Skocz do zawartości
IGNORED

Mętlik z kinem domowym - pomocy....

Tokepit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym Was prosić o radę bo wierzę, że co setki głów to nie jedna.

Zatem o co chodzi.

Jako miłośnik marki Pioneer mam w tej chwili ampli do kina domowego VSX-LX70. Współpracuje to z blu-rayem Pioneer BD-LX91 oraz zestawem kolumn JBL ES (fronty ES80).

I teraz - w KD właściwie nie mam zastrzeżeń - gra jak na moje ucho OK. Jednak gdy chcę posłuchać sobie płyty CD to jakiś ten dźwięk płaski, bez wyrazu. Po prostu - nie fajny.

Przeszukałem wiele forów zastanawiając się co z tym zrobić i mam kilka sugestii, z którymi chciałbym się z wami podzielić i prosić o podpowiedź, która lepsza.

Założenia.

Pokój TV ma u mnie ok 20 m2 (jest w prostokącie - od kanapy do ściany, przy której stoją fronty ok. 3,6m), podział KD/muzyka - ok. 70/30

Co chcę osiągnąć - czysty dźwięk w stereo (taki gdzie słychać i smyczki w muzyce klasycznej i syntezatory w elektronicznej, jako, że słucham wszystkiego po trochu), dobry, czysty przestrzenny dźwięk w KD (5.1 - nie będę wchodził w 7.1, 9.1 itp).

Co wiem po lekturze wielu forów:

1. Powinienem zmienić kolumny, jako, że JBL ES nie są najlepszym sprzętem do stereo. Zasugerowano mi AE Radiance 3 (zestaw 5.1). Czy to dobre kolumny do KD i stereo?

2. Wymiana ampli - tutaj sprawa się komplikuje - ja chciałem wymienić mojego VSX-LX70 na najnowszą konstrukcję Pioneera SC-LX86, jednak pojawiły się inne propozycje i uwagi:

A) według usera Locker (z tego forum) Pioneek SC-LX86 brzmi koszmarnie - nie wiem czy to prawda, nie słyszałem go, jednak jest to chyba pierwsza tak negatywna opinia o Pionkui

B) Druga opcja, którą mi podpowiedziano to zostawić to co mam a kupić dobry wzmacniacz stereo i przez pre-amp podłączyć z posiadanym LX70 - podobno i stereo będzie fajne i w kinie domowym dźwięk nabierze blasku.

C) ta opcja pojawiła się w mojej głowie po opinii jednego z moich znajomych, który jest miłośnikiem amplitunerów CA - otóż, wymienić mojego Pionka na nowego CA 751R.

Nie mam pojęcia w która stronę iść. Opcja 2B wydaje się najtańsza, opcja 2C to zerwanie z Pioneerem jako centralnym punktem dowodzenia :)

Zastanawiam się - czy są firmy, które np. za jakąś opłatą mogłyby urządzić odsłuch w moim mieszkaniu? Przykładowo - zamówiłbym 2 Ampli (Pionek 86 i CA 751R) i po prostu podłączono by mi to bym odsłuchał w warunkach jakie mam?

Czy, jeśli to nie możliwe - na Śląsku (mieszkam w Gliwicach) są salony, gdzie można odsłuchać te 2 ampli z różnymi kolumnami? (oczywiście najlepiej by było z AE Radiance 3 ale ta marka chyba nie jest najpopularniejsza w Polsce).

Pozdrawiam licząc na pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/98509-m%C4%99tlik-z-kinem-domowym-pomocy/

Gra źle od zawsze, czy od jakiegoś czasu ?

Jak masz podłączony BD, analogowo, czy HDMI ?

Czy znasz swoje urządzenia pod kątem konfiguracji poprzez MENU ?

Ad. 1. Mam wrażenie, że źle gra od zawsze

Ad. 2. Płyt CD słucham z tegoż blu-raya (LX91) połączonego analogowo do wejścia CD Amplitunera.

Ad. 3 - to jest dobre pytanie - dokonywałem pewnych zmian w ustawieniach ale gdzieś tam siedzi we mnie taka myśl, że nie do końca znam w 100% ampli, które mam od 5 lat :)

daj spokój nic nie wymieniaj bo ten CA to nic lepszego,tanio i najprościej kupno wzmacniacza,kup jakiegoś nowego w sklepie masz 10 dni na oddanie go bez podawania przyczyny,weż do domu,podłącz odtwarzacz analogiem pod wzmacniacz i posłuchaj

daj spokój nic nie wymieniaj bo ten CA to nic lepszego,tanio i najprościej kupno wzmacniacza,kup jakiegoś nowego w sklepie masz 10 dni na oddanie go bez podawania przyczyny,weż do domu,podłącz odtwarzacz analogiem pod wzmacniacz i posłuchaj

Jako "nic nie wymieniaj" rozumiesz także głośniki? Czy jednak wymienić te JBLe?

1 - postaraj się zresetować oba urządzenia do ustawień fabrycznych.

2 - instrukcję w ręce i przypomnij sobie wstępną konfigurację.

3 - przeprowadź kalibrację załączonym mikrofonem

4 - zepnij BD analogowo L+R do CD, a także cyfrowo COAX + HDMI

(czyli na trzy sposoby, pod trzy różne wejścia )

5 - odpal dobrze nagraną płytę i przełączając 3 wejścia zrób sobie

test, czy z każdego wejścia słyszysz to samo/tak samo .

Podziel się wynikami.

1 - postaraj się zresetować oba urządzenia do ustawień fabrycznych.

2 - instrukcję w ręce i przypomnij sobie wstępną konfigurację.

3 - przeprowadź kalibrację załączonym mikrofonem

4 - zepnij BD analogowo L+R do CD, a także cyfrowo COAX + HDMI

(czyli na trzy sposoby, pod trzy różne wejścia )

5 - odpal dobrze nagraną płytę i przełączając 3 wejścia zrób sobie

test, czy z każdego wejścia słyszysz to samo/tak samo .

Podziel się wynikami.

Witam,

A zatem co zrobiłem:

1. Zresetowałem zarówno CD jak i Ampli do ustawień fabrycznych

2. Przeprowadziłem kalibrację MCACC

3. Podłączyłem na 3 sposoby

4. Wybrałem płytę Chris Botti "Impressions" do testów...

I figa...

Dźwięk po ustawieniach MCACC taki jakiś "cofnięty". Przy wyłączonej kalibracji lepiej ale nadal daleko do dobrego. Generalnie dźwięk taki jakby trochę "zza kotary". Brak mi brzmienia, które byłoby wyraźne, czyste. Przy czym zaznaczyć muszę, że nie dokonywałem żadnych regulacji innych nic MCACC i zmian polegających na włączaniu i wtłaczaniu różnych "ulepszaczy". Wiem, że niby można jeszcze głębiej wejść w ustawienia i pobawić się przeróżnymi parametrami ale niestety to jak dla mnie czarna magia (na razie). Zatem muszę jeszcze powalczyć. Jakby kto miał jakiegoś gotowca z parametrami (pytanie bardziej do właścicieli, którzy sobie sami poustawiali) to byłoby super.

Potwierdza sie niestety moja teza, której starałem się zaprzeczać i ja obalać prawie 10 lat, że do muzy w stereo oddzielny kompletny system czyli źródło (CD, strumieniowiec), wzmak stereo i kolumny (ja dojrzałem do podstawkowców). Taki zestaw mozna kupić z drugiej ręki za bardzo przyzwoite pieniądze i da baaaardzo duzo radości.

I nie zmieni tego nic w Twojej konfiguracji.

Wadą takiego rozwiązania jest "konieczność" słuchania koncertów na sprzęcie od kina ale tutaj mozna pokombinować dołaczanie wzmaka i głosników od stereo do systemu kina.

pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.