Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny KEF Q700 vs MA rx6 vs Dali Ikon MKII

jacek1914

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o pomoc w w/w sprawie. Jestem aktualnie przed wyborem zakupu wzmacniacza i CD. Biorę pod uwagę Pioneer A-50/70 z CD C50 lub Yamaha A S/500 /700 z Odtwarzaczem CD/sieć CD-N 500.

Aktualnie jestem posiadaczem "starego" wzmaka Yamahy AX 590 z podpiętymi budżetowymi Eltaxami Univers. Gra to dość przyjemnie, ale czas najwyższy na wymianę sprzętu, niemniej jednak chcę zacząć od wymiany kolumn.

Pokój odsłuchowy salon ok 35m2, otwarty

Muzyka :jazz, blues, rock - bardziej muzyczny niż detaliczno metaliczny :-) ,

Z kolumn brałem jeszcze pod uwagę Paradigmy SE3 ale już gdzieś przeczytałem, żę raczej do "japończyków" nie halo ( metaliczny bas i takie tam duperele ) proszę o pomoc.

Może znajdzie się ktoś , kto jest właścicielem w/w zestawu stereo.

Brałem pod uwagę też wzmacniacz NAD, ale nie ukrywam, że wolałbym mieć klocki jednej firmy, poza tym w/w japończyki mają funkcje sieciowe, o które teżmi chodzi.

Z góry dziękuję zapraszam do dyskusji: :-)

Atoll AM 200 + ATOLL ST200 ( RCA TQ Ultra Black ) + CA CD Azur 651 C ( S/PDIF Wireworld Starlight Siver 7 )  + ( ELAC 247.3+ TQ Black II ) + Beyerdynamic Dt 860

posiadam zestaw yamahy cd s 700/ as 700 oraz monitory dali ikon 1 mk 1. Jeśli chodzi o sam odtwarzacz cd s 700 wielką zaletą jest ultra cichy napęd wzięty wprost z wyższych modeli. Nie miełam jak słuchać cd s 700 z innymi wzmacniaczami. Jak to gra ogólnie? Swietna średnica, wysokie czasami bywają nawet aksamitne /na lepszych płytach/, scena nie jest rozległa /nie wychodzi po za bazę i w głąb ale tą wadę nawet w Audio video wychwycili/ czasem na lepszych nagraniach jednak ikonki potrafią zagrać bardzo przestrzennie.. Do wad należy też bułowaty bas ale to też wina pokoju /12 metrów/ oraz ustawienia kolumn . Jednak yamaha trochę muli. Zestaw wrażliwy na gorsze nagrania, jakieś dezertery czy oasis brzmią czasem tragicznie. Różnicowanie nagrań dobre.

Ogólnie jestem zadowolony, mam zestaw 3 lata i słuzy mi bezawaryjnie.

Witaj,

jeśli zdecydujesz się na elektronikę japońską (Yamaha, Pioneer), szukałbym wśród kolumn o charakterystyce raczej miękkiej, łagodnej (szczególnie w górze pasma) oraz z dobrze wyeksponowanym środkiem pasma.

Moim zdaniem idealnie w Twoim pomieszczeniu sprawdziłyby się kolumny Audio Academy Hyperion IV, które są w stanie zagrać bardzo dynamicznie, przestrzennie z bardzo naturalną barwą. Jest to moja rekomendacja.

Ewentualnie proszę zwrócić uwagę na kolumny Epos Elan 35.

Monitor Audio Rx oraz Dali Ikon to dwie propozycje, które grają dźwiękiem jasnym, uwypuklone są skraje pasma. W połączeniu z japończykami będzie ewidentnie brakowało nam środka, natomiast wysokie tony będą bardzo wyraźne, przy gorszych nagraniach ostre i męczące.

Serdecznie zapraszam jednak na odsłuchy, są to moje subiektywne oceny, możliwe że Tobie spodobają się zupełnie inne konfiguracje.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.