Skocz do zawartości
IGNORED

Piotr Wojtasik gościnnie na płytach

sovajazz

Rekomendowane odpowiedzi

Przygodę z jazzem zaczyna się zazwyczaj od typowej drogi: Miles, Bird, Satchmo itp. Potem, wraz z kolejnymi stopniami wtajemniczenia przychodzi czas na jazz z naszego podwórka: Komeda, Wróblewski i właśnie Wojtasik.

Ilekroć słucham jego piskliwej, cudownej trąbki wciąż przechodzi mnie ten sam dreszcz, który czułem na początku fascynacji synkopowanym brzmieniem. Jak każdy, ja również mam okresy uwielbienia dla różnych mniej lub bardziej wartych uwagi jazzmanów, jednakże Wojtasika zawsze słucham z tą samą atencją.

Kilka miesięcy temu nabyłem najnowsze dzieło, 'Hope', które pozostawiło po sobie to dobrze znane nienasycenie (swoją drogą ciekawe czy kiedykolwiek przestane go odczuwać).

Interesuje mnie jakie ciekawe projekty "popełnił" Piotr Wojtasik poza swoją oficjalną dyskografią. Przyznam, że wczaśniej kilkakrotnie chciałem się przyjrzeć bliżej gościnnym nagraniom Wojtasika, zawsze jednak coś stawało na mi na drodze. Sądząc po ilości projektów w których brał udział Piotr Wojtasik, jak też koncertów które corocznie się odbywają, nagrań musi być sporo, więc i mnogość płyt powinna cieszyć oko.

Jeśli każdy dorzuci kamyczek do ogródka to zbierzemy całkiem pokaźną bazę płyt, które warto mieć w swojej kolekcji. Aktualnie poza autorskimi albumami posiadam 'Talk to Jesus' Możdżera i 'Ballads for Ella' jak zawsze wspaniałej Ewy Urygi...

Dookoła mnie (i sąsiadów) krążą właśnie Jesienne Liście, stąd ten post... :)

kilka płyt z google:

Young Power "Man of Tra"

Volker Greve, Krzystof Popek Quintet "Places"

Krzysztof Popek "Letters and Leaves"

New Presentation and Lora Szafran "You've changed"

Krzysztof Popek " Groovin' Heads "

Jacek Kochan "ANOTHER BLOWFISH"

GowiCDG 504"Dranicki, Leszek (M. Sikała, P. Wojtasik, L. Możdżer)"Duet

GowiCDG 20"Wroblewski, Jan ""Ptaszyn"" (H. Miśkiewicz, P. Baron, P. Wojtasik)" Made in Poland

Piotr Wojtasik (Wrocław KZT 20.02.2003)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

[obrazekLUKASZ-150437_1.jpg]

post-118-100004102 1170258003_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sova - dla mnie też wojtasik był kims wyjątkowym - chodziłem posłuchać jak ćwiczył w chorzowskim teatrez rozrywki. byłem wtedy w szkole średniej i nie widziałem nic niestosownego w siedzeniu pod drzwiami sali, w której ćwiczył wojtasik i podsłuchiwaniu. To były fajne chwile.

do dzisiaj jedną z moich ulubionych płyt jest stare 'lonely town'. niestety poźniej przesteł sledzić dokonania wojtasika, choć miałem okazję posłuchać go kilka razy na żywo na koncertach od tamtego czasu. Sova - wzbudziłes moja nostalgię i chyba naraziłeś na koszty...

Mi w ucho wpada ... "Fishtown" z Plyty:

Piotr Wojtasik/Piotr Wojtasik

Polonia Records 1993

Na forum powinno sie stworzyc jakas

"komorke polskiego jazzu" - ludzie nie wiedza co maja, sam tez bym sie podszkolil.

Ukryta Zawartość

[obrazekLUKASZ-150684_1.jpg]

post-118-100004099 1170258007_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zo dziwacznych projektów wojtasika pamietam z zeszlorocznej warszawskiej jesieni koncert w teatrze rozmaitości - pochrzaniona muzyka, niepodobało mi się - wolę jak gra swój jazz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.