Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór ekranu 120" pod Sony Sony VPL-HW20

Jake Balcerzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W końcu dokonałem wyboru w kwestii projektora i jest nim Sony VPL-HW20. Projektor jest już w drodze, a ja w miedzy czasie chciałbym ogarnąć kwestię ekranu.

Projektor miałby być podwieszony nad kanapą pod sufitem. Odległość od ekranu ~450 cm.

Chciałbym wyciągnąć 120-130", i wg. kalkulatorów dostępnych online jest to możliwe.

Pomieszczenie nie jest dedykowaną salką, jest to salon z niestety białym sufitem, kremowymi ścianami i przedmiotami które mogą odbijać światło. Projekcje obywać się będą wyłącznie wieczorami gdy za oknem jest już ciemno.

Po pierwsze jaka opcja była by najtańsza, nie tracąc przy tym na jakości ?

Należy wziąć, pod uwagę, że mam świetnego fachowca, który może wykonać dla mnie za darmo solidną robotę i uzyskać efekt całkowicie płaskiej ściany.

Ale czy ściana malowana farbami ScreenGoo jest faktycznie tańsza od innego typu ekranów ?

Czy istnieją alternatywne, tańsze farby niż te wymienione wyżej ?

Ekrany ramowe są jedyną alternatywą, jeżeli chodzi o ekrany nie tracące na jakości na przestrzeni lat ?

Z góry dziękuje, za wszystkie wskazówki :)

W wątku który zamknąłeś podałem Co mam u siebie. Dla mnie ideał , a porównywałem sporo dostepnych tkanin na rynku. Tylko że w Twoich warunkach nie dałbym białego ekranu tylko szary. To że projekcja będzie po zmroku nie spowoduje wyeliminowania problemu. Jasne ściany i sufit i niestety z HW 20 wyciągniesz tylko jakiś tam procent możliwości.Sprawdzałem to dokładnie bo projektor był u mnie jak wykańczałem pomieszczenie robiąc próby na każdym etapie. Odpowiadając na Twoje pytania widzę to tak:

-wielkość założoną wyciągniesz bez problemu.

- gdzieś też napisałeś że za 2 litry tej farby trzeba dać 2kz? To nie wiem czy nie lepiej ekran ramowy? To chyba sam sobie odpowiedziałeś , ja bym takiej kasy nie dał

- podczas prób malowania farbami na ścianie osiągnąłem efekt lepszy od próbek kilku producentów ekranów , cena farby jakieś 70zł za 10 litrów + najtańsze barwniki /zostało z malowania garażu/ , oczywiście przypadek i kilkanaście prób z barwnikami ale da się.

-alternatywa dla ekranów ramowych to ekrany z napinaczami ale kasa dużo większa.

A jak zrobisz to oczywiście Twoja decyzja.

Po wstępnym przestudiowaniu kwestii, stwierdziłem, że najlepszym rozwiązaniem będzie ekran ramowy.

Niestety ceny gotowych, są na tą chwile dla mnie odrobinę za wysokie, zdecyduje się więc na domową produkcję.

Farby screengoo, faktycznie nie mają sensu, a wierzę, że przybliżoną jakość można uzyskać przy użyciu innych produktów.

Tańszym rozwiązaniem, było by przygotowanie malowanej powierzchni, konstrukcja ta jednak, była by znacznie cięższa i podatna na uszkodzenia przy ew. transporcie. Koszt wykonania takiej ramy na 130" byłby zbliżony do 300 zł i zajął by kilka dni pracy.

Opcją jest również, przygotowanie ramy, opiętej kupnym materiałem projekcyjnym.

Przy wykorzystaniu, wysokiej jakości materiału, cena ramy powinna zamknąć się w 700 zł.

Wydaje mi się, że druga opcja jest sensowna ?

Czy możecie polecić jakieś sklepy, w których można kupić taki materiał ?

Jaki powinien być "gain". Wg. projektora, zalecany jest 1.1, natomiast wyczytałem gdzieś, że powinienem raczej szukać czegoś o niskim gain.

Kolor szary, w przypadku moich standardów będzie lepszym wyborem.

Z czego wykonać, czarną obwódkę ?

Wszelkie wskazówki mile widziane :)

Gdzieś już pisałem jakie głupoty wygadują sprzedawcy, połowa białe połowa szare. Nie byłoby w tym nic złego jeśli ktoś pokusił by się podkreślić że zależy to w dużej mierze od preferencji ale złe było to że dla mojej aplikacji odpowiadano że tylko białe i żadne inne, lub to samo o szarych. Moje doświadczenia są takie, że po poradach sprzedawców uparłem się aby dostać/kupić próbki i sam zdecydować. Ja do jasnego pomieszczenia nie dałbym białego a do Twojego projektora nie dałbym gain wyższy niż 1. Choć sam mam białe ekrany.

Chyba zostanę przy szarym, gain im niższy tym lepszy w moim wypadku ? Czy 1.0 byłby w sam raz ?

Co do obwódki wyczytałem, że matowy welur będzie dobry.

Jeszcze nie znalazłem żadnego konkretnego sprzedawcy płótna projekcyjnego, jeśli znacie, proszę o podanie namiarów.

Witam serdecznie Panie Kubo!

Oto wycenka :: 3m x 1.7m = 5.1 m2 x 125 PLN = 637,50 PLN brutto.

Plotno takowe mamy o grubosci - 0.5 mm z tego co sie orientuje I ma wsp. gain = 0.8 czyli standardowo.

Pozdrawiam i miłego dnia zycze,

JC, KRAFTMANN

Do jasnych ścian, na pewno w konfrontacji z HW20 wybrałbym szary ekran. To nawet nie kwestia preferencji ale obraz na białym oślepiał. Szare z gain 0,8 dla powierzchni ok 120 cali nie były problemem dla tego projektora i to z lampą w trybie low. Do pomieszczenia przystosowanego , ciemnego lepszy jest biały / dla mnie/ . Ale tutaj dopiero dochodzimy do preferencji. Co do gain nie miałem próbek szarych z gain 1 ale czy taki znajdziesz? Tzn. w normalnej cenie? Jeśli tylko Twój projek ma faktyczny przebieg i lampa nie jest trafiona to będzie dobrze. Welur będzie ok. Namiarów niestety nie podam bo nie sprawdzałem kto sprzedaje same płótna.

Pozwolę sobie przypomnieć wątpliwość forumowicza Wiatrak który sugerował że coś jest nie tak z parametrami w testach tego projektora. Nie szukałem parametrów ale coś w tym może być bo pamiętam na projectorreview są takie stwierdzenia że to jeden z najjaśniejszych projektorów w swojej klasie, oraz że ekran 128 cali naświetlał bez problemu. Tym bardziej uważał bym ze zbyt wysokim gainem.

Ok, w przyszłym tyg. będę budował ekran, wrzucę fotki ^^

Słuszny krok z ekranem DIY, jeśli nie decydujesz się na Vutec Silverstar :). Dobre i tanie rozwiązanie to ekran z płyty MDF o grubości 5mm, którą łatwo pomalować małym wałeczkiem. Ja użyłem farby Tikkurila H499, specjalna do ekranów i jestem zadowolony. MDF wycinają na wymiar w marketach budowlanych typu OBI, koszt śmieszny (80 cali kosztował mnie niecale 50zł), farba ok. 60 zł z tego co pamiętam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozostaje kwestia czarnej ramki. U mnie obyło się bez, ponieważ ściana z ekranem jest ciemno brązowa (świetnie to wyszło). U Ciebie ramkę można by pomalować czarnym matem bądź na ścianie, bądź na ekranie. Można też zrobić z listew obitych czarnym aksamitem, opcji znalazło by się kilka...

Ukryta Zawartość

Faktycznie taniocha.

Jednak jeżeli była by to płyta MDF to w przypadku 130" musiała by być łączona, ponadto wiąże się to z dużym ciężarem i brakiem mobilności.

Ale to jednak 500 zł taniej.

Rozważę obie opcje ^^

...Pozwolę sobie przypomnieć wątpliwość forumowicza Wiatrak który sugerował że coś jest nie tak z parametrami w testach tego projektora. Nie szukałem parametrów ale coś w tym może być bo pamiętam na projectorreview są takie stwierdzenia że to jeden z najjaśniejszych projektorów w swojej klasie, oraz że ekran 128 cali naświetlał bez problemu. Tym bardziej uważał bym ze zbyt wysokim gainem.

Dokładnie, to miałem na myśli że coś nie tak jest z podaną w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jasnością projektora, w teście na Projector Central była znacznie większa niż w kalkulatorze (400 vs 575 lm).

A co do zbyt jasnego obrazu, jeśli dobrze kojarzę ten model Sony ma możliwość wyłączenia automatycznej przysłony i ustawiania jej ręcznie, co pozwala dostosować się do ekranu o wyższym gain. Dużo też zależy od odległości od ekranu (czyli od zoomu), jasność w skrajnych pozycjach zoomu zmienia się w tym Sony o niemal połowę.

Chyba zostanę przy szarym, gain im niższy tym lepszy w moim wypadku ? Czy 1.0 byłby w sam raz ?

Co do obwódki wyczytałem, że matowy welur będzie dobry.

Jeszcze nie znalazłem żadnego konkretnego sprzedawcy płótna projekcyjnego, jeśli znacie, proszę o podanie namiarów.

Kraftmann'a bym unikał, nie wiem jak prezentują się "ich" materiały, ale o ekranach jest sporo negatywnych opinii. Materiał to pewnie taka sama chińszczyzna jak gdzie indziej, ale zwijane lubią się marszczyć a do tego mają olewcze podejście do reklamujących klientów.

Co do innych powierzchni projekcyjnych to spójrz tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Chyba jednak zastosuję płytę, myliłem się i powinienem dostać 130" na jednej. Na to tylko farba i welurowy pas. I za 2 bańki mam dobre rozwiązanie, a gdy dozbieram na coś lepszego wtedy będę inwestował.

Nie rozumiem po co ta płyta skoro jak wcześniej pisałeś masz możliwość przygotowania ściany. Zaciągnij gładzią, później koniecznie farba podkładowa pod latex i 2x Tikkurilla filings interior jak wcześniej kolega wspomniał. Na taki ekran przy dwukrotnym malowaniu potrzebujesz 1 puszkę 0,9 l. Wbrew pozorom uzyskanie właściwej powierzchni ''skórki pomarańczy '' nie jest takie proste ale użycie właściwego wałka to ułatwia. Ja pomalowałem na biało ale to jest dobre do oglądania sportu a nie kina, więc w niedalekiej przyszłości czeka mnie przemalowanie.

Ukryta Zawartość

post-27107-0-83834200-1357426894_thumb.jpg

post-27107-0-88208500-1357426935_thumb.jpg

post-27107-0-68982800-1357426970_thumb.jpg

post-27107-0-63118100-1357427014_thumb.jpg

post-27107-0-19664700-1357427041_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co do zbyt jasnego obrazu, jeśli dobrze kojarzę ten model Sony ma możliwość wyłączenia automatycznej przysłony i ustawiania jej ręcznie

Tak ma możliwość wyłączenia.

Nie rozumiem po co ta płyta skoro jak wcześniej pisałeś masz możliwość przygotowania ściany. Zaciągnij gładzią, później koniecznie farba podkładowa pod latex i 2x Tikkurilla filings interior jak wcześniej kolega wspomniał. Na taki ekran przy dwukrotnym malowaniu potrzebujesz 1 puszkę 0,9 l. Wbrew pozorom uzyskanie właściwej powierzchni ''skórki pomarańczy '' nie jest takie proste ale użycie właściwego wałka to ułatwia. Ja pomalowałem na biało ale to jest dobre do oglądania sportu a nie kina, więc w niedalekiej przyszłości czeka mnie przemalowanie.

Dość śmiałe i niestety mogące wprowadzać w błąd stwierdzenie. Kwestia projektora, jego jasności, współczynnika odbicia, wielkości ekranu a przede wszystkim dostosowania otoczenia.

Nie proponuje skali szarości farby bo faktycznie mógłbym wprowadzić w błąd. Niepotrzebnie wtrąciłem swój przykład , gdzie niestety czeka mnie przemalowanie z powodu słabej czerni i zapasu jasności której zapas mógłbym wykorzystać na poprawienie czerni.

W zasadzie jeśli Jake zamierza malować samemu to ma problem z głowy bo może wyprubować i biały i szary. Nie trzeba przecież malować od razu płyty ale najpierw ścianę , dobrać odpowiedni odcień potem dopiero płyta i po temacie. Z ekranem gotowym tego komfortu nie ma.

Jeszcze pytanie, jaki wymiar malować, bo każdy kalkulator mówi, że 130 cali to co innego -.-

Wg. kalkulatora sony przy odległości min. 4.01m, obraz może być 2.88 x 1.62,powinienem malować dokładnie tyle tak by obraz przylegał do czarnych krawędzi, czy malować 3 x 1.7 np. ?

Jeśli decydujesz się na malowanie na ścianie to proponowałbym wpierw powiesić projektor i pomalować powierzchnię szerszą niż wyświetlany obraz sama farbą podkładową. Po obejrzeniu kilku filmów zdecydujesz czy np. ekran nie jest za wysoko/nisko i określisz wymiary na ''gotowo'' a następnie możesz przystąpić do malowania właściwego. Jest to rozciągnięte w czasie ale pewniejsze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jake , masz komfortową sytuację , projektor będziesz miał albo już masz , ścianę czy płytę malujesz , nie zamawiasz nic w ciemno. Jaki problem popróbować z konfiguracją na bieżąco i samemu dostosować do swoich potrzeb?

Nie sprawdzałem wymiarów które podajesz, ale zakładam że chodzi Ci o max powiększenie. Ja bym unikał pracy na skraju zoomu. Lepiej byłoby dobrać odległość tak aby pracował np. gdzieś po środku.

Sądzę albo jestem pewien że bardziej niż czerń projektora znaczenie będą miały otaczające ściany. Jeśli dobrze pamiętam ma być jasno, więc jak na początku obstawiam szary.

tedi , Ty masz dedykowaną salkę nie myślałeś aby zrobić ciemniej dla projektora?

Tak Risto czeka mnie przemalowanie bo mam słaby projektor i muszę kombinować aby mieć lepszą czerń. Plusem jest to ze nie muszę ustawiać dużej jasności i wtedy projektor ciszej chodzi a i lampa dłużnej posłuży. Minusy - słaba czerń a własciwie to jej brak. Odtwarzam na Optoma HD20, wyswietlone 800 h czyli sprawnośc lampy około -30%

• 3 tygodnie później...

W tym tygodniu skończyliśmy ekran, a efekt jest oszałamiający :)

Malowaliśmy pod maksymalny zoom, zakładając, że w razie czego obraz można zmniejszyć, a ekran nie koniecznie.

Wyszło około 145" (Przy maksymalnym zoomie) ! Szczerze mówiąc w filmach 1080p nie widać piksel-ozy, kolorystyka jest wyśmienita. A wg. teorii, że należy siedzieć w trzykrotnej odległości względem przekątnej (chyba) się tu nie sprawdzają. Ogląda i gra się komfortowo.

Zastosowaliśmy:

Grunt pod gładź - Atlas

Gładź - Atlas

Grunt pod farbę - Flugger

Farbę białą matową do sufitów, muśniętą szarym kolorem - Flugera

Czarną obwódkę matową również Flugger

"Różowa" taśma do malowania obwódki

Wałki krótkowłókniste

Całość nie więcej niż 300 zł + robocizna (mogę polecić malarza ;)

Najpierw poszła warstwa gruntu, potem 3 warstwy gładzi (jedna dziennie, + wyrównania w między czasie), następnie grunt pod farbę i dwukrotne malowanie. Do malowania obwódki, zastosowaliśmy "różową" taśmę, aby uniknąć odprysków z ekranu.

Zastanawiam się, czemu farby screengoo są takie drogie ? Czy jest tak tylko dla tego, że na puszcze jest napisane "do ekranu", a ludzie nie zdają sobie sprawy, że nie są to farby-cudotwórcy droższe niż nie najgorszy szampan.

Później dodam dokładną specyfikacje wymienionych produktów i lepsze zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam.

Jestem szczęsliwym posiadaczem HW-20 OD 2 lat.

Nie polecam, a więc odradzam zastosoawnia białej/jasnej farby/płótna. Obraz moze na pierwszy rzut oka jest lepszej jakosći, wyższy kontrast itd, ale przy zastosowaniu trybu ''cinema" (po prostu baja ustawienia) obraz ma nienaturalne kolory.

Sam posaidam EKRAN RĘCZNY 330x185 16:9 GreyHD +PAS+RAMKI(jak już ktoś wcześniej wspomniał- po roku zwijania materiał się pogniótł). Oglądając film barwa jest ciemniejsza, ale naturalna. Przykład mozna porównac do zdjęć z telefonów- "wysoki kontrast, kolory z d**py wzięte, ale 90% użytkowników powie że tak jest lepiej i tak ma być. BTW- jedeny minus projektora to słaba płynność odswieżania, szczególnie przy filmach akcji typu transformers, w których obraz niekiedy się zlewa. Pod ps3- rewelacja, szczegolnie grajac na 4 padach. Poza tym, porównując do innych rzutnikow w podobnej cenie jest bezkonkurencyjny(z drugiej strony medalu jest JVC, ale wtedy koszt wynosił 15-tys:)) Udało mi się wynająć sale kinową w mojej miejscowosci na sprawdzenie osiągów- 300 cali (7,5m przekątnej) jakosc bez zmian. Przy 10m przekątnej- jeszcze piłkę w FIFIE widziałem, więc nie było tak źle.

Dość radykalna wypowiedź na temat tkanin. Spróbuj może coś lepszego. Albo popróbuj kilka. Dla przykładu tkanina biła jednego z bardziej znanych u nas producentów bardzo zniekształca kolory, a całość daje niebieskawe zabarwienie, bardziej widoczne gdy porównuje się od razu z innymi próbkami. Poza tym tylko trzy próbki z kilkunastu były akceptowalne ale na pewno nie tkaniny typu allegro. Poza tym wielokrotnie projektor w testach oceniany korzystnie na tle innych za ... "szybkość" stąd rekomendacje dla graczy. Jak Ci się obraz zlewa to daj do naprawy ,zwłaszcza jak masz z niego kolory z dupy wzięte jak to określiłeś. Tylko wspomnij w serwisie że na grach masz rewelację. W szachy grasz że Ci się w grach nie zlewa a w filmie tak? Poza tym tryb cinema wsród testerów w wh20 jest wskazywany jako wymagający najwięcej korekt ustawień /zalecam też kalibrację będzie lepiej niż masz/.

Jeśli chcesz komuś doradzać to nie pisz głupot, dobór tkaniny to wypadkowa bardzo wielu elementów, w tym najważniejszy to idealnie dostosowane pomieszczenie dla białej tkaniny. Poza tym nie pisz że biały ma na początku lepszy kontrast, bo to szarą się do tego stosuje, a co do wierności barw to zerknij na kolor biały na szarej tkaninie i napisz że masz nadal naturalny biały, a najlepiej śnieżnobiały ale przedtem porównaj z białym ekranem a najlepiej jednocześnie.

Poza tym pisanie że oglądasz coś powiększonego do 7,5m cali i jakość bez mian to bzdura w czystej postaci zarówno w kontekście rozdzielczości jak i jasności. Ciekawe z jakiego materiału oglądałeś, 4k? 8K? a może w technologii której jeszcze nie opracowano i jasność dokładana latarką?

Brak słów, potem ktoś czyta i myśli : o, użytkownik , pewnie ma rację.

• 1 miesiąc później...

"Jak Ci się obraz zlewa to daj do naprawy ,zwłaszcza jak masz z niego kolory z dupy wzięte jak to określiłeś"

Jest to jedyna wada HW20. Jesli go posiadasz i tego nie zauwazyłeś- po prostu porownaj do innych, nawet tańszych modeli. Po tym porownaj ilosc klatek na sekundę w grach ps3 i w filmach blue-ray.

Obraz mam zkalibrowany.

"Poza tym pisanie że oglądasz coś powiększonego do 7,5m cali i jakość bez mian to bzdura w czystej postaci zarówno w kontekście rozdzielczości jak i jasności"

Oczywistym jest, że jasność minimalne spada- dlatego wyświetliłem na białej scianie. A co do rozdzielczosci- nie wiem jak Pan, ale ja nie ogladam filmów z odległosci dwoch metrów tylko proporcjnalnie do rozmiaru ekranu.

Przy przekątnej 300 cali (7,5m) obraz nie jest rozmazany. Nadal ma jakosc HD, mimo iż z bliska widac pixele. Ale niektorzy tego nie rozumieją. Brak słow. Wyświetlisz obraz HD na tv 80 cali i co- widzisz pixeloze, ale pixeloze w HD. Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

Słuszny krok z ekranem DIY, jeśli nie decydujesz się na Vutec Silverstar :). Dobre i tanie rozwiązanie to ekran z płyty MDF o grubości 5mm, którą łatwo pomalować małym wałeczkiem. Ja użyłem farby Tikkurila H499, specjalna do ekranów i jestem zadowolony. MDF wycinają na wymiar w marketach budowlanych typu OBI, koszt śmieszny (80 cali kosztował mnie niecale 50zł), farba ok. 60 zł z tego co pamiętam.

Ukryta Zawartość

Pozostaje kwestia czarnej ramki. U mnie obyło się bez, ponieważ ściana z ekranem jest ciemno brązowa (świetnie to wyszło). U Ciebie ramkę można by pomalować czarnym matem bądź na ścianie, bądź na ekranie. Można też zrobić z listew obitych czarnym aksamitem, opcji znalazło by się kilka...

Witam, mam takie pytanie do wszystkich znających się w temacie powiedzcie mi jaki jest odzwierciedlenie Gui farby Tikkurila H499 Dręczy mnie to bo ja potrzebuję 1Gui do mojej Optomy Gt750 a nie wiem jaki jest kolor w rzeczywistośi a planuję zakup takiej farby lecz muszę zasięgnąć porady, więc proszę o radę z góry wielkie dzięki

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.