Skocz do zawartości
IGNORED

Co na sciany boczne ... tlumienie,czy rozpraszanie.

Gość zbyniu 360

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od umeblowania w pomieszczeniu, jego wielkości, ustawienia kolumn, odległości pomiędzy kolumnami, a ścianami i słuchaczem, itd.

Generalizując niemal zawsze można tłumić, jeśli odległości są odpowiednie to można rozpraszać.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Też się nad tym zastanawiam, z lewej strony mam gołą ścianę i dwie pary całkowicie płaskich drzwi i przez odbicia, lewa kolumna wydaje się grać głośniej od prawej. Odległości są minimalne, jakieś 30-40cm od bocznych ścian.

Myślałem o zrobieniu prostego absorbera, czyli po prostu o wsadzeniu 1-2 płyt Isovera w jakąś prostą ramę i obicia całości materiałem

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

80 - 150cm przy dyfuzorach o głębokości 12-25cm. Zależy to również od jego szerokości i liczny n na bazie której został zbudowany.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Gość zbyniu 360

(Konto usunięte)

sam wnioskuje, ze na tak duzych odleglościach ,jak 150cm ,od scian bocznych ,nalezy tylko i wyłąncznie rozpraszać,moi drodzy akustycy,czy mam rację....?, a na tylnią scianę ,za miejscem odsłuchowym ,jeśli jest blisko ściany tłumić,no i ustawienie kolumn metoda cardasa ,u mnie się sprawdza ,fenomenalnie!!!,teraz mam prawdziwy dżwięk! ,ktory jeszcze ,można wiele poprawić,ogólnie teraz mi się bardzo podoba,ściany boczne na razie gołe,ale jak je zagospodaruje ,to dopiero ,bedę się cieszył.

sam wnioskuje, ze na tak duzych odleglościach ,jak 150cm ,od scian bocznych ,nalezy tylko i wyłąncznie rozpraszać,moi drodzy akustycy,czy mam rację....?, a na tylnią scianę ,za miejscem odsłuchowym ,jeśli jest blisko ściany tłumić,no i ustawienie kolumn metoda cardasa ,u mnie się sprawdza ,fenomenalnie!!!,teraz mam prawdziwy dżwięk! ,ktory jeszcze ,można wiele poprawić,ogólnie teraz mi się bardzo podoba,ściany boczne na razie gołe,ale jak je zagospodaruje ,to dopiero ,bedę się cieszył.

Zbyszek, jesteś coraz lepszy. Tak trzymaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.