Skocz do zawartości
IGNORED

ariston cdx-710 pomocy;-)

krukgczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem tego cd z uwagi że mam dvd i strasznie jest to odczywalne w słuchaniu.

Niewiem co jest problemem ale po włożeniu cd do odt. pokazuje mi sie disc na wyświetlaczu rozkręciłem go i z tego co widaćlaser chyba ok ale martwi mnie że płyta nie zaczyna sie wogóle kręcic, gdy próbuje wyłączyć i włączyc coś rusza próbuje ale tylko drgnie i to wszystko. Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/99023-ariston-cdx-710-pomocy/

Płyta nie zacznie się kręcić dopóki laser nie stwierdzi jej obecności w napędzie. Oczywiście płyta może być włożona a laser jej nie zobaczy bo np. jest niesprawny, albo niesprawny jest jakiś obwód z nim współpracujący.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Płyta nie zacznie się kręcić dopóki laser nie stwierdzi jej obecności w napędzie. Oczywiście płyta może być włożona a laser jej nie zobaczy bo np. jest niesprawny, albo niesprawny jest jakiś obwód z nim współpracujący.

Rozumiem gdy wyciągne płytke i zobacze z boku to laser zapala czerwone światło i przesuwa sie na początek płyty. jak można sprawdzić usterkę?

Rozumiem gdy wyciągne płytke i zobacze z boku to laser zapala czerwone światło i przesuwa sie na początek płyty. jak można sprawdzić usterkę?

Temat do zamknięcia po przeczyszczeniu lasera wszystko ok. Dzieki

No to wspaniale że na to wpadłeś, bo większość "specjalistów" zaczyna od wymiany lasera ;-)

Utarło się, że jak problem z cd, to laser od razu do kosza, a jak nie działa np. magnetofon, to oczywiście wymiana pasków jest lekiem na całe zło (aukcje allegro) :-)

Wiadomo że generalizuję, ale bardzo często trafiam na w/w głupoty.

A ma jeszcze jedno pytanie przy całym mechanizmie lasera jest jakaś regulacja można regulować np.śrubokrętem troszke to poprzekrencałem i teraz czasami jedna płyta gra normalnie a druga jakby cały czas zacinała do czego to służyło?

na samym laserze - jego pcb - mały potencjometr - ustawiasz tam moc lasera, nie przegnij z kręceniem na oko, najlepiej wróć jeśli pamiętasz pozycję wyjściową, jeśli jej nie pamiętasz wtedy skręcasz prawie do końca w lewo i kręcisz po milimetrze w prawo - sprawdzasz CD - znów milimetr i sprawdzasz itd. i tak aż zacznie bez problemu czytać płyty. Nie przegnij - musisz ustawić jak najbliżej granicy bo pogrzebiesz laser w mgnieniu oka (szybciej się zużyje).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.