Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zasilacz atx do PC?

twardan

Rekomendowane odpowiedzi

Spalił mi się zasilacz w kompie.Wszystko wskazuje na to,że nic więcej nie ucierpiało.Zastanawiam się nad tym jaki zasilacz kupić i jakiej mocy?

W skład zestawu wchodzi procesor Pentium 4., 3 GHz. dwa dyski twarde, grafika i muzyka zintegrowana.

https://www.audiostereo.pl/topic/98833-jaki-zasilacz-atx-do-pc/

Markowy, ale bez przesady nie daj się wkręcić w topowe zasilacze - bo i po co ? To jak z kablami zasilającymi w audio ;P

Waty - masz już dość wiekowy PC. Pytanie będziesz modernizował, czy jak się rozsypie to złom i lapek.

Jeśli złom i lapek to nawet 350 W wystarczy.

Jesli modernizacja to 500-600 W, odpowiednie wtyczki i w odpowiedniej ilości.

Różnica w cenie nie zabije, a przy zmianie masz już jeden zakup z górki.

.Znalazłam Fortrona,ale 350 W z 80 plus.Może być?

zdecydowanie może

Witaj @twardan

Kolega Michał na pewno nie miał nic złego na myśli bo rzeczywiście komputer nie jest pierwszej młodości.

Wymieniony przez ciebie forton w zupełności ci wystarczy i cena (jeśli piszemy o tym samym modelu) jest niewygórowana.

Z tego co pamiętam to chyba ma tylko jedno złącze do zasilania sata, a więc jeśli ci to nie przeszkadza to bierz.

Ze swojej strony polecam be quiet Pure Power BQT-L7-350W którego posiadam i jestem bardzo zadowolony kulturą jego pracy.

Pozdrawiam.

twój post #6

Nie będzie żadnego problemu

W tym zasilaczu jest wtyczka 24 pin, a w płycie głównej mam 20.Czy to będzie problem?

I co? Wtyczka weszła?

Jeśli wtyczka nie jest rozdzielana 20+4 tylko w jednym kawałku na 24 pin to może być problem. Na płycie pod AMD dłuższa wtyczka nie dała się wcisnąć w gniazdo, może akurat trafisz taką która się da.

Płyty do P4 miały standardowo 20pin i obok dodatkowo 4 pin - osobno.

24 i 20 to są wtyczki ATX. P4 miał na starszych płytach 20 pin plus 4 pin dodatkowo. Jeszcze starszym płytom i płytom pod AMD na sockecie 462 wystarczało jedno gniazdo 20 pin.

Są przejściówki 20 z 24. Ale nie polecam żadnych przejściówek bo za dużo niepotrzebnych połączeń się robi. Lepiej wymienić zasilacz na taki który pasuje do płyty.

Fort będzie dobry :) jest to duży dostawca na rynek zasilaczy OEM , montowałem już kilku znajomym i tylko jeden miał awarie po 2 latach nic ze sobą nie zabierając- czyli sprawdził się.

Ps nie wiedziałem że kobieta i ze Wrześni :)

pozdr

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Płyta główna to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie będzie kłopotu z tą 24 pinową wtyczką w zasilaczu?

Pzdr,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

F. to markowy zasilacz, powinien mieć wtyczkę 20 + 4

Jeśli miałby 24 (całość) w co nie wierzę, to po prostu ostry nóż, żyletka i można rozdzielić wtyczkę.

Bez żadnych przejściówek, kostek, itd.

Pozdrawiam

P.S. I przepraszam za zmianę płci Koleżanki - moja nieuwaga :(

PS. Nawet 24 pinowa wtyczka da się wcisnąć - nie ma żadnych elementów z prawej strony (nóż będzie zbędny)

P.S. 2 Wtyczka zasilania 24 pinowa, nawet na fotce może wyglądać jako monolit, ale w markowych zasilaczach jest 2 częściowa łatwo można rozdzielić na 20 i 4

PS. Nawet 24 pinowa wtyczka da się wcisnąć - nie ma żadnych elementów z prawej strony (nóż będzie zbędny)

Nie zawsze da się wcisnąć bo w niektórych gniazdach odległość między pinami jest mniejsza niż zewnętrzne obramowanie gniazda. I wtyczka zwyczajnie nie wejdzie lub nie będzie miał właściwego połączenia.

Tego nie zalecam.

Albo przejściówka albo zakup innego zasilacza. Tak jest najłatwiej i najpewniej ze względów technicznych.

najczęściej wtyczki są rozdzielane na 20+4 ale ja miałem fortrona z jedną cała wtyczką 24 i przypuszczam ze ten jest taki sam. To są zasilacze do trochę nowocześniejszych płyt.

Arku nie wprowadzaj zamieszania.

1. Koleżanka zamieściła zdjęcie otwórz sobie

2. Są przystosowane do nowszych płyt - z mocniejszym zasilaniem, ale podkreślam w 100% pracują idealnie ze starymi.

Do nowych są właśnie dodatkowe 4 piny, podobnie jak dodatkowa wtyczka 4, a obecnie już 8 do procesora i 6, lub 8 do grafiki.

Ale nawet najnowszy zasilacz będzie pracował ze starszą płytą. Po prostu niepotrzebne kabelki sobie zwiniesz w kłębek, a w Hi-Endowych zasilaczach wypniesz je całkowicie.

Także nie stresuj nam koleżanki :)

No otworzyłem. I co dalej?

Wildze tam gniazdo 20 pin. Wtyczka 24 pin może zwyczajnie nie wejść w mniejsze gniazdo jeśli nie jest rozdzielana. Wtedy należy użyć przejściówki. U mnie była taka sytuacja na Asusie pod A462 z zasilaczem Fortrona. Nie przez miejsce wokół gniazda tylko przez sam kształt gniazda i zatrzask wtyczki.

Można oczywiście próbować na siłę. Jak się młotkiem przyp... to wszystko wejdzie. Kiedyś tak podłączyłem CD rom molexem obróconym o 180 stopni :-)

Można oczywiście próbować na siłę. Jak się młotkiem przyp... to wszystko wejdzie. Kiedyś tak podłączyłem CD rom molexem obróconym o 180 stopni :-)

I tak siła zastąpiła inteligencję ;P

(żartuję oczywiście.....)

Siła nie była taka wielka :-) Wtykałem moleksa na ślepo i o dziwo wszedł. Jeszcze większe o dziwo było jak napęd wysunął tackę i tak został :-)

Z wtyczkami nie radzę kombinować. jeśli nie wchodzi to znaczy że ma nie wchodzić. ktoś nad tym wcześniej myślał. Poszukać przejściówki albo wymienić zasilacz.

Zasilacz zainstalowany.Nie trzeba było przejściówki ani rozcinać złącza.24 pin w gniazdo 20 pinowe wchodzi bez kłopotów.Komputer śmiga jak nówka, tylko na początku nie wykrywał mi drugiej kości pamięci.Na nic zdało się poprawianie i dociskanie.Dopiero pomógł spray Kontakt.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.