Skocz do zawartości
IGNORED

nowe oblicze allmusic.com

i_nemes

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pewnie juz niejeden z Was zauwazyl, jak bardzo zmienil sie serwis

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ciekawy jestem Waszego zdania: czy na lepsze, czy na gorsze? Na razie, moja opinia taka, ze to swietnie,ze udostepniono probki utworow (juz nie trzeba bedzie latac do amazonu:-)), natomist fatalnie, ze serwis tak fatalnie zaczal dzialac - co chwile zerwane polaczenie ze strona, co drugi link sie rwie, mocno to frustrujace. Mam nadzieje, ze szybko sie allmusic poprawi, byc moze to wynik oblezenia, ktore pewnie spotkalo wlasnie ten nowy-stary serwis.

Ponadto - kilka decyzji designerskich mocno kontrowersyjnych, no i przede wszystkim - widac kolejne kroki w kierunku pelnej (ponownej?)* komercjalizacji: wiecej reklam, jakies super nowe technologie i wodotryski na stronie, no i logowanie.

Z innych obserwacji na goraco: obecnie strona laczy dwa stare serwisy: allmusic.com i allclassical com. Ten drugi dziala wciaz na starych zasadach pod starym adresem (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), ciekawe, czy na stale, czy tymczasowo. Natomiast wiaze sie z tym inna ciekawostka - wielu kompozytorow muzyki klasycznej mialo juz swoje biografie w allmusic.com - teraz biografie sa dwie, ale po staremu, tylko przy jednej (tej z allmusic starego) przeczytac mozna recenzje plyt, w tym wypadku oczywiscie wybor jest mocno niekompletny.

reszte zmian trudno ustalic, bo dziala to naprawde koszmarnie...:-((

Pozdrawiam, nemes.

*"ponownej" chyba, bo wydaje mi sie, choc nie jestem pewny, ze encyklopedie allmusic guide wydawane byly jeszcze w czasach przedinternetowych. Ktos ma moze pewne informacje na ten temat?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/9842-nowe-oblicze-allmusiccom/

hehe, sam miałem założyć taki wątek

ale nemes mnie uprzedził, widać jest bardziej uzależniony od AMG niz ja ;)

moja uwaga podstawowa - ZA MAŁE LITERY! ;)

I jakis taki mało przejrzysty ten nowy dizajn

(no, ale wszystko jest względne, rownie dobrze mozna powiedziec, ze mam kiepski wzrok i fatalny monitor - 15 '' raptem ;(

no i sie zawiesza co chwila, ale to pewnie przejsciowe problemy

za to próbki utworow - DUŻY PLUS

niech tylko zacznie działac jak trzeba to zobaczymy...

Z serwisu korzystam praktycznie codziennie, mam ustawione na stałe. Moim zdaniem na allmusic jest teraz gorzej, zwłaszcza że diabelnie wolno chodzi. Próbki utworów bardzo w porzo, ale wygląd strony? Hmmmm....zdecydowanie za komercyjny (za dużo reklam), poza tym wygląda jak klasyczno biało-mdławo-niebieski portal-wortal, jakich pełno w sieci. Tamta strona miała swój klimat, tej jeszcze nie czuję.

Nieczytelne gwiazdki przy płytach, utrudniona nawigacja, dużo niepotrzebnego wypełniacza. Amerykański bełkot.

Natomiast wydania książkowe są na bieżąco wydawane. Sam mam ostatnie encyklopedię Bluesa i ostatnie wydanie Jazzu i powiem szczerze: dużo fajniej czyta się książkę, niż na www, choć Internet jest bardziej aktualny. Ale kniga to kniga i basta!

Pzdr

Czyli na razie wychodzi, ze mamy bardzo podobne odczucia: gorzej, choc z czasem po przyzwyczajeniu moze byc lepiej. Ja szczerze powiem, ze kiedy dzis zobaczylem to nowe oblicze w pierwszym odruchu pomyslalem,ze zle wpisalem adres i mnie przerzucilo do jakiegos portalu kupieckiego, potem glosno jeknalem... moze z czasem sie przyzwyczaje.

Kompletnie chybionym pomyslem wydaje mi sie rozwijane info przy pojedynczych plytach (kiedy kursor przytrzymac pojawia sie male zdjatko a cala strona przesuwa sie lekko w dol, albo gore) - dobija to totalnie. wszystko sie kolebie w te i we w te, a dodatkowo nie wyobrazam sobie, jak mozna teraz korzystac z AMG na modemie.

ech, koniec narzekania, mam nadzieje, ze bedzie lepiej. Toz ten serwis to moj chleb powszedni:-).

pozdrawiam, nemes.

Witam

Poprzednia wersja była chyba bardziej charakterystyczna i miała swój klimat. Gdyby do niej dodać fragmenty utworów to powstałby serwis idealny :).

No ale nie jest tak źle. Przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka i może dlatego troche "razi" nowa szata graficzna.

Pozdrawiam

Trochę potrwa zanim się przyzwyczaję. Dla mnie też literki za małe. Nie cierpię też tego patentu z pokazywaniem pierwszego zdania i połowy drugiego i koniecznością klikania na "read more". Czy rzeczywiście jest ktoś komu wystarcza połowa zdania i nie chce "read more" że trzeba resztę chować? Tekst zajmuje teraz małą część ekranu, a reszta to puste tło i jakieś reklamy. Może należałoby przekazać uwagi adminowi?

ja też zgadzam się , że poprzednia wersja miała swój styl . A obecna to bardzo bliska kopia takiej stronki www.mp3.com . Tam od zawsze były próbki utworów + taki sam tekst jak na allmusic.com ( prawdopodobnie allmusic.com ściągnął od nich szatę graficzną i próbki mp3 w zamian udostępniając teksty )

Ech tak to jest ... czlowiek sie przyzwyczaja.

Wczesniej z Opera nie dzialala. Teraz chodzi ale ....

Mam tylko nadzieje, ze to przejsciowe problemy. Trzeba sie cieszyc ze taka baza jest - nie wiem co bym bez niej robil.

Dziennie kilka razy tam jestem jak czegos szukam :)

No i sprawa z allclassical.com juz sie wyjasnila: 'redirecting to allmusic.com'.

Niech no mi ktos powie, czy ja dobrze widze, ze w serwsie nie ma juz przy plytach listy plac / spisu wykonawcow?? Szukam i szukam i jakos nie moge znalezc. Jesli nie ma - to jest to juz BARDZO powazny minus wobec starego-dobrego, badzo mnie wobec nich zniechecajacy. A wydawalo mi sie, ze pierwszego dnia po zmianach listy plac byly, ale to byla moze zmyla,albo jam sie zmylil:-).

pozdrawiam, nemes.

za cholere nie mogę się przyzwyczaić ...

a jak mnie wkurza ten bajer z rozwijającą się okładką w dyskografii - trudno przez to utrafić właściwy tytuł

też się początkowo zmartwiłem, ze nie ma "listy płac",

choć w głębi duszy nie brałem nawet pod uwagę takiej możliwości, że jej naprawdę nie ma ("aż tak" przecież nie mogli tego popsuć), tylko pewnie gdzieś to schowali, skurczybyki

no i faktycznie

jest, ale kiedyś było prościej, a do tego ładniej i bardziej przejrzyście

oddajcie stare, prawdziwe allmusic!

*

Bardzo fajna nowa skorka AMG. Podoba sie choc w pierwszej chwili zlosci, ze trzeba sie na nowo uczyc w niej poruszac. Ale taki juz bol podobnych zmian. Jednak po pewnym czasie widac, ze zrobiono cos zmyslnie i podniesiono poziom informacji - sample!

Poza tym wydaje mi sie, ze obecnie splynie do AMG lawina uwag, ktore wezma pod rozwage i cos moze jeszcze poprawia. Ale generalnie nie jest zle!

Taka moja opinia.

pzdrw

soso

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

jak dla mnie:

content - OK, chyba rzeczywiście jest więcej

design - dużo gorszy:

- mniej przejrzysty,

- wyskakujące okładki skutecznie zniechęcają do "wchodzenia" w płyty,

- przy standardowej (przynajmniej dla mnie) metodzie przeszukiwania trzeba się więcej naklikać.

Tragedia :(((

- niewiele widać, całość straciła na przejrzystości i komunikatywności z odwiedzającym

Ponadto niestety nowa wersja strony nie działa pod Operą ;-) co jest jednak dużym niedopatrzeniem (to jakieś 5% rynku przeglądarek internetowych). Ogólnie jestesm wyjątkowo niezadowolony ze zmian :)))

mciej, naprawdę witryna Ci nie działa pod Operą? ja używam wersji 7.54 i wszystko chodzi OK (poza tym, że nowe "wodotryski" są całkowicie dla mnie niestrawne).

Frycu wcześniej pisał, że poprzednia wersja strony nie działała w Operze - też byłem zdziwiony, bo miałem pozytywne doświadczenia.

Strona działa, ale nieustannie są jakieś klopoty z obslugą flash'a, tych wysuwających się okien itd. Wszystko jest rozedrgane i stanowi żywy orgaznim, a kliknięcie w miejsce w które się chciało kliknąć graniczy z cudem bo wszystkie elementy strony są w ciągłym ruchu :)))

Jako ciekawostkę dodam, że poprzednia wersja strony działała mi na Operze doskonale ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.