Skocz do zawartości
IGNORED

Do wielbicieli violi da gamba

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

Głośniki viola da gamba niemieckiej firmy Ikon Akustik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10168-100000499 1170308638_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> Olo78

Jeśli chodzi o starsze nagrania Savalla to polecam. Sztuka przez duże S za okazyjne pieniądze.

Szczególnie te z dawną muzyką hiszpańską. Mam płytę też firmowaną przez Virgin (pewnie jest w tym boxie jaki jest teraz oferowany na Gigancie) z muzyką hiszpańską. Miód - Savall, Hesperion XX i ..... MONTSERRAT FIGUERAS ! - dobrany repertuar z ówczesną muzyką świecką, viole i do tego Jej śpiew i w jednym przypadku melorecytacja - każdy musi się poddać (o ile w szafie nie ma samych dresów:)).

Biorę tę płytę zawsze na dłuższe wyjazdy (tylko tę jedną płytę), bo w domu ostatnio jakoś ciężko złapać dłuższy moment, żeby całkiem dać się uwieść tej muzyce. Włączam płytę, jadę, jadę a muzyka się sączy. Droga przed siebie i dusza porwana magicznymi dźwiękami. Nie ma "wcześniej" ani "za chwilę", jest tylko TERAZ w którym rozpływają się kolejne dźwięki. Ta muzyka naprawdę potrafi poruszć do głębi.

Co ciekawe, niektóre utwory Savall nagrywał w latach 90-tych po raz kolejny. I te interpretacje z lat 70-tych są bardzo podobne, a często w niczym nie ustępują tym nowszym.

zdjęcie do powyższego wpisu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy płyta, którą poleca clo2 jest zawarta w tym 8 płytowym boxie ?

Płyta ta jest dostępna w gigancie za 30 zł, i nie wiem czy nie warto dołożyć i kupić box.

Różnią się jednak wydawcą.

>Czy płyta, którą poleca clo2 jest zawarta w tym 8 płytowym boxie ?

Nie.

A czy ta pojedyncza płyta 'Espana Antigua' to nie jest przypadkiem kompilacja utworów z różnych płyt?

Wydawca boxu i tej płyty (Espana Antiqua) jest ten sam - Virgin - Veritas

Fakt ta płyta to chyba kompilacja - nagrania z lat 1976-1978.

Myślę, że w 8 płytowym zbiorze z dawnymi nagraniami Savalla z muzyką hiszpńską wszystkie te utwory są zawarte. Może są porozrzucane po kilku płytach a nie w tym układzie jak na tej pojedynczej. Jednak jak kupisz box Savalla to oprócz tych nagrań będziesz miał wiele innych. A chyba warto, bo nie słyszałem jeszcze żadnego "knota" w jego wykonaniu. Sam teraz myślę o tym, aby sobie zakupić ten boksik.

W dodatku nagrania stare - ale realizacje są ok (w każdym razie nic nie razi, wszystko dobrze i w miarę naturalnie słychać - ale nie jestem autorytetem, dla mnie jest ok).

Jak kolega kupi ten boks to mogę podesłać skany z wkładki z utworami z płyty którą posiadam - ewentualnie sobie sprawdzi, czy kupować kolejną, czy też wszystko już ma w tym boksie.

Skład 8-płytowego boxu Espana Antigua:

1) Cansons de Trobairitz (Songs of the troubadours - c1200)

2) Libre Vemell de Montserrat (a 14th-century pilgrimage)

3) Court Music and Songs from the Age of de Discoverers (1492-1553)

4) Sephardic Romances from the Adge before the Espulsion of the Jews from Spain 1492

5) Renaisssance music from the Neapolitain court (1442-1556)

6) Antonio de Cabezon 1510-1566 (Instrumental works)

7) Canciones y danzas de Espana 1547-1616 (Songs and dances from the time of Cervantes)

8) El barroco espanol (Spanish secular music c1640-1700)

Niestety te box'y to nie są opakowania z niezależnymi płytami (tak, jak to było z boxami Savalla z Naive'a, które kilka miesięcy temu można było kupić bardzo tanio w EMPIK'u), a są to płyty w wielopłytowych, klasycznych opakowaniach. W tym przypadku są to dwa pudełka czeropłytowe. (Dla mnie to istotny mankament.)

Wszystkie informacje na temat boksu España Antigua, w tym o datach nagrań, wykonawcach, oryginalnych wydaniach oraz ich kompilacjach, nagraniach pokrewnych - w nagraniu Savalla ale i innych wykonawców, znajdziecie tutaj (i w powiązanych linkach):

Ukryta Zawartość

Podobnie jest z box-em 'Jordi Savall - Music in Europe 1550-1650':

Ukryta Zawartość

Jak widać, 'oryginały' tych płyt zostały wydane jeszcze na LP w latach 70-tych... Wiele reedycji CD, które ukazały się w latach 80-tych, zdarzyło mi się kupić w wersji 'full price', dzis gdy widzę te boksy łza się w oku kręci, a tu ludzie pytają, czy to w ogóle warto kupić... eeeh

CATV: Jakie piękne instrumenty na tych obrazkach! Zawsze twierdziłem, że viola da gamba to szlachetny instrument, ale czy znasz cennik Ikon Akustik? Zdaje się, że VdG to model topowy, a nieco niższy model to zdaje się ca 16000 euros... no to tak jak niemal za prawdziwą wiolę ;-)))

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daGambus cennika nie znam, ale głośniki zaiste są przepięknie wykonane. Teraz nowość:

Viola d`Amore

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wspominałem kiedyś, iż rolę nieficjalnego, ale bardzo dobrego katalogu Alia-Vox pełnił dla mnie serwis

Ukryta Zawartość

Od pewnego czasu jedank Alia - Vox ma swoją stronę oficjalną (!!!) , a jakże

Ukryta Zawartość

Zwraca uwagę konsekwentne olewanie przez ten świetnie dopracowany serwis współczesnej łaciny, czyli języka angielskiego... Dostępna jest do wyboru wersja hiszpańska i francuska (jako podstawowa!). Sam miałem kiedyś szczęście być zmuszanym do nauki języka Moliera, ale dla nie mających tegoż szczęścia i tak na pociechę powiem, że jest co pooglądać i... posłuchać - tak tak, przebywanie na stronach serwisu umiala piękny wybór całych ścieżek z katalogu firmy.

Polecam :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 stycznia w Filharmonii Narodowej w Warszawie wystąpi zespół Hesperion XXI prowadzony przez Jordi Savalla. Koncert nosi tytuł "Folia i romanesca", a w programie znalazły się kompozycje Diego Ortiza, Alonso Mudarry, Johna Playforda, Gaspara Sanza, Francisco Correa de Arauxo, Antonio Valente, Lucasa Ruiz de Ribayaza, Santiago de Murcia, Antonio Martin y Colla.

CATV, 17 Sty 2007, 16:39

>23 stycznia w Filharmonii Narodowej w Warszawie wystąpi zespół Hesperion XXI prowadzony przez Jordi

>Savalla. Koncert nosi tytuł "Folia i romanesca", a w programie znalazły się kompozycje Diego Ortiza,

>Alonso Mudarry, Johna Playforda, Gaspara Sanza, Francisco Correa de Arauxo, Antonio Valente, Lucasa

>Ruiz de Ribayaza, Santiago de Murcia, Antonio Martin y Colla.

Czy sa tutaj szczęśliwcy posiadający bilet na ten koncert?

> Czy sa tutaj szczęśliwcy posiadający bilet na ten koncert?

Są! - W porę bił w dzwony 'gutten' w wątku związanym z filharmonią:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hiszpan, 17 Sty 2007, 17:55

>> Czy sa tutaj szczęśliwcy posiadający bilet na ten koncert?

>

>Są! - W porę bił w dzwony 'gutten' w wątku związanym z filharmonią:

>

Ukryta Zawartość

Szkoda że nie akurat w tym wątku:(((

Mam nadzieję że jakaś transmisja radiowa się przytrafi

Ukryta Zawartość

>> Czy sa tutaj szczęśliwcy posiadający bilet na ten koncert?

Owszem, są :-))) Szczęśliwym trafem również natknąłem się na tę informację w powyższym wątku. Kilka dni po rozpoczęciu sprzedaży biletów udało mi się jeszcze coś w miare sensownego kupić, ale na oko 3/4 biletów było już wyprzedanych.

Olo78, 17 Sty 2007, 18:09

>>> Czy sa tutaj szczęśliwcy posiadający bilet na ten koncert?

>

>Owszem, są :-))) Szczęśliwym trafem również natknąłem się na tę informację w powyższym wątku. Kilka

>dni po rozpoczęciu sprzedaży biletów udało mi się jeszcze coś w miare sensownego kupić, ale na oko

>3/4 biletów było już wyprzedanych.

Moje gratulacje!!!!:-)))

W moim przypadku to juz drugie nieudane podejscie do Savalla na żywo

Do trzechh razy sztuka:)))

Życzę miłych wrażeń podczas koncertu

> Mam nadzieję że jakaś transmisja radiowa się przytrafi

Kiedy poprzednim razem (18 lutego 2002) Savall występował w FN, dwójka transmitowała cały koncert, ale było to (jeśli dobrze pamiętam) tydzień po koncercie.

Z niemal tym samym, jak sądzę, repertuarem występował Savall w kościele uniwersyteckim we Wroclawiu na poprzednim Wratislavia Cantans. Towarzyszyli mu wówczas Xavier Diaz-Latorre, Andrew Lawrence-King na harfie, który okazał się przy okazji i całkiem nieoczekiwanie nie lada showmanem, no i Hesperion XXI uzupełniała wóczas dwójka perkusjonistów, nie pamietam nazwisk (nie było Pedro Estevana).

Z radiowej transmisji w PR2 powstała na forum nieoficjalna płyta - patrz poprzednie strony wątku...

Sam kocert był niezwykłym przeżyciem, wszelako nie mam pojęcia, jak sala FN ma się pod względem akustycznym w porównaniu do, dajmy na to, wnętrza świątyni... w każdym razie, jeśli to mozliwe, zachęcam do zajęcia miejsc jak najbliżej wykonawców!!! Myślę, że od tego zalezy bardzo wiele - sam zainwestowałem wtedy w bilet dla VIP-a i siedziałem w 2-gim rzędzie - opłaciło się, bo osoby które siedziały dalej jednak mocno utyskiwały po koncercie.

Życzę wielu wspaniałych wrażeń, i żeby bylo choć trochę audiofilsko ;-)

> daGambus

Sala FN ma się pod względem akustycznym tragicznie, nie tylko w porównaniu do świątyń, ale i chyba do większości sal koncertowych w kraju. Dlatego idąc na koncerty kameralne zawsze należy się wbijać w pierwszy rząd, najlepiej pośrodku. Wtedy jest naprawdę dobrze i wszystko pięknie słychać. Tak do ósmego rzędu mniej więcej :))

Mam do sprzedania tanio (20 zl/sztuka) sporo oryginalnych plyt CD z muzyka z roznych obszarow zainteresowan: od muzyki dawnej (piesni trubadurow i truwerow, tance i piesni Renesansu), przez Barok i Klasycyzm, po wspolczesna muzyke popularna (w duzym wyborze). Wystarczy podac adres, wysle obszerna liste pdf-em. [email protected]

koncert właśnie trwa. zdjęcie z próby. pozdr

Ukryta Zawartość

post-35-100009302 1170310466_thumb.jpg

post-35-100009303 1170310464_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koncert Savalla zawsze będzie dla mnie ucztą, tak było i tym razem :-)

-> Parmenides

Fajnie, że wkleiłeś zdjęcia. Czy na koncercie robiłeś zdjęcia z lewego balkonu, od strony loży honorowej, a potem kręciłeś się przed sceną by wreszcie fotografować schodzących ze sceny muzyków? Pytam, bo jeśli tak, to się znamy i podpowiem, że przywitaliśmy się na parkingu przed koncertem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.