Skocz do zawartości
IGNORED

Zgodność i2c i dac

okim9999

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio rozpocząłem projekt wyciągnięcia z iPoda sygnału i2s czyli tego miedzy głównym procesorem a dac'iem. Do testów miał mi posłużyć stary cd'ek technicsa w celu zdekodowania sygnału.

Zacząłem od wgłębienia się w wyprowadzenia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), wywnioskowałem że należy "wyciągnąć" na zewnątrz SDIN, LRCK, SCLK oraz GDN. Następnie podłączyłem do technicsa w następującej konfiguracji:

SDIN - SRDATA

LRCK - LRCK

SCLK - SCLK

masa - masa

Po tym wszystkim po prostu nie działa.

Co mogłem zrobić źle albo o czym mogłem zapomnieć? Przyszło mi do głowy że może mieć coś do tego częstotliwość kwarców.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/99986-zgodno%C5%9B%C4%87-i2c-i-dac/

Witam,

Ostatnio rozpocząłem projekt wyciągnięcia z iPoda sygnału i2s czyli tego miedzy głównym procesorem a dac'iem. Do testów miał mi posłużyć stary cd'ek technicsa w celu zdekodowania sygnału.

Zacząłem od wgłębienia się w wyprowadzenia (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), wywnioskowałem że należy "wyciągnąć" na zewnątrz SDIN, LRCK, SCLK oraz GDN. Następnie podłączyłem do technicsa w następującej konfiguracji:

SDIN - SRDATA

LRCK - LRCK

SCLK - SCLK

masa - masa

Po tym wszystkim po prostu nie działa.

Co mogłem zrobić źle albo o czym mogłem zapomnieć? Przyszło mi do głowy że może mieć coś do tego częstotliwość kwarców.

Za wszelką pomoc z góry dziękuje

Witaj

zapomniałeś o MasterClock MCLK, bez tego nie bedzie działać.

ten CS4255 to jest w techniksie czy ipodzie?,

jeśli po podłączeniu MCLK nie pójdzie to oscyloskop i sprawdzenie czy są sygnały na wyjściach, jeśli będą to musi blokować DAC w techniksie, zależy jaki to DAC napewno ma sterowanie np. po I2C do ustawiania częstotliwości MCLK , formatu danych 16-24 bity czy inne jeszcze ważne parametry.

Jeszcze zostają napięcia zasilania DACów w ipodzie i techniksie, zeby nie spalic procków proponowałbym dać jakieś bufory do tych sygnałów zwłaszcza jak są różne napięcia.

Pozdrawiam, napisz jaki DAC w techniksie

Ukryta Zawartość

CS4255 jest w ipodzie, wszędzie gdzie patrzyłem to do dac'a leciały 3 sygnały z danymi + masa MCLK jest konieczny?. MCLK z tego co patrzę to jest (input) czyli dane do dac'a w ipodzie. U mnie jest tak że dane z procesora głównego lecą na raz do dwóch dac'ów do ipoda i do technicsa, czyli procesor główny "myśli" że wszystko jest w porządku, nie mam możliwości odłączenia dac'a w ipodzie.

Co do dac'a w techniksie to jest on sygnowany: Technics MN6474 Mash on i nie wiele o nim wiadomo.

W techniksie akurat są mostki poopisywane (SRDATA, LRCK, SCLK) więc pewnie jest to i2c, z drugiej strony ma już ok 20 lat

Co rolę buforów spełniło by najlepiej? Najbardziej odpowiadało by mi coś w smd.

Jak DAC jest z modulacją cyfrową (nie R-2R), a na dodatek z filrem cyfrowym to musi mieć wejście MCLK. Dostaje tam zegar o częstotliwości równej wielokrotności częstotliwości próbkowania. W starszych CDkach jest to najczęściej 256 lub 384fs.

Czyli po podłączeniu MCLK teoretycznie powinno działać? Jak w przypadku np WM8740 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) MCLK będzie konieczne?

Kable powinny być ekranowane i dobrej jakości (np. srebro) czy raczej na poziome cyfrowym nie ma to większego znaczenia?

Ukryta Zawartość

Tu masz taką trochę bidną note do Twojego DACa:

Ukryta Zawartość

Trudno powiedzieć czy będzie działać. Z noty wynika, że DAC posiada wejście 384fs, a iPod może posiadać sygnał w formacie 256fs. Dochodzi jeszcze sprawa justowania bitów.

Kable nie muszą być nawet ekranowane, ale dobrze jak jest to taśma, gdzie każda żyła sygnałowa przedzielona jest masą. Generalnie połączenia nie powinny być długie.

Powodzenia!

Ukryta Zawartość

Czyli po podłączeniu MCLK teoretycznie powinno działać? Jak w przypadku np WM8740 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) MCLK będzie konieczne?

Kable powinny być ekranowane i dobrej jakości (np. srebro) czy raczej na poziome cyfrowym nie ma to większego znaczenia?

WM to delta-sigma i digital filter DAC musi być MCLK (w WM to jest SCLK )

Ukryta Zawartość

Dobra jutro znaczy dzisiaj spróbuje wyprowadzić MCLK, dac w iPodzie jest tak mały że robię to pod mikroskopem (odległość miedzy nóżkami to 0,3mm). Czym można to zabezpieczyć? Będzie to zabezpieczało przed ESD?

Podłączyłem MCLK i dalej nic, stany napięciowe obu scalaków są chyba takie same więc to nie powinno być problemem.

Oscyloskop będę mieć we wtorek. Z not katalogowych nie da się wywnioskować czy będą ze sobą współpracować?

Mam jeszcze starego dac'a CS4303 którego mógłbym wykorzystać, ale na schematach nie widzę MCLK, inaczej się nazywa czy to inny rodzaj dac'a w którym MCLK nie występuje? Jest może jakiś dac ogólno dostępny w zwykłych sklepach elektronicznych, który mógłby posłużyć mi do testów, oczywiście nie drogi?

Wejście XTI służy do wprowadzenie MCLK. Wejściem CKS musisz dostosować do zegara z transportu.

iPod prawdopodobnie ma logikę 2,8V lub nawet 1,8V więc także w tym może leżeć Twój problem. CD ma także układ mute na wyjściu, który będzie Ci blokował sygnał gdy nie ma płyty. Zawzwyczaj są to tranzystory zwierające sygnał do masy. Musisz je albo wywalić, albo włożyć płytę i dać play.

Podpiąłem oscyloskop i wnioski są następujące:

Napięcia w iPodzie to max 1,3v natomiast w technicsie 5v

W iPodzie (słuchawki cały czas grają):

SDIN - ładne trójkąty

LRCK - prostokąty

SLCK - stałe 0,5v, wiec chyba coś nie tak

MCLK - szumy, tak jak by nic nie było

Technics

SDIN tak samo (różnica napięć)

LRCK tak samo (różnica napięć)

SCLK prostokąty między 2v a 3v

MCLK stałe 5v na zmianę z prostokątami

Czyli różnice to pierwsza rzecz, na czym polecacie zrobić konwerter napięć na dwóch tranzystorach czy układzie? Co z SLCK i MCLK w iPodzie, wg jest coś nie tak

Jakie pasmo posiada Twój oscyloskop oraz sonda na bieżącym ustawieniu dzielnika?

SCLK zwany także BCK powinien mieć 64fs.

MCLK jeszcze conajmniej 2-4x więcej.

Coś chyba nie tak mierzysz skoro gra.

Okazało się że MCLK się nie przylutował, teraz jest już wszystko ok. Załączam zdjęcia, jedna kratka na siatce to skok napięcia o tyle ile jest napisane na górze.

Ukryta Zawartość

IMG 20130109 185259[1]

IMG 20130109 185417[1]

IMG 20130109 185530[1]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Takim oscyloskopem raczej nie pooglądasz tych przebiegów. Wyrabia tylko na LRCK bo to pewnie 44,1kHz lub 48kHz.

Mogę zejść do 1uS, to nie wystarczy? Tak czy inaczej widać że pojawiają się strumień danych. Mogę mieć też normalny oscyloskop ale to niezły kloc więc myślałem że ten wystarczy. Podłączyłem i nadal nie działa, słychać pisk

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.