Skocz do zawartości
IGNORED

hd650+dac+amp

Arrie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mierzę się z zamiarem kupna sennków hd650 (jakoś tak mnie do nich ciągnie :) )

Jak wiadomo nie zagrają one przynajmniej dostatecznie prosto z dziurki komputera, toteż mam zamiar przeznaczyć kwotę 2-3,5 tys. zł na DAC+ AMP.

Co do daca myślałem nad musical fidelity V-DAC II, tudzież MF M1DAC. Dostałem też rekomendacje HA INFO DA1, który po odpowiednich modach podobno zjada konkurencję do 1000zł. Co Wy na tym polu poradzicie?

Kolejną sprawą jest amp- kwota zależna od daca. Strasznie podobają mi się konstrukcje lampowe, aczkolwiek jeśli nie będzie niczego ciekawego w kwocie jaką mogę przeznaczyć (w co szczerze wątpię, to już nie jest byle jaka suma...) tranzystor też sprawi mi uciechę.

Nie mam doświadczenia w konstruowaniu, czy też budowaniu wzmacniaczy, aczkolwiek mam podstawowe pojęcie i obeznanie z lutownicą ( i rodziciela elektryka co może być przydatne =] ), więc i jakiś OTL mógłby mnie zadowolić (zanim bym się do niego zabrał jakoś bym się musiał podszkolić teoretycznie i praktycznie), jeśli się znajdzie coś to sprostam temu.

Grać to będzie z komputera, musem jest dodatkowe wyjście jack/2x RCA do podłączenia wieży.

Preferencje: ciepełko, bardziej szeroka niż głęboka scena, granie tak w uchu, małżowinie, nie w głowie, nie poza nią, agresja gitary i wyraźna perkusja bez sybilantów, pełny, miły dźwięk pianina, skrzypiec etc.

Powiedzmy, że na chwilę obecną to wszystko =), z góry dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, zaproponowałbym Ci system złożony z dwóch elementów. Pierwszym urządzeniem będzie wzmacniacz hybrydowy Canor TP10, który optymalnie będzie współpracował z HD650. Jako przetwornik natomiast zastosowałbym USB DAC Hegel HD2. Obydwa urządzenie połączyłbym dobrym kablem analogowym, natomiast połączenie komputer > przetwornik przewodem WireWorld Ultraviolet. Wzmacniacz słuchawkowy ma przelotkę, czy wieżę podłączasz za wzmacniaczem słuchawkowym.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2643437

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten wzmacniacz i ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) DAC ,razem z HD-650 powinno się to zgrać,dostaniesz przestrzeń ,detal i masę .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2643562

w tej cenie rozważałbym tego daca i wzmacniacz słuchawkowy w jednym ,

Ukryta Zawartość

Lub

Ukryta Zawartość

jest dużo dac'ów w tym przedziale cenowym , troche poszperać w sieci , poczytać i sie "coś" z pewnościa znajdzie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2643832

Burson jest średni,słuchałem z hd-600 i z dt-990pro.Moja propozycja jest naprawdę wyjątkowa ,jedyny problem w tym że jest to mało popularny ,mimo iż oficjalnie dostępny, u nas sprzęt za to na świecie zbiera wyjątkowo dobre opinie. Osobiście posiadam Bifrost +Lyr +HD-600 +DT-990 PRO.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2644093

Produkty firym Schiit wydają mi się przyzwoite, szkoda tylko, że nie ma opcji odsłuchania ich gdzieś w Łodzi. Canor też niczego sobie.

Nieźle wygląda "Valhalla" Schiit'u, ale to już by niestety trochę nagięło budżet.

Czy znajdą się jeszcze jakieś ciekawe konstrukcje w tym budżecie (nie koniecznie muszą sięgać 3500 zł :P ), może jakieś lampy?

I dziękuję za aktualne propozycje.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2645148
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Rozważ jeszcze Nuforce HDP. Do Twoich wymagań i systemu, rozwiązanie bardzo dobre, a i najtańsze z nich wszystkich. I uzyskasz przyzwoitą synergię z HD650.

V-Dac z Bursonet, czy z jakimkolwiek Shiitem, lepszy w niczym nie będzie. Ale droższy i owszem.

Osobiście, co prawda, wolałbym HD600 do takiego zestawu. No ale o gustach się nie dyskutuje, a to faktycznie kwestia własnych preferencji.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2645199

HDP wg. recenzji byłby w porządku, myślisz, że podłączenie do niego jakiegoś ampa coś by mogło jeszcze poprawić?

Z tego co czytałem hd650 są bardziej funowe od 600, które są nastawione na dosłuchiwanie się szczegółów.

Mi chodzi raczej o komfort i przyjemność ze słuchania, nie o analizowanie.

Oczywiście słuchawki i tor nie mogą być pozbawione szczegółów, smaczków i tego swojego profesjonalizmu ale jak już pisałem- głównym celem jest poczucie znacznego skoku jakości podług clipa+ i porta pro i to relaksujące rozkoszowanie się dźwiękiem.

Swoją drogą czy zestaw HDP+ hd650 nie będzie miał za dużo basu? Trochę ubolewam nad jego nadmiarem w moim wyżej wymienionym sprzęcie, a z tego co kojarzę nuforce'y to raczej ciepłe sprzęty, tak jak ów słuchawki.

Poza tym mam zamiar kupić tor i podejść do paru sklepów celem odsłuchu paru modeli nie tylko sennheiserów, ale i np. Beyerdynamic, Grado.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2645237
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

"Jakiegoś" wzmacniacza, to może tak, może nie. Wszystko zależy co to będzie za wzmacniacz. Jeśli lepszy od tego w HDP, to oczywiście będzie mógł coś poprawić. Ale i ten w HDP jest całkiem przyzwoity. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby kupić HDP + słuchawki, posłuchać i wtedy dopiero podjąć decyzję. Czy to nam wystarcza, jak jest, czy nie.

W HDP, przy okazji, mamy funkcjonalność przedwzmacniacza. Zresztą mamy w nim wiele funkcjonalności tak naprawdę. HDP + HD650 to będzie idealne połączenie, basu będzie w sam raz. HDP ma dobrą podstawę basową, ale dobrą w sensie kontroli i panowania nad nim, a nie w sensie przesadzonej jego ilości. HDP + jego własny wzmacniacz słuchawkowy, idzie raczej "w jasną stronę mocy". Dodanie do kompletu słuchawek, nakierowanych w drugą stronę, da bardzo dobrą synergię. Za dużo basu, to by mogło być, ale z Denonami D2000. Z HD650 będzie w sam raz, do tego wzmacniacz słuchawkowy w HDP "wyciągnie" nieco więcej życia na górze, z HD650. Ale to też wszystko z umiarem. Zaryzykuję twierdzenie, że będzie dokładnie w sam raz wszystkiego. HDP to nie jest ciepły sprzęt, w żadnym wypadku. A już szczególnie jego sekcja słuchawkowa. W połączeniu z jasnymi słuchawkami, pokroju Grado, może być wręcz za dużo "szczęścia".

EDIT

A jeśli masz nieprzepartą chęć dalszych usprawnień, skoro pytasz o zakup dodatkowego wzmacniacza, to zawsze możesz zastosować zasilanie akumulatorowe. HDP idealnie się do tego nadaje. Będziesz miał full wypas :).

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2646668

Przeczytałem pierwszy post - jak agresja gitary, to nie HD650. :) Prędzej HD600. Poza tym ja długo nie wytrzymuję słuchając HD650 z ich oryginalnym kablem. W przypadku HD600 jest OK.

Co do lokalizacji dźwięków i sceny - takie szczegółowe życzenia można mieć do całego systemu z okablowaniem włącznie, a nie że to wszystko sam wzmacniacz zrobi, szczególnie gdy jest dobrej klasy i przejrzysty.

Nie wyłapałem z wątku, czy DAC musi mieć wejście USB, czy wystarczy S/PDIF? Tą ostatnią opcję załatwia się odpowiednim DACem + tuning + zasilacz liniowy z komponentami pod audio za wyraźnie mniej niż 1000zł. Typu nie podam, bo to zaraz powoduje migrację sprzętu z ebay lub chińskich portali na allegro, oczywiście z nową lepszą ceną. Info na PW ewentualnie. Opcja z USB to np. Calyx Coffee albo Audioquest Dragonfly, tylko nie wiem jak grają. O wzmacniaczu nie wspominam, bo wiadomo, co bym polecił. ;) 1899zł wersja z wyjściem pre. Dokupienie potem zasilania z baterii + automatyczna ładowarka na dowolne napięcie sieciowe - 999zł. Na kable przysługują zniżki przy zakupie wzmaka, itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2647143

W sumie najprawdopodobniej jestem zdecydowany na HDP. "Funkcjonalność przedwzmacniacza" - właśnie o to się bałem, czy będę miał możliwość podłączenia aktualnej wieży, a w przyszłości jakiegoś lepszego systemu stereo/5.1/7.1. Jak rozumiem są to te 2 RCA podpisane jako "OUT"

Jeśli rozbudowywać to chyba raczej wymienić transformator na jakiś lepszy, chociaż akumulator też można podłączyć, przynajmniej ten ze skutera przez zimę nie stałby bezczynnie :D.

Podobno też warto wymienić potencjometr, gdyż ten na niskoomowych słychawkach, na niskim poziomie głośności szumi, ale to info sprzed 2 lat, więc może to poprawili.

Nie miałem zamiaru podpinać pierwszego tańszego wzmaka, na myśli tu miałem Black Pearl, Schiit Valhala, jakiś porządny OTL, aczkolwiek skoro ten wbudowany powinien wystarczyć to nie ma o czym mówić.

Wydaje mi się, że DAC powinien mieć wejście USB, gdzieś wyczytałem, że nie ma sensu podłączać go pod wątpliwej jakości wyjścia optyczne/cyfrowe płyty głównej- no chyba, że to mit. Mam jakieś kable i będę próbował jak już go dostanę.

Jeśli o słuchawki chodzi- HD650 nie są konieczną koniecznością, one po prostu wpadły mi w oko, ale jeśli stwierdzę, że np 600, albo sr325i czy jakiekolwiek inne grają lepiej (czyt. bardziej wpasowują się w mój gust)- otrę łezkę i porzucę je :).

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2647650
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Ech

Zazwyczaj staram się nie komentować takich rzeczy, ale nie pierwszy raz widzę tę niedobrą tendencję branży.

A ponieważ nie chcę być zbyt niemiły, bo z natury jestem człowiekiem łagodnym, to posłużę się zapożyczonym rysunkiem, który idealnie oddaje sytuację:

Jeśli ktoś nie zrozumiał przesłania to mogę posłużyć się słowną analizą sytuacji.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2647662

A czy jest może możliwość podpięcia pod wyjścia RCA Icona jakiegoś urządzonka, które umożliwiałoby połączenie ampli przez optyk/cyfrowe bezprzewodowo? Dałoby mi to opcję dźwięku przestrzennego.

Jeśli trudno zrozumieć o co mi chodzi wyżej (sam bym się chyba pogubił) RCA Icona-> urządzenie-(bezprzewodowo)->adapter urządzenia->wejście optyczne/cyfrowe w ampli.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2648488

To i może ja się wypowiem bo niedawno sam budowałem zestaw na HD-650, z którego swoją drogą jestem bardzo zadwolony. Poza tym miałem możliwość posłuchać swoich HD na blackperl-u z lampucerą max, i wypasionym burson-ie wraz z dac-kiem burson-a. Konkluzja z niczym nie zagrały źle choć jak dla mnie na moim Cayin-ie HA-1A spiętym z HRT music streamer II przez kimber timber i z laptopem przez ultraviolet-em, o którym ktoś pisał wyżej zagało to najlepiej. Nie ukrywam, że jak dla mnie istnieje tylko PC audio piszę o tym bo HRT masz tylko po USB. Ja lubię analogowe brzmienie i tak to właśnie gra. Nie masz tu przestrzeni AKG ale masz to 650-brzmienie. Jest moc czytać pierd... jest piękna średnica i detal również na wysokich. Podstawa basowa to dla mnie ideał i nie dodaję odrobiny komentarza. Dodatkowo moje HD mają wyciągniętą jedną z dwóch gąbek z tyłu przednią gąbkę zamienioną na włókninę i recabling na duble-helix. Mod-y znajdziesz na head-fi.org. Na znanym na portalu aukcyjnym masz nówkę Cayina za 2700 w zajebiaszczym czarnym kolorze HRT wyrwiesz za 500 kable 200 słuchawki różnie od 1000 do 1600. Co prawda z całym sprzętem jestem teraz w Lipsku więc ciężko mi zaproponować Ci odsłuch ale jak masz jakieś pytania to wal :) może lepiej tu niż na PW bo i może kogoś też to zainteresje :) Na koniec dodam, że przesłuchuję swoje pierwsze godziny na AKG K340 które zupełnym przypadkiem wyrwałem po taniości i... ??? o pierd... zapomnij ale przestrzeń i detal wysokich i średnich uuu... POEZJA takiej gitary nie słyszy się zbyt często. Moim zdaniem te AKG to ideał do koncertów klasycznego rocka, pięknie śpiewających Pań i muzyki akustycznej szczególnie gitarowej oczywiście pamiętając o reszcie zestawu.

https://www.audiostereo.pl/topic/98713-hd650dacamp/#findComment-2650170

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.