Skocz do zawartości
IGNORED

Padnięty laser, gdzie dostac nowy

Pierre

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Sonego 559es z laserem KSS272A, którego czas niestety dobiega końca, naturalnie dostanie tego lasera chyba graniczy z cudem, z tego co moglem znaleź w necie, można go dostać w Niemczech za ponad 100euro, może i wyłożyłbym taką sumę, bo szkoda tego cd wyrzucać na śmietnik, ale słyszałem, że można w nim zamontować inny laser, czy może ktoś z grupowiczów mnie poratować informacją, jaki to laser i gdzie można go dostać w Polsce lub może ktoś orientuje się gdzie u nas jest do dostania 272A; będę wdzięczny za każdą pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/10020-padni%C4%99ty-laser-gdzie-dostac-nowy/

Zobacz tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dorzucam link ze zdjeciem, może komuś coś przyjdzie na myśl, czy można go innym modelem zastąpić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie wiem czy tutaj jest, ale może się komuś przydać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć!

Kiedys też miałem problem z laserem do mojego Audio Researcha i pomógł mi dcaudio.

Mail do niego [email protected]

On ma dużo cześci zamiennych.

Może on Tobie pomoże.

Zawsze można spytać ;)

Pierdu pierdu..nikt nie podrabia tego lasera ze wzgledu na jego stopien komplikacjii..najpierw zanim go wymienisz sprawdz czy na drugiej soczewcw pod soczewka główna sie syf nie nazbierał bo to sie lubi zdarzyc...ale jak juz okaze sie ze nie to masz pecha i szykuj 370 zł i zadzwon do serwisu sony w sosnowcu tel 032 29 06 444 i zapytaj o niego to ci za pocztowym zaliczeniem wysla.

Dzięki Panie Piotrze za pomoc, włąśnie na opinie znawcy serii ES liczyłem, no coż nie pozostaje mi nic innego jak zadzwonić do Sosnowca, chociaż wydatek nie planowany, ale chyba konieczny, tym bardziej, że nowy laser przyda się na przyszłość, jednak chciałbym jeszcze opisać problem z jakim mam w tym cdeku do czynienia, otóż, to nie przyjemne (nazwie to) 'zgrzytanie' płyty cd, a za powód tego zjawiska wziąłem problem z laserem, pojawia sie w stosunku do nie których płyt, ale nie wszystkich i tak (na moje nieszczęście), z tym 'zgrzytaniem' odtwarzają się płyty oryginalne i nie które cd-r, ale nie mam z tym zjawiskiem problemu w stosunku do złotych cd-r firmy Hi-Space, co ciekawe zbadałem poziom błędów C1 jakie występują na tych płytach i wyszło mi, że płyty, które zawierają ich mniej - oryginalne cd (wykres nr1), Dysan-audio (wy. nr2 [prędkość nagrania 4x, niestety dopiero niedawno zorietowałem się, że 12x jest lepsza]) - odtwarzają się gorzej, a płyty (w domysle gorzej nagrane), które tych błędów zawierają więcej - Hi-Space-audio (wy. 3 [prędkość nag. 12x]) - a niebo lepiej, to znaczy - nie ma 'zgrzytania' w trakcie odtwarzania, jest szybsza reakcja na polecenie (np. zmiana ścieżki), no i subiektywny odbiór brzmienia mnie bardziej zadowala, więcej powietrza, lepiej zarysowana scena, w przypadku do Dysana, Hi-Space lepszy jest pod każdym względem; no i co o tym sądzić? Moją konkluzją było - jakość materiału z jakiego jest zrobione cd/-r ma wpływ na reakcję nań lasera w cd, ale nie pocieszająca jest to konkluzja w stosunku do płyt oryginalnych, bo chyba nie o to chodzi, żeby cd-r lepiej były odtwarzane od płyt oryginalnych?

[obrazekLUKASZ-152264_1.jpg] [obrazekLUKASZ-152264_2.jpg] [obrazekLUKASZ-152264_3.jpg]

Ukryta Zawartość

post-3483-100004022 1170258140_thumb.jpg

post-3483-100004023 1170258137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tez polecam DC Audio. Ostatnio kupiłem od niego laser CDM-9 Pro (tak na zapas, bo podobno sie kończą).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wiesz co sprawdz czy przyczyna nie lezy gdzie indziej ..mam na mysli czy nie opadł zbyt nisko talerzyk na którym spoczywa dysk cd i odległosc miedzy laserem a dyskiem jest niewłasciwa..to jedno..wazne sa tez 4 sprezyny na którym spoczywa cały mechanizm lasera i silnik napedu dysku moze byc tak ze sprezynki sie troszke wypracowały i nie unosza na odpowiednia wysokosc całej mechniki...jest niewłasciwy docisk krazkiem magnetycznym itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.