Jump to content

Stolik antywibracyjny Rogoz Audio 4SPB3N/BBS

palton

Rogoz Audio, to znana rodzima firma produkująca stoliki i platformy antywibracyjne, oraz inne akcesoria dedykowane sprzętowi Hi-Fi. Nazwa producenta pochodzi od nazwiska właściciela, twórcy i projektanta, Pana Janusza Rogoża.

Doświadczenia związane z pracą w Filharmonii Śląskiej w Katowicach, spowodowały chęć odtworzenia dźwięku orkiestry symfonicznej w domowym audio. Szybko okazało się, że to nie takie proste. Tak więc Pan Janusz zaczął studiować podręczniki związane z akustyką, materiałoznawstwem, mechaniką a także budową instrumentów i wiele innych. Mijały kolejne lata, aż w końcu wiedza ta została przekuta w konkretne produkty. Z jednym z nich miałem okazję obcować, swoje wrażenia chciałbym przekazać czytelnikom.

 

ccs-24402-0-53188800-1446410364_thumb.jpg

 

Stolik SPB3N/BBS został wykonany w sposób perfekcyjny. To piękny mebel, nie tylko mający wpływ na dźwięk, ale także na doznania wzrokowe. Sprzęty ustawione na blatach zyskują na elegancji, co często ma niebagatelne znaczenie, szczególnie dla naszych żon oraz gości. W odróżnieniu od standardu, narożniki blatów stolika zostały zaokrąglone. Fornir naturalny został polakierowany na wysoki połysk, co w tym wypadku zgrało się wspaniale z charakterem naturalnego drewna. Także długość i szerokość stolika była ponad standardowa. Całość tych zabiegów spowodowało uzyskanie spektakularnego efektu wizualnego. W moich słowach nie ma żadnej kurtuazji, 4SPB3N/BBS pomimo technicznej nazwy to jedna z najładniejszych rzeczy, jaką napotkałem na swojej drodze audiofila.

 

ccs-24402-0-89813900-1446410913_thumb.jpgccs-24402-0-44449100-1446410941_thumb.jpgccs-24402-0-52893400-1446410318_thumb.jpg

 

Stolik 4SPB3N/BBS jest zbudowany w przemyślany sposób. Szkielet tworzą okrągłe stalowe nogi, połączone kształtownikami o przekroju prostokąta, na których za pomocą systemu BBS oparte są półki. Balancing Board System, bo tak należy czytać skrót BBS, to połączenie zalet punktowego podparcia blatu, oraz zmiany drgań poziomych na ciepło za pomocą tarcia. Odbywa się to za pośrednictwem odpowiednio wyprofilowanej nakładki z włókna węglowego, która nałożona na kolec zamocowany w ramie, ślizga się po stalowym gnieździe osadzonym w blacie.

 

ccs-24402-0-52836200-1446410655_thumb.jpg

 

Wrażenia dźwiękowe.

 

Pomysł na test wypłynął od grupy moich przyjaciół, stałych uczestników spotkań na Kujawach. Jeden z nich posiada stolik tejże firmy o symbolu 4SPB3N, który świetnie sprawdza się w jego systemie. Zainspirowani pozytywnymi efektami, nabraliśmy apetytu na zapoznanie się z bardziej rozbudowanym modelem z oferty Rogoz Audio. Poza planowanym porównaniem z platformami DiY, zapowiadała się bratobójcza walka. Wydawało się, że tańszy model będzie się dzielnie bronił. Niestety, nic z tego, porównanie nie pozostawiło żadnych złudzeń…

Początkowo nie dawałem wiary w różnice, jakie może wprowadzić stolik. Rozumiem znaczenie odpowiedniej budowy podstawki pod kolumnę, gdzie jej masa i sztywność wpływają bezpośrednio na obudowę głośnikową. Kiedyś jednak zadawałem sobie pytanie, jak duże to może mieć znaczenie w przypadku elektroniki? Moje pytanie rozwiało się bardzo szybko, wystarczyło przestawić jeden element toru ze stolika diy, na zakupiony przez Sławka 4SPB3N, żeby zanotować słyszalną zmianę w zakresie niskich tonów. Po ustawieniu całej elektroniki, było już wszystko jasne. Wszystkie aspekty uległy zmianie, w tym danym systemie jednoznacznie pozytywnej. Po tym doświadczeniu ( jak już wyżej wspominałem), doszliśmy do wniosku, że trzeba koniecznie sprawdzić inny model. Tak więc po krótkiej naradzie i kilku telefonach, pojawił się na Kujawach 4SPB3N/BBS.

 

Nowy stolik przyćmił swoim majestatem starszego brata. Widać było duży postęp w wykonaniu detali. Byliśmy bardzo ciekawi zmian w dźwięku wprowadzanych przez nowatorską konstrukcję BBS. Nikt jednak nie spodziewał się tak spektakularnych zmian. O ile stolik Sławka precyzją i kontrolą dźwięku, zagonił do kąta platformy diy, to tutaj zmiany miały inny charakter. W pierwszej chwili wydawało się, że dźwięk jest bardziej zaokrąglony. Po chwili zrozumieliśmy, że po prostu mamy do czynienia z większą szlachetnością wybrzmień, które nie są tak szybko ucinane. Muzyka stała się płynniejsza, barwna i co wydaje się sprzeczne, jeszcze bardziej szczegółowa. Poza pozytywnymi zmianami w barwie, również scena muzyczna zyskała na wielkości. Precyzja osadzenia muzyków w przestrzeni pozostała na zbliżonym poziomie, jednak dookoła nich pojawiło się jeszcze więcej powietrza. Odrobinę zmienił się stosunek wysokich tonów do średnicy i basu. Tego ostatniego nieco przybyło, podobnie stało się ze średnicą, góra przestała kłóć ostrościami. To kwestia wyrafinowania, pewnej nieopisanej granicy, gdy bez słów rozumiemy, że stało się coś wyjątkowego. Niby wszystko pozostaje podobne, a jednak muzyka zaczyna porywać.

 

ccs-24402-0-63629200-1446410490_thumb.jpg

 

Opisane wrażenia dźwiękowe, są pewnymi uproszczeniami. Trudno wyrazić piórem, niuanse słyszane w trakcie odsłuchów. Tak, napisałem „niuanse”, bo tak jest zanim przekroczy się pewną granicę. Często się zastanawiamy, gdzie się zaczyna ten magiczny Hi-End… Zdaje się, że znalazłem odpowiedź- wtedy, gdy te niuanse, detale, subtelności na granicy percepcji, przekraczają pewną granicę . Wtedy muzyka zaczyna zachwycać, ludzie przestają rozmawiać i wiercić się. Twarze słuchaczy najpierw stają się skoncentrowane by za chwilę rozpromienić się uśmiechem. Gdy na koniec cieszymy się smaczkami serwowanej muzyki, bez słów wiemy, że to jest to. Wielu uzna moje słowa za niedorzeczne, dziwne, bądź przesadzone. Trudno, taka jest cena bycia w zgodzie z samym sobą. Pozostaje garstka osób, która mnie zrozumie, do Was są skierowane moje słowa.

To niesamowite, ile można uzyskać stawiając sprzęt na tak skonstruowanym stoliku. Muszę się zgodzić z Panem Januszem, jeśli chce się iść wyżej w wierności reprodukcji muzyki, nieodzownym jest zadbanie o właściwe podłoże dla elektroniki.

 

ccs-24402-0-95866800-1446410961_thumb.jpg

 

Janusz Rogoż z całą pewnością wie co robi. Rozmawialiśmy wspólnie kilkukrotnie o sprawach związanych z wibroakustyką/ Powiem krótko- nie ma tutaj mowy o przypadkowości. To wdrożona w życie inżynieria, nowatorskie rozwiązania i perfekcja wykonania. Taki produkt można polecić każdemu, nawet niedowiarkowi podważającemu wpływ stolika na dźwięk. Sam efekt wizualny powoduje, że warto mieć tak ładny przedmiot w swoim mieszkaniu.

 

Autor:

Robert Trzeszczyński

 

Cena: 9400zł

Wymiary(szer./wys.gł.) : 1450/77/52 górny blat, 46 dolne

Waga półki ok. 30kg

Waga całości 150kg

 

Dystrybucja:

ROGOZ AUDIO

Kontakt:

Janusz Rogoż

tel. 504 080 690

(w godz.: pn-pt. 10.00-17.00; sob. 10.00-15.00)

fax (32) 205 34 12

januszrogoz@yahoo.pl

office@rogoz-audio.com

facebook.com/rogozaudio

Zawartosc dodatkowa:





User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.



Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • CAYIN IDAC-6 MK2

    W 2017 roku Cayin zaprezentował swoją serię „i” składająca się z trzech komponentów: iDAC-6, iHA-6 (wzmacniacz słuchawkowy) oraz iDAP-6 (streamer). Po prawie czterech latach przyszła pora na odświeżenie serii. Na pierwszy ogień poszedł DAC, który po ulepszeniu otrzymał nazwę iDAC-6 MK2. Wymiary nowego iDACa pozostały te same 240 mm x 252 mm 69 mm, tak aby urządzenie idealnie pasowało do stosu pozostałych dwóch części.      Obudowa wykonana jest z piaskowanego aluminium w kolorze

    M@rgot
    M@rgot
    Akcesoria

    Bang & Olufsen Beosound Explore

    Okres wakacji sprzyja szeroko rozumianej aktywności fizycznej i to nie tylko w wersji survivalowej w stylu spania pod chmurką, żywienia się korą i darami lasu, lecz również nieco bardziej cywilizowanej – z wszelkimi wygodami, szerokopasmowym Internetem, klimatyzacją i wyżywieniem w formacie all inclusive. Dlatego też opuszczając na tydzień, bądź dwa własne domostwo wcale nie trzeba rezygnować z wygód, jak i ulubionej muzyki. Zamiast jednak podróżować z pełnowymiarowym zestawem można pójść na mał

    Fr@ntz
    Fr@ntz
    Kolumny

    Audio-Technica AT-PEQ30

    Stawiając pierwsze kroki w będącej cały czas na fali wznoszącej domenie analogowej większość z nabywców mierzy się z dylematem wyboru gramofonu spełniającego ich wymagania. Warto bowiem mieć na uwadze, iż bazując jedynie na ofercie rynku pierwotnego mamy dostępne konstrukcje o napędzie paskowym i bezpośrednim (idlerową niszę pozwolę sobie w tym momencie pominąć), to część z nich posiada wbudowany przedwzmacniacz a część potrzebuje wspomagania urządzeniem zewnętrznym. Tym samym mnogość opcji może

    Fr@ntz
    Fr@ntz
    Akcesoria

    iFi Audio Zen DAC v2

    Minęły dwa lata od premiery iFi Audio ZEN DAC .  Ten wzmacniacz słuchawkowy i dac w jednym został nagrodzony przez EISA w kategorii „Best Value DAC” 2020-21. Idąc za ciosem iFi Audio zdecydowało się na ulepszenie projektu przedstawiając nam w kwietniu ZEN DAC V2. Wizualnie to nadal ten sam kompaktowy wzmacniacz słuchawkowy z  przetwornikiem cyfrowo-analogowym USB o wysokiej rozdzielczości, dekodujący MQA, gdyby nie napis z tyłu „Zen Dac V2” byłby nie do odróżnienia od wersji pierwszej V1.

    M@rgot
    M@rgot
    Akcesoria

    Audio Reveal The Second

    Chwile minęło od kiedy recenzowałem Audio Reveal The First (recenzję można przeczytać tutaj). Jakiś czas później, w me ręce wpadł następca, a może bardziej większy brat - jako że oba modele są dostępne w sprzedaży równolegle. Na rynku zdążyła się już pojawić wersja specjalna (Audio Reveal The Second Signature), a nawet pojawił się najmłodszy członek rodziny (Audio Reveal Junior), domykając tym samym ofertę polskiego Audio Reveal.    Jednak idąc po kolei i z lekkim opóźnieniem chciałbym

    plastik1989
    plastik1989
    Wzmacniacze
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock podczas używania strony.

Zarejestrowani użytkownicy mogą wyłączyć ten komunikat.