Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z SB X-FI Pro na X-FI HD - Czy warto?

Mavigo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Aktualnie korzystam z zewnętrznej karty Sound Blaster X-Fi pro + słuchawki CAL! na laptopie. Jako że muzyki głównie słucham na w.w. słuchawkach zastanawiam się czy nie warto przesiąśc się na X-FI HD (pozłacane wejście słuchawkowe ze wzmacniaczem)

Formaty muzyki: WAV, FLAC, AC3, DTS 5.1., MP3 320Kb/s

Głośników 5.1 na razie nie zamierzam kupować.

Czy różnica będzie wyraźnie odczuwalna?

żadnej różnicy nie będzie, x-fi jest marginalnie lepsze od zintegrowanej dźwiękówki. Jak nie masz zamiaru słuchać na 5.1 to radziłbym zastanowić się nad jakimś dacem, nawet te tańsze będą zdecydowanie lepsze od x-fi

W takim razie co byłoby warte uwagi w kwocie 200-300zł?

Muszę jednak powiedzieć, że różnica pomiędzy x-fi a integrą Realtek jest diametralna. Nawet na senkach hd-201, no i oczywiście na CAL! - ach.

że różnica pomiędzy x-fi a integrą Realtek jest diametralna.

Realtek ma wiele modeli kart dźwiękowych i jedne są lepsze od innych, a zauważalna różnica na x-fi może wynikać z faktu że x-fi podbija wysokie i niskie tony. Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby zabranie lapka i słuchawek do sklepu i posłuchanie różnych urządzeń. Poza tym każdy ma różne preferencje odnośnie dźwięku, coś co nie jest akceptowalne dla mnie zupełnie dobrze może być czymś dobrym dla kogoś innego. Zawsze szuka się sprzętu pod siebie a rady innych traktuje z dystansem.

Właśnie wczoraj przeglądając Alledrogo zwróciłem uwagę na DAC Fiio e10. Jakie sa wrażenia z odsłuchu? Czy różnica faktycznie będzie odczuwalna, a jakość dźwięku na prawdę wysokiej jakości?

Cube niestety nie mieści się w budżecie.

Znalazłem jeszcze Fiio E7 w podobnej cenie. Też wydaje się ciekawą propozycją. Lecz interesuje mnie czy zapewnia on również próbkowanie 24-bitowe, oraz jaki jest procesor dźwięku. Czy też jest to Wolfson? Akurat ocieplony dźwięk byłby dużym plusem, a także podbicie basu. Czy jakość i charakter dźwięku w obu urządzeniach jest porównywalny, bądź taki sam?

Design w E7 bardziej przypadł mi do gustu.

E7 jest bardziej przenośny (akumulator wbudowany) i na układnie PCM2706, tu masz specyfikacje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

E10 ma 24bit/96khz, jest na WM8740, masz osobno wyjścia na słuchawki i line-out, więc jeśli do użytku w domu to chyba byłby lepszą opcją

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Więc tak.

Jestem prawie zdecydowany na Fiio E10 w wersji Olympus. Są tylko następujące kwestie:

1) Jak ma się sprawa z dźwiękiem Surround. Czy Fiio go obsługuje. Po wyłączeniu Surround na X-Fi słuchając utworów DTS dźwięk jest szarpany, urywany. Po włączeniu gra w porządku.

2) Jakie różnice będą zauważalne między X-Fi a Fiio e10? (Słuchawki CAL!)? Czy w ogóle coś zauważę.

3) Nie mam szans, żeby dokonać odsłuchu na Fiio.

4) Czy ktoś miał okazję posłuchać muzyki na jednym z urządzeń, a najlepiej na obu?

ad1 fiio nie obsługuje surroung, do odpalania muzy w dts 5.1 najlepiej użyj foobara i odpowiedniej wtyczki, dts -> stereo

ad2 szersza scena, lepiej kontrolowany bas, więcej szczegółów - zgaduje, ale może tak być albo i inne różnice odczujesz, a może wcale

ad3 i 4 tu nie pomogę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.