Skocz do zawartości
IGNORED

Serwis gramofonów na podkarpaciu.

nanek

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno kupiłem swój pierwszy gramofon. Jest to Pioneer pl-300, dałem za niego oszałamiające 50zł z winylami. Bardzo tanio, ale mam problemy. Jak już wcześniej pisałem jest to pierwszy gramofon i nie wiem co z nim zrobić. Jest w nim oryginalna wkładka, sprawny itd. Po podpięciu za dużo trzasków i dźwięk jest przytłumiony (moja subiektywna ocena). Chciałbym go wyregulować ale niestety nie potrafię. Czy jest na podkarpaciu jakiś serwis gramofonów? Nie chcę się za to zabierać sam bo czuję że sobie nie poradzę. Do Warszawy też nie mam ochoty wysyłać, znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co o tym użytkowniku sądzicie, czy ktoś korzystał z jego usług?

Najchętniej jakby to był ktoś kto by mnie wprowadził jak się z nim obchodzić, ale takich ludzi to chyba ze świecą szukać.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/99751-serwis-gramofon%C3%B3w-na-podkarpaciu/

Gramofon jest sprawny, kręci, słychać dźwięk itd. Chodzi o to że prawdopodobnie igła jest do wymiany (20 lat chyba nie wytrzyma) bądź wymiana wkładki na lepszą. A ja się na tym kompletnie nie znam. Była okazja to i kupiłem. Dostałem jeszcze w gratisie winyle które spokojnie są więcej warte na allegro. Gramofon jest sprawny, nie zniszczony. Praktycznie nawet nie ma rys na pokrywie. Bardziej chodzi mi o jego wyregulowanie, wymianę igły/wkładki, obsługę.

Ustal budżet jaki chcesz przeznaczyć na wkładkę, znajdź jakie modele wkładek są godne kupienia. Kalibracja wkładki i gramofonu to rzecz bardzo prosta i nie ma sensu, żeby za to płacić. Jedyne na co powinieneś wydać pieniądze to na wagę do zmierzenia nacisku - kosztuje jakieś 10zł na allegro (waga jubilerska, dokładność 0,1g a jeszcze lepiej 0,01g).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu jest opisane jak skalibrować wkładke, narazie może to brzmieć jak czarna magia, ale uwierz, że 8-latek by sobie z tym poradził. Tylko najważniejsze to ostrożność i cierpliwość.

Inne pytanie - jaki masz przedwzmacniacz?

pzdr

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <-- siedzi tam wielu magików od remontowania, naprawy i odnawiania sprzętu, m.in. gramofonów

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.