Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki IC do CA640 i castli ?

pawelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako pierwszy system stereo po wielu miesiącach poszukiwań i wielu odsłuchach wybrałem zestaw CA640 i kolumny castle acustic stirling. Głośnikowy będzie nordost super gold bi-wire... I do tego momentu nie mam żadnych wątpliwości i zastrzeżeń.

Zastanawia mnie tylko jeszcze interkonekt...

Przesłuchałem nordosty solar wind, blue haven i red dawn. Oczywiście red "grał" w tym zestawie najlepiej, natomiast ku mojemu zdziwieniu solar wind wypadł lepij niż blue haven.

Myślę natomiast jeszcze o tara labs reference gen. 2, zastanawiam sie jak ten kabelek ma sie do red dawna ?

Zależy mi na doskonałej kontroli basu, szybkości, dużej ilości powietrza i jak najmniejszejj ingerencji w neutralność barw przy zachowaniu dużej rozdzielczości i otwartości brzmienia...

Z góry dziękuję za wszelką pomoc w temacie.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/9911-jaki-ic-do-ca640-i-castli/

pawelo--Kabelki o których piszesz (po za solarem ) tylko obnażą wady Twego systemu.RD będzie bezlitosny ,zresztą BH również.Tara zamaskuje natomiast wszystko,będzie szeroko ,w miarę ciepło z bardzo dużym odskokiem od neutralności.Tyle tylko,że cena Tary jest o przynajmniej 50 procent za wysoka do wnoszonej jakości.

Ps rzecz jasna do tych wniosków dojdziesz sam jak kupisz i dłużej posłuchasz.

Kabelki prawie w cenie posiadanej elektroniki to typowy błąd.

Czesto tańszy gra w takim zestawie lepiej(temu spodobał ci się SolarW).

Frank ma absolutną rację - swoją drogą zastanawiam się, co powoduje, że ludzie dają się na to nabrać... (moze chodzi o to, że w testach kable "grają"?). Nie twierdzę, że kable nie modyfikują brzmienia, ale do CA 640 to z pewnością przesada. Mam propozycję: podłącz np. DNM Resona, a potem Nordosty - różnica będzie niewielka, jeśli w ogóle ją usłyszysz... Ta elektronika jest za słaba, choć w swojej klasie bardzo w porządku... KABLE MODYFIKUJĄ BRZMIENIE SYSTEMU W NIEWIELKI SPOSÓB, czasem są to zmiany ledwo zauważalne/słyszalne. Lepiej zianwesyuj w dobre głośniki - to najważniejsza część całego systemu. Cały ten szum o kable to bardziej kwestia poprawy psychiki. Proszę we mnie niczym nie rzucać :_).

->pawelo

Posluchaj interkonektow XLO. W moim systemie Ultra wylala wszystkie Nordosty jeden po drugim.

A jesli przerazaja cie polskie ceny to zajzyj tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Koszty przesylki kabla do Polski 19.80$; czas realizacji 15 - 24 dni; a podejscie do klienta to wzor dla innych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Siema Pawelo

Nie znam tego Twojego polaczenia ale widze ze chlopaki z Elektrycznej niezle na Tobie zarobili ;-) Na mnie kiedys tez. To co wczesniej zostalo napisane jest prawda ze zmiana klocka jest wazniejsza, u mnie z CA bylo podobnie ale barwa sie zmienila dopiero jak podlaczylem monobloczki i preamp. Roznica w kabelkach byla +10-15 % w przypadku wzmaka +45%

Dlatego zastanow sie na interkonktem albo z 2giej reki za rozsadne pieniadze albo cos na lata i do nastepnych systemow

Ps A Velumow bym tez z przyjemnoscia posluchal

Bardzo dziekuję za Wasze wpisy :-)

-> Frank

Cieszę się, że znasz CA640 i stirlingi. Natomiast czuję sie zobowiązny przyznać, że bezlitosne obanżanie jego wad zareprezentowane przez RD bardzo przypadłi mi do gustu. Brzmienie i szybkość instrumentów prezentowane było może nie w najbardziej neutralny sposób ale taki, który najbardziej odpowiadał mi do mojego wyobrażenia relaksu przy muzyce instrumentalnej w tym przypadku mogącego chyba trwać bez końca...

Oczywiście SolarW nie "grał" 4 razy gorzej ;-) natomiast BH wpiety w ten system okazał sie moim uszom jako jeden z najbardziej popiepszonych ic jaki mozna chyba znaleźć...

Nie jestem przekonany, że "Kabelki prawie w cenie posiadanej elektroniki to typowy błąd" biorąc pod uwagę niektóre ceny kabelków i fakt że czesto pozostają przez długie lata w domu przy każdej następnej elektronice.

Czasmi bywa tak, ze jest dobrze i nie potrzeba nic psuć... i zamiast słuchać IC lepiej jest spędzać czas na słuchaniu muzyki.

-> Elvis

Sugerujesz, że na co dałem się nabrać ? i bądź tak miły i powiedz mi i przy okazji nam wszystkim jakie to są "dobre głośniki" ?

Zgadzam sie z Tobą, że "KABLE MODYFIKUJĄ BRZMIENIE SYSTEMU W NIEWIELKI SPOSÓB" tylko problem jest z tym "niewielkim sposobem". Na szczęście dane moim uszom jest dostrzeganie tych niewilkich różnic, gdyby tak nie było tego wątka bym na zamieścił i z pewnośćią nigdy nie zagościł na tym forum.

->BRODA

Chętnie! Ale to dopiero najwcześniej we wrześniu. Jak przeprowadze sprzet i siebie do nowego. Do tej pory mam ndzieję, że się wygrzeje :-)

->profes

Bardzo dziękuję. Będę je miał na uwadze!

->pawelm

Na długie lata... ale nowy ;-)

BTW muszę się Wam przyznać, że zanim sie zdecydowałem przesłuchałem kilkadziesiat różnych konfiguracji w tym również takich zamykających się w 35k...

Moj wybór jest świadomy i nie przypadkowy.

pawelo

No to rosnie nam ilosc audiofili na km2 w Wawie ;-)

Hmmm zeby bylo smieszniej ja wlasnie mam IC BH Nordosta ;-) i dla mnie jest on bdbr ( RD byly calkowicie poza zasiegiem finansowym). Swoja droga ciekawy jestem jaki wybierzesz IC??

Ps A dlaczego nie uzywany ?? Kabel p[owinien sie najmniej niszczyc w czasie uzytkowania ;-)

Do Brody

Antyvelumowcy.....hmmm ja znam conajmniej 2ch wielbicieli wiec jakby co to w obronie stana ;-)

do Brody

Czego ja chce ??? Chyba zycie jest ciaglym poszukiwaniem chociaz jak powiedzial mi ostatnio wielki czlowiek Leszek 'Pawel ty juz niczego nie zmieniaj' wiec zmiana musiala by byc spektakularna ;-)

A tak serio piszac to przyjazd z Wroclawia pewnie bylby bolesny ale przy odpowiednim naglosnieniu moglo by sie okazac ze jest niezly rynek zbytu ( mowia ze brac audiofilska duzo tutaj )

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.