Skocz do zawartości
IGNORED

Do wielbicieli violi da gamba

PiotrS

Rekomendowane odpowiedzi

co do płyty 'Ludi Musici' Hesperiona XXI to owszem robi ona wrażenie, ale nie da sie ukryć jej niespójności. jest to bowiem SKŁADANKA z różnych innych Hesperionów i w partiach 'tematycznych' słucha sie tego dobrze, ale jako całośc mnie nie przekonuje. jako pracownik jednego z dużych sklepów płytowych wiem, że sprzedaje sie dobrze z racji na swoja niską cenę, ale kupno poszczególnych płyt Savalla jest dużo bardziej opłacalne (mimo 2x wyższej ceny) ponieważ nie mamy zbieraniny tanecznych przebojów, tylko spójny i jednorodny album.

Ciekawa jest płyty PAOLO PANDOLFO - Improvisando (16th- and 17th-century jazz), ciekawy improwizujący skład, a muzyka zupełnie inna od wszystkich modnych ostanio Savalli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ludi Musici to składanka, jak ktoś nie ma nagrań Savalla, dobry start, ale poza tym raczej rozczarowuje.... Są tu kawałki znane z różnych starych płyt, plus może trochę nowości (albo nie wszystko znam). Główna zaleta tej składanki to cena. Teraz jest jasne skąd ta płyta tak szybko od Caravaggio. Choć słyszałem od kogoś, kto miał przyjemność bycia świadkiem nagrania z udziałem Savalla, że Savall to niezły terrorysta i potrafi nieźle zespół trzymać w ryzach, delikatnie mówiąc, nie ma mowy o luzie, raczej strach czy będzie tak jak sobie życzy... niezly furiat jak coś mu nie pasuje i perfekcjonista, więc w sumie bym sie nie zdziwił jakby wyszło coś po dwóch miesiącach, ale jednak nie.

"Ludi Musici" to ciekawa płyta ... trochę komercyjna w porównaniu z Caravagio :)

W tej cenie (około 30 PLN) warta polecenia... szczególnie dla tych którzy rozpoczynają przygodę z Savalem :)

zdezintegrowany_3PO

• 3 miesiące później...

Uwaga! W programie Mezzo można obejrzeć koncert mistrza Savalla: MASS AND LITANIES BY MARC-ANTOINE CHARPENTIER BY THE ENSEMBLE NATIONS CONCERT-DIRECTION : JORDI SAVALL - 2004-Concert-Classical music-Directed by: Olivier Simmonet. Dla tych co nie widzieli najbliższa emisja 2.11 o 3.45am.

Wprawdzie tutaj głownie gitarra:))) ale viola sie też przebija, czy znacie ta płytę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

znamy

ładne, ale nie zachwyca

savall nagrany, już wypalony ;-)

dziś oglądałem fragmenty na ile rodzina pozwoliła na przemian z orfeuszem monteverdiego pod savallem

już niedługo orfeusz w fn

pzdr

piotr_lass > dziwi mnie wytrwale powtarzana przez Ciebie już po raz któryś opinia o Savallu jako "zamordyście" - mam też trochę wiedzy na ten temat, jako że też widziałem zarówno próby zespołu, jak i miałem przyjemność i zaszczyt nawet porozmawiać z niektórymi grającymi z nim muzykami - po prostu, powiem wprost, mijasz się z prawdą... A muzycy z którymi Savall współpracuje to nie byle kto, to nie tylko znakomici wirtuozi, ale też po prostu prawdziwe artystyczne osobowości - w znaczeniu zupełnie odmiennym, niź w przypadku tak zwanej kultury masowej, z wszystkimi tego konsekwencjami...

Być może Mistrz kiedyś też nie miał dobrego dnia, jest wszak człowiekiem, lub zdarzyło się coś niezbyt eleganckiego - myślę że np. z równowagi łatwo mogł wyprowadzić go np. własny syn... bo jak wiadomo jest dość krnąbrny i ostentacyjnie kontestujacy sławnego ojca... więc lepiej dajmy temu spokój.

Nie zgadzam się natomiast z tezą że nieprawda, czy półprawda, byle powtórzona wystarczającą ilość razy stawała się prawdą...

To tyle na marginesie dyskusji, pozdrawiam

daGambus, czytasz ten sam mój wpis po kilka razy i stąd zapewne odniosłeś wrażenie, że "wytrwale powtarzam" "swoją opinię". Napisałem coś takiego TYLKO RAZ. Nie moja wina, że mało się w tym wątku ostatnio działo. Po drugie zaznaczyłem, że słyszałem od kogoś, i nie jest to "moja opinia". Po trzecie mogę jedynie dodać, że rzeczywiście głupio powtarzać coś co się jedynie słyszało, a nie miało, tak jak Ty, osobistego doświadczenia - niepotrzebnie to pisałem. Ludzie gadają różne głupoty, być może. Najważniejsze, że muzyka piękna :) Poza tym w sumie to mój wpis nie miał na celu dyskredytowania Savalla, a jedynie zaznaczenie, że jest perfekcjonistą w tym co robi, a to mogę już wywnioskować z osobistego doświadczenia - z słuchania muzyki w jego interpretacji :) Pozdrawiam również! Piotr

"Nie zgadzam się natomiast z tezą że nieprawda, czy półprawda, byle powtórzona wystarczającą ilość razy stawała się prawdą..." - jak najbardziej się zgadzam. Tym bardziej, że widzę teraz, że zgrzeszyłem DWA RAZY... skleroza! Pozdrawiam!

Panowie, posłuchajcie lepiej Maestro Savalla i zapomnijcie o waszych swarach!

BTW: oglądał ktoś może w Mezzo w niedzielę JS&LCR z Wersalu, utwory Charpentier?

broy, 30 Paź 2007, 08:37

>Panowie, posłuchajcie lepiej Maestro Savalla i zapomnijcie o waszych swarach!

>

>

>BTW: oglądał ktoś może w Mezzo w niedzielę JS&LCR z Wersalu, utwory Charpentier?

dałbyś radę zrobić kopię zapasową i przytaszczyć na AS?

zdezi

piotr_lass, 30 Paź 2007, 20:14

>Zdezi, nie czuję żadnych swar do daGambusa :) Muzyka jednoczy, i lubię właśnie zakładkę Muzyka, bo

>nie ma tu takich cyrków jak na Bocznicy :) Pozdr.

piotrze nie bardzo rozumiem o co biega z daGambusem :)

A Haydna pod Savallem również jeszcze nie słuchałem :(

pozdrawiam,

zdezi

Savall już raz nagrał "Siedem ostatnich słów Chrystusa na Krzyżu" w 1990r dla Astrée (wydania 1991 Auvidis i 1999 - Naive).

Długo byłem przekonany, że ukazująca się właśnie w Alia Vox płyta to kolejna reedycja, zwłaszcza iż wyczytałem gdzieś niedawno, iz Savall zamierza wykupić od Astrée wszystkie swoje nagrania (a jest ich trochę) i wydawać stopniowo ich zremasterowane wersje... Tak np. stało się wcześniej z Kunst der Fuge Bacha.

Tymczasem spotkała nas niespodzianka - jest to całkowicie nowe, dokonane w 2006r nagranie, w dodatku odbyło się ono w miejscu nad wyraz historycznym, tj. w kościele w Kadyksie, w którym wykonano dzieło poraz pierwszy pod batutą samego Haydna (1786).

Pierwsze nagranie było znakomite, a jakie jest te? przekonamy się wkrótce... Jako ciekawostkę podam, iż w pierwszym nagraniu w przerwach między częściami dzieła recytowane były stosowne teksty z Ewangelii, tym razem są one uzupełnione refleksjami teologa Raimona Panikkara i pisarza José Saramago (literacki Nobel 1998).

Myślę że warto sie wsłuchać i przeżyć, do czego goraco zachęcam...

:-)

Ukryta Zawartość

post-2292-100000990 1193876137_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Pragnę miłośnikom VdaGamba polecić płytkę H.Perl z koncertami na ten instrument Telemanna

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu najnowsza plyta pani Perl :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Przypominam że jutro kończy się promocja na Alia Vox w Presto:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

pp:

>Przypominam że jutro kończy się promocja na Alia Vox w Presto:

>

Ukryta Zawartość

hmm... wg info z tego linka to do 13 lutego.

więc jak jest naprawdę?

Ukryta Zawartość

miszczur, 15 Sty 2008, 13:22

>pp:

>>Przypominam że jutro kończy się promocja na Alia Vox w Presto:

>>

Ukryta Zawartość

>

>hmm... wg info z tego linka to do 13 lutego.

>więc jak jest naprawdę?

Ups więc albo przedłużyli albo pomyliły mi się promocje w presto:))

Tak czy inaczej warto skorzystać:)))

Sorrki

Ukryta Zawartość

Wszystkim miłośnikom violi da gamba polecam płytę Guido Balestracci z utworami Arcangelo Corelli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

A ja polecam i zapraszam do posłuchania muzyki na żywo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.