Skocz do zawartości
IGNORED

Fonica GS-472 - wart tuningu?

maher

Rekomendowane odpowiedzi

Odkurzyłem ostatnio mój stary patefon Fonica GS-472. I pojawiły się wątpliwości: czy warto w niego coś zainwestować (jest całkowicie sprawny + Mf-101) czy pójść na łatwiznę i kupić jakiś sprzęt używany do ok. 350-400 zł? Może jakiś Grundig, Dual, Technics, Thorens. Nie wiem. Jeszcze 2 lata temu myślałem nawet o AU/RA, lecz brak ich było na wtórnym rynku. Lub kiepsko szukałem. Może ktoś już przecierał podobne szlaki?

https://www.audiostereo.pl/topic/9957-fonica-gs-472-wart-tuningu/

ja reanimowałem unitre hi fi G8010 i jakąś fonicę (wyladowała w śmietniku), wymieniałem wkładkę kable i kondensatory, talerz skakał, obroty robiły co chciały, chociaż dzwięk po tuningu nie był zły.

W sumie nie opłaca się. tydzień temu kupiłem na allegro za 149 zł cec visonic 5200

Włożyłem wkładkę ortofona OM 10 (którą używałem w unitrze)

stabilne obroty, pływające zawieszenie, komfort obsługi żadnych szumów, zgrzytów, itp.

dzwięk szcegółowy i dynamiczny, ładna stereofonia (chociaż scena płaska), lekkie rozjaśnienie brzmienia

Zobaczę co się stanie po wymianie interkonekta - na razie jest przewodzik zamntowany na stałe

Jest jeszcze jeden taki na allegro - ale droższy i chyba w gorszym stanie.

Tego CEC to już chyba nawet nie ma. Tylko co ewentualnie w zamian? Część wystawianego na allegro sprzętu jest niewiele młodsza ode mnie :-). Żeby sie nie okazało, że będzie potem problem np. z paskiem, który jest wybitnie nietypowy......

Mam Fonike GS 473 (GS 472 nie znam - może opisz albo wklej zdjęcie). 473 jest konstrukcja zasadniczo inną od wcześniejszych GSów - 461-464. Jest na płycie wiórowej a układ mechaniczny mosowany od spodu na metalowej szynie. Wszystkie prze3wody na mikro wtyczkach - łatwe do wymiany. Rozmieszczenie elementów jest znacznie bardziej przemyślane niż w poprzednich modelach. Talerz ma całkowicie inny kształt i inaczej podpiera się na kole pasowym. No i jest to konstrukcja młodsza - z początku lat 90tych i wydaje się precyzyjniej wykonana. nie widać tego pływania talerza. A montowane w nim ramię nieco różni się szczegółami od wcześniejszych modeli - podobno produkowane było dla Systemdeka a widziałem takie również w Thorensie (modelu nie pamiętam - przyuważyłem go kiedyś w komisie :)

Jeżeli GS 472 jest taki sam jak 473 to warto go stuningować. jeżeli to jednak "blaszany" model jak GS 461-464 (zwłaszcza w jakości "B" - była kiedyś taka :))) to raczej nie, bo na jego wady niewiele pomoże.

pozdr.

Sam metal wokoło. Zero jakiejkolwiek płyty w środku. Cecha charakterystyczna-suwak po lewej na panalu czołowym do regulacji obrotów a nie pokrętło. Do tego 3 kwadratowe małe przyciski z prawej jego strony: start, 33,45. Podobny do GS-464 - przynajmniej z zewnątrz. Wszystko wewnątrz lutowane :(

Widzę, że chyba próżne me starania reanimacyjne.....

jeśli chcesz tanio to może ta unitra g 8010 ( zamniej niż 50 zł ) -swojej nie sprzedaje bo wstyd

ustrojstwo jest na płycie wiórowej, obudowa aluminiowa, ramie S na aluminiowym łożu.

jak w dobrym stanie można si ę nią pobawić poszukaj w komisach albo na giełdzie. Koniecznie sprrawdź czy obroty nie szaleją. Jest brzydka jak noc listopadowa ale jest dość wdzięcznym obiektem tuningu (przy wymianie wkładki na ortofona uważaj mój był za lekki i musiałem ramię dociążyc nakrętką :-)))))) ma też zdumiewającą

p lątaninę kabli w środku. W sumiejest zbudowana młotkiem wszystko da sie rozkręcić.

a wygląda tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tylko z ceną nie tak!!

Ukryta Zawartość

Cena chora. Mimo wszystko kupować kolejnej Foniki raczej nie będę. Albo ta, albo żadna. I z tego co tutaj widzę to chyba raczej żadna. A przy okazji - patefony (przede wszystkim te polskie) na allegro poszły w góre. Tak mi sie przynajmniej wydaje. Tylko co kupić: to ma grać, nie musi wyglądać (choć też może... :-)?

Czy w tym prezentowanym z Allegro modelu LUB G-470( ramie to samo )daje sie ustawiać wysokosc ramienia wzgledem talerza. Jest przy przegubie( po lewej stronie ) śruba ale jej zluzowanie w moim sprzęcie nic nie dake . Alebo "zapieczone ", albo to nic nie daje sie z tym zrobić .

Śruba przy przegubie ramienia (przy osi poziomej) – lub pokrętło (taka sama śruba tylko z plastikową główka do kręcenia palcami) służy do ustawienia wyważenia ramienia w poziome. Sposób wyważenia ramienia w poziomie jest podany w instrukcji. Należy odchylić ciężarek antyskatingu – można to zrobić zazwyczaj po przesunięciu ramienia tak żeby wkładka znalazła się na połowie promienia talerza. Ustawić wyważenie ramienia w pionie tak żeby było w równowadze po opuszczeniu jego podparcia. A następnie unieść przód gramofonu o ok. 9cm. Jeżeli ramię opada – przesuwa się w kierunku osi talerza to jest nie wyważone w poziomie i trzeba pokręcić tę śrubę przy jego osi (dokładna informacja jest na pewno w instrukcji obsługi).

Ramiona Fonik raczej nie mają możliwości regulacji wysokości w pionie. Po co Tobie to potrzebne?

pozdr.

Dzięki za Info. Dla pełnej jasności tematu. Załaczone zdjęcie pokazuje ustawienie ramienia względem płaszczyzny płyty. Zdecydowanie płyta za wysoko względem ramienia. Doświadczenia z różnymi wkładkami nie zmieniają obrazu. Jedyne wyjście podwindować ramię (przegub) lub dać cienką matę?;-(. Na drugirj fotceśruba o którą pytałem. To ta srebrna z maletką na obwodzie,

[obrazekLUKASZ-151822_1.jpg] [obrazekLUKASZ-151822_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3405-100004049 1170258084_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziwnie troche to wygląda. Wydaje się jakby talerz albo ramię (jego podstawa) były nie od tego modelu. Rzeczywiście - zmień matę. Cieńszego talerza raczej teraz już nie kupisz. Niektórzy go przetaczali, ale do takiej roboty musisz miec naprawdę precyzyjnego ślusarza.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.