Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO DX-6520 problem z odtwarzaniem

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Trafił mi się na Allegro taki staruszek w bdb stanie wizualnym za 35zł. Kupiłem go jako niesprawny i teraz nie mogę sobie do końca z nim poradzić. Problem polega na tym, że często zaczyna przeskakiwać głównie podczas odtwarzania oryginalnych CD. To dziwne, ale najlepiej radzi sobie z CD-R,ami nagranymi z prędkością x 4. Wszystkie rodzaje płyt odczytuje błyskawicznie. Nie ma również problemu z szukaniem wybranych utworów.

Wykonałem już wszystkie czynności dotyczące czyszczenia soczewki, prowadnic itp. Dosłownie przepłukałem cały laser izopropanolem.

Ale odtwarzacz wciąż ma swoje "humory" i odtwarza prawidłowo tylko te płyty, które chce :-) Jeśli chodzi o typ głowicy laserowej, to zamontowany jest w nim KSS 152A. Czy można by tam ewentualnie coś podkręcić, aby poprawić odczyt płyt ? Gdyby laser był uszkodzony, to odtwarzacz nie czytał by tak szybko płyty po jej włożeniu ? Może dało by się zrobić małą regulację elektryczną ?

https://www.audiostereo.pl/topic/99631-onkyo-dx-6520-problem-z-odtwarzaniem/

Kasjelu- nie wiem czy warto naprawiać ten CD, bo to najniższy model, i moim zdaniem wymaga cholernie żmudnej regulacji. Wiem, że lubisz porządnie zbudowane zabawki z dawnych lat, więc na pewno spodobał by ci się np. DX-6660. Zapoluj a pewnie znajdziesz taki na chodzie. Lasery są oczywiście niedostępne, ale cholernie żywotne. Z nimi przeważnie jest tak, że jak nie czytają CD, albo kapryszą, to jest tylko optyka do czyszczenia.

Właśnie jestem już szczęśliwym posiadaczem Onkyo DX 6660 :-) Wiem że laser do tego modelu jest nie do zdobycia, ale mój egzemplarz jak na razie chodzi jak nowy. Posiadam jeszcze Yamahę CDX 590 i polską Fonicę CDF 001 z dawnych czasów. Tego Onkyo 6520 kupiłem tylko dlatego, że był tani i żal mi się go zrobiło :-) Wiedziałem też, że choć to niski model to musi być całkiem solidny, bo pochodzi z takich lat gdy robiono starannie nawet niższe modele.

Ale uwaga ! Wczoraj zwiększyłem trochę napięcie, czyli zwiększyłem moc promieniowania diody i pomogło !

Dziś odtwarzam już czwartą płytę i jest OK. Niestety byłem trochę nadgorliwy i zamówiłem w sklepie internetowym nowy KSS 152A zanim naprawiłem ten odtwarzacz. Laser kosztował 45zł + wysyłka, więc mogę mieć 100% pewności, że przyślą mi chińczyka :-(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.