Skocz do zawartości
IGNORED

Nagrywanie winyli

Robertt

Rekomendowane odpowiedzi

Po kilkugodzinnych odsłuchach i sesjach nagraniowych nie mogę zgodzić się z kolegą VISTO że wzmak słuchawkowy wbudowany w Apogee jest ach i och. Nadmieńiam, że mówię o wersji Duet 2. Moim zdaniem dźwięk jest przesunięty w stronę analityczności i detali kosztem muzykalności i podstawy basowej. Moje testy dotyczą połączenia z HD 800. Na dzień dzisiejszy z pamięci wolę jednak dźwięk ze Skorpiona HV-1 niż z Dueta 2. Są święta, muszę posłuchać dogłębniej na większej ilości próbek materiału muzycznego.

Pozdro.

Muszę przewietrzyć mój system…

Po dzisieszych wieczornych odsłuchach stwierdzam, że moje nagrania 24/94 z winyla biją na głowę oryginalne CD 16/44,1 z CD. Ciekawe ...

Pozdro

Po dzisieszych wieczornych odsłuchach stwierdzam, że moje nagrania 24/94 z winyla biją na głowę oryginalne CD 16/44,1 z CD. Ciekawe ...

A co w tym ciekawego skoro dla Ciebie winyl bije na głowę CD ? Tak samo będzie w Twoim odczuciu z dobrym rip'em.

Lepszym testem byłoby gdybyś otrzymany materiał 96/24 przekonwertował do 44.1/16 i wypalił CD. Teraz możesz porównywać obie cyfry.

Przy okazji interesujące jest również czy rozróżniasz winyl od jego rip'a :)

Pozdr.

JacekPlacek

Przy okazji interesujące jest również czy rozróżniasz winyl od jego rip'a :)

mam zamiar dzisiaj dokonac takiego porównania czyli winyl vs. jego rip w 24/96.

Pozdro

Gość vasa

(Konto usunięte)

mam zamiar dzisiaj dokonac takiego porównania czyli winyl vs. jego rip w 24/96.

Nagrania zrobione Korgiem MR1000 w DSD były dla mnie kompletnie nie do rozróżnienia od orginału

Ciekawe czy 24/96 też ?

• 4 tygodnie później...
Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

Czy ktoś z forumowiczów może polecić jakieś sprawdzone miejsce, gdzie profesjonalnie zajmują się zgrywaniem winyli do plików? Jest takich miejsc trochę (w Gdańsku są co najmniej trzy), ale mało jest firm, gdzie korzystają ze sprzętu z wyższych półek.

• 1 miesiąc później...
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Moim zdaniem to nie tyle ciekawe, co z góry przewidywalne.Podejrzewam,że ripy z winyla 44.1/16 też dadzą w większości przypadków lepsze brzmienie niż oryginalne CD.

Nie. Troszkę szybciej opada spektrum w zakresie wysokich tonów, aczkolwiek różnica jest zapewne słyszalna tylko dla tych, co jeszcze dobrze słyszą 17 - 20 kHz.

• 6 miesięcy później...

Oto moje studio nagraniowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dscn5697l.jpg

dscn5701q.jpg

dscn5698j.jpg

dscn5699x.jpg

Zrobiłem właśnie jedna płytę w 24/96. Odsłuchałem z LINNa i jest bardzo ładnie. Nie robiłem jeszcze porównania do oryginału. W oprogramowaniu Vinyl Studio nagrany materiał podzieliłem tylko na tracki i dodałem informacje do tagów.

Pozdro

Witam

Laickie pytanie

Czy nie wystarczy AF+Pre+ sam Mac+Audicaty?

Czy dźwięk wciągnięty do maca (z winyla) bez pośrednictwa zewnętrznego konwertera jest do d...y?

Jakie parametry ma karta dźwiękowa w MBP17 (2010)?

Czy z makiem jest tak źle, że potrzeba zewnętrznej karty dźwiękowej?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Czy nie wystarczy AF+Pre+ sam Mac+Audicaty?

Wystarczy nawet Windows. ;)

Lepiej mieć konwerter A/D, bo do komputera dźwięk dociera cyfrowo i komputer zajmuje się już tylko składowaniem go na dysku.

Sam komputer, a szczególnie dowolny laptop może mieć kartę dźwiękową średniej jakości i rip może wyjść nieco gorszej jakości.

Zaznaczam - może, nie musi.

a jak to wygląda z macami? Mam MBP Pro 17 (2010)? Jaka tam jest karta? Jak w praktyce? Ktoś próbował?

PS Raz próbowałem - czy da sie - DA SIĘ. Audicaty na MBP, kabel miniJack/chinch, przedwzmacniacz (Project Tube DS z lampami PSVANE), gramofon Ad Fontes.

Wydawało mi się nieźle. Zgrywałem nawet 24/192. Plik wyszedł ogromny. Potem jakoś odpuściłem. Mam troche płyt, których nie mam w wyd. cyfrowych.

pozdrawiam

Fajnie, że odgrzebałeś ten wątek.

Nie ma tutaj zbyt wielu zwolenników robienia winylowych ripów.

Jest natomiast cała masa przeciwników - szczególnie zwolennicy formatu 16/44.

A temat ciekawy i moim zdaniem bardzo niedoceniany, bo jakość dobrych ripów winylowych

potrafi być znakomita.

• 1 miesiąc później...

Wreszcie coś znalazłem na temat zgrywania płyt vinylowych ...

Doskonałe jest to , że z vinyla można usłyszeć jeszcze więcej instrumentów zakauflowanych pogłosów niż z analogowego preampa RIAA..

Trenowałem na wielu softach-programach i dopiero Pure Vinyl dostarczył mi to coś czego nigdy nie usłyszałem..

A płyta np Pink Floyd Animals to poezja ..Nie kupisz tego nigdzie..

Nagrywam na Tascam DA-3000 na kartach SD-32gb tylko 24/192 możnz też na DSD i jest ..wiadomo jak..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.