak chwalonego CD50ES.

Pomysł Elberotha na XO3 Tenta jest bardzo dobry , też zamówiłem ten zegar

z taktowanym wyjsciem SPDIF. Myslę że jest to najtańszy sposób na dobry transport .

Za 4-6 tyszł faktycznie można dostać niezłą używkę. Można dostać poniżej 3 tyszł Parasound DAC 2000 do tego napęd jakiś choćby paskowy i masz niezłe naprawdę brzmienie.Mówię celowo o napędzie paskowym gdyż w/w DAC nie chciał tak naprawdę pokazać swoich mozliwości z kilkoma cd w cenie od 5 -9tyszł bedących na innych napędach.Bardzo ważne jest z czym bedziemy łączyć dany zestaw.To,że u kogoś dany element grał bardzo dobrze nie musi oznaczać że w połączeniu z innym też tak bedzie. I druga sprawa okablowania. Dochodzi Tobie jeszcze zakup XLR , który również , może w brew niektórym ma ogromne znaczenie. Nie mówię o bardzo drogich kablach, lecz przynajmniej spróbowaniu odsłuchania kilku egzemplarzy i później wybranie tego który bedzie najlepiej pasował.W/w DAC a wraz z orginalnym napędem paskowym znam bardzo dobrze -całość kosztowała około 20tyszł i jest to przyzwoity zestaw, który wystarczy spokojnie na kilka lat.

pozdr.

Zorro - mocno reklamowany CDP-XA50ES, zgodnie z tym co mówisz, wcale rewelacyjny nie jest, lepszy był poprzednik CDP-XA5ES, z tym że w tamtym czasie nagrodę zabrał CDP-XA7ES i dla 5 już zabrakło :) A nie możesz odmówić tym soniakom designu - ta szuflada i krążek to wygląda naprawdę klasowo. Ale fakt faktem, że powinien liczyć się dżwięk, nie wygląd - tylko powiedz to żonom (dziewczynom, nażeczonym, itp.)...

kebaP>

przy tym budżecie zainteresowałbym się przetwornikiem Stelmacha. Do tej pory miałem AKAI CD-57 z tym dac i grało to b. fajnie, terza akaiem cieszy się następny, a ja czekam na XA2ES Sony z tym przetwornikiem. Przy załadanym budżecie 1500zł - 650 na DAC zostaje Ci 850zł na źródełko, transport używkę za te pieniądze kupisz b dobry, paru ludków na forum posiada taki DAC i z tego co widzę są zadowoleni. Oczywiście pozostaje odwieczne pytanie: grzebać czy nie grzebać?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.