Skocz do zawartości
IGNORED

Do wielbicieli violi da gamba

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

parmenides

> jaki był ten koncert?

Bardzo dobry. Niestety, także krótki - muzyka tak mnie wciągnęła, że dwie godziny zleciały podejrzanie szybko. Wykonanie było perfekcyjne, współpraca muzyków - doskonała. Dla wielbicieli Savalla - święto, dla osób poznających dopiero jego repertuar - zachęta najlepsza z możliwych.

Nie zazdroszczę jedynie słuchaczom z tylnych rzedów - obawiam się, że niedużo było tam słychać. Cóż, delikatne instrumenty akustyczne i duża sala Filharmonii to średnio szczęśliwe zestawienie.

Hiszpan, gdzie siedziałeś? Ominęło cię pokoncertowe spotkanko w nieodległej knajpie...

Dzień dobry

parmenides > super zdjęcia! Jak się na nie patrzy to aż żal, że się tam nie było! :-(

Ale nie ma to tamto. Ja mam bilety na lutowy koncert Brendla w narodowej. :-)

Przyłączam się do entuzjastycznych recenzji, koncert zleciał naprawdę błyskawicznie, ale nie można mówić o niedosycie. Chyba że w kwestii akustyki - siedziałem w 11 rzędzie i miałem wrażenie, że lepiej słyszę odgłosy sali (pozdrowienia dla gruźlików) niż instrumenty. Tragedii nie było, ale pod tym względem mogłoby być nieco lepiej. I tylko pod tym ;-)

Czy jakaś dobra dusza byłaby skłonna spisać repertuar z programu (niestety, nie zdobyłem własnego egzemplarza) i wkleić na forum? Chciałbym zidentyfikować dwa utwory z pierwszej części koncertu, między którymi zerwały się przedwczesne oklaski (jeden tylko był taki moment). Pierwszy fragment był powolny, "kontemplacyjny" wręcz, na monotonnym nieco tle Savall czarował natchnionymi wariacjami głównego tematu. Zaraz po nim usłyszeliśmy fragment żywy i szybki, z towarzyszeniem perkusjonaliów, oparty na tańcu. Niewykluczone że były to dwie części jednej kompozycji.

Urzekł mnie szczególnie ten powolny, zdecydowanie wymagający skupienia fragment. I takiego Savalla chętnie bym posłuchał - raczej ascetycznego i uduchowionego, niż grającego skoczną średniowieczną "rozrywkę". Którymi płytami się zainteresować?

przyjemnie choc czytac wasz watek, panowie; niestety brak mi czasu, by w rozmowie uczestniczyc. pamietam doskonale lata 80-te i plyte long-play o intrygujacym tytule ?concerts a deux violes esgales de sieur de sainte colombe? (z okladka w kolorze zielonym, nie szarym, jak jej reedycja CD). intrygujaca byla siedemnastowieczna francusczyzna, zupelnie u mas nieznana wytwornia astree - i kompozytor, tak tajemniczy, ze nie znano nawet jego imienia. nieodzalowany krzysztof lipka, spytany o wykonawce, opowiedzial po krotce historie katalonskiego (a propos wymowy: czyta sie po katalonsku, zordi, a nie po hiszpansku) wykonawcy, grajacego wprost z tabulatur odkryta przez niego, zapomniana muzyke zapomnianych kompozytorow: pana demachy, pikardyjczyka louisa de kais, antoine forqueraya.

czy pamietacie krzysztofa lipke, program III?

czy znacie moze inne niz wielanda kuikena i gustava leonhardta (?musique a versailles?, deutsche harmonia mundi) wykonanie ?dzwonow na wzgorzu sw. genowefy w paryzu??

negra, 24 Sty 2007, 13:31

>Parme, ten środkowy portret, to mistrzostwo świata :-)

>Pozdr.

negre, zeby jeszcze nie bylo tego cienia na nosie ;-)

pzdrw

soso

PSik

ale fakt, zdjecia fantastyczne.

>negre, zeby jeszcze nie bylo tego cienia na nosie ;-)

Te "bruzdy" akurat mi się podobają, drogi Soso ;), ale jest takie haslo na wszelki wypadek:

"Photoshop wszystko zniesie"

I to był wpis na temat wpływu viola da gamba na światlo w fotografii. ;)

Pozdrawiam

Ł.A. Woman

> Hiszpan, gdzie siedziałeś? Ominęło cię pokoncertowe spotkanko w nieodległej knajpie...

Siedziałem w 11 rzędzie. W ogóle nie narzekam, choć oczywiście wolałbym słuchać koncertu w mniejszej sali.

> Czy jakaś dobra dusza byłaby skłonna spisać repertuar z programu [...] i wkleić na forum?

Repertuar:

Diego Ortiz

Recercades sobre Tenores (La Spagna - Folia IV - Passamezzo antico I - Passamezzo moderno III - Ruggiero IX Romanesca VII - Passamezzo moderno II)

Alonso Mudarra

Fantasia que contrahaze la harpa en la manera de Ludovico (Harfa)

Tobias Hume

Good againe (viola basowa)

Luys de Narvaez

Diferencias sobre "O guardame las vacas" (vihuela)

Francisco Correa de Arrauxo

Glosas sobre "Todo el mundo en general" - Improvisacio - Canarios

Antonio Valente

Gallarda Napolitana

* przerwa *

Anonim

The Lancashire Pipes - The Spanish Jeepsies

Gaspar Sanz

Pasacalle

Antonio Martin y Coll

Diferencias sobre las Folias

• 1 miesiąc później...

Bardzo ciekawy temat, dopiero teraz go znalazłem! Jako również miłośnik vioi da gamba mam wiele pozycji wymienionych w tym wątku, ale chciałem się podzielić moim nowym nabytkiem tu nie wymienionym i to jeszcze w bardzo dobrej cenie. Chodzi o sonaty na dwie viole:

Johannes Schenck: The Nymphs of the Rhine - Vol 1 i Vol 2. wydane przez NAXOS, przyzwoicie nagrane, i za około 27 zł za sztuke w sklepach internet. Super! Również dla bardziej początkujących (troche jak Corelli, nie za trudne w odbiorze), bardzo dobre wykonanie, moim zdaniem. no i super klimatyczne - tylko dwie viole i nic poza tym - mi osobiście klawesyn wadzi w budowaniu nastroju takiego jak lubię z płyt z violą da gamba :) Pozdr. Piotr

Piortr_lass witaj w klubie miłośników violi! Ja ten wątek zacząłem czytać we wrześniu 2006 i wtedy też poznałem pierwsze płyty Savalla, a teraz mam ich ponad 20 i wciąż mi mało. No ale cóż jest to piękno w czystej postaci więc i pieniędzy nie szkoda na płyty. Szkoda tylko, że dyskusja w tym wątku powoli zamiera.

Z tańszych płyt Savalla polecam dostepną w gigant.pl:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

CATV > To jest reedycja płyty LP z roku 1984, wydnaje tez na CD w 1990 z utworami Giulio Cacciniego, dość prominentnej persony we Florencji pod rządami Medyceuszy...

Więcej informacji na temat tej płyty, wykonawców, nagrań pokrewnych na medieval.org -

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

piotr_lass >

NAXOS wydaje niekiedy zaskakująco udane płyty, w tym z repertuarem na violę, a wymieniona przez Ciebie

"The Nymphs of the Rhine" jest tego najlepszym przykładem. Wykonawcami na tej płycie są panie Suzie Napper i Margaret Little, czyli duet Les Voix Humaines. Mają w dorobku już całkiem pokaźną dyskografię dla znakomitej kanadyjskiej wytwórni ATMA Classique -

Ukryta Zawartość

Wszystkie ich płyty są znakomicie zrelizowane i takoż zagrane :-)

Posiadłem ich w ostatnim czasie parę i nie narzekam, a wytwórnia, jak się wydaje, dość prężnie ostatnio wkroczyła na nasz rynek...

Ich własna strona - bardzo proszę jesli ktoś ciekaw

Ukryta Zawartość

A wracając do NAXOS-a, to obie panie stanowiły także fundament w nagraniu m.in. 2-płytowego wydawnictwa "Captain Humes Poeticall Musicke", wprawdzie z instrumentarium już dużo bogatszym, ale jakże świetnie się tego słucha...

Na stronach Naxosa można to nawet uczynić... ;-)))

Captain Humes Poeticall Musicke

vol1:

Ukryta Zawartość

vol2:

Ukryta Zawartość

Schenck: Nymphs of the Rhine

vol1:

Ukryta Zawartość

vol2:

Ukryta Zawartość

;-)

post-2292-100007151 1172914667_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

raz jeszcze - najwyższa rekomendacja...

:-)

Ukryta Zawartość

post-2292-100007147 1172914667_thumb.jpg

post-2292-100007148 1172914667_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Płyta, na której co prawda violi nie znajdziemy, ale ze wszech miar godna polecenia. Rolf Lislevand Nouve musiche z udziałem między innymi Arianny Savall:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wrząca nowość ze swieżutkiego katalogu dystrybucji MUSIC ISLAND wytwórni Raumklang : Telemann Geore Philip; Handel George Frideric; Abel Carl Friedrich Viola Da Gamba Concertata + Katalog 2006 Siegfried Pank, Viola da gamba; Juliane Banse, Sopran; Robert Ehrlich, Blockflöte; Mitteldeutsche Barocksolisten Leipzig,

Płyta bedzie do nabycia w Empiku za ok 10 dni

• 2 tygodnie później...

Dziękuję wszystkim za wpisy i wpisuję się ponownie aby odświeżyć ten temat, bo zasługuję naprawdę na uwagę. Mam takie spostrzeżenie pseudoaudiofilskie: viola da gamba niesamowicie zyskuję jak się zgasi sztuczne światło. Polecam wszystko wyłączyć co się da, zapalić świece, i zapuścić na przykład takiego Schencka :) Super :)

piotr_lass >

proszę bardzo...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a zatem - słuchajmy dalej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba wszystko zyskuje gdy się zgasi światło. Zarówno muzyka jak większość malarstwa. Dlaczego na koncertach jest ciemno a w wiedeńskich salonach można się potknąć o własną nogę?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.