Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz gramofonowy

pepepk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pytanie mam następujące, bo nie mam doświadczenia w temacie.

Czy i jakie ma znaczenie zastosowania taniego przedwzmacniacza (mam na myśli "szpeja" do 150zł.) a lepszego (de facto niewiele droższego), typu NAD PP2.

Gramofon nie jest żadnym cudem, SL-BD3 w stanie idealnym, bo mam go od nowości.

Czy tanie przedwzmacniacze mają przełączenie z MM/MC?

Pozdrawiam :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/100397-jaki-przedwzmacniacz-gramofonowy/

Niektóre mają, ale to nie ma większego znaczenia przy kwocie, którą chcesz zadysponować. Dodatkowo do gramofonu z systemem T4P jest znacznie ograniczona liczba dostępnych wkładek. Tani przedwzmacniacz pozwoli na względnie wygodne odsłuchanie winyli, ale cudów nie oczekuj.

Pozdrawiam

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Niektóre mają, ale to nie ma większego znaczenia przy kwocie, którą chcesz zadysponować. Dodatkowo do gramofonu a systemem T4P jest znacznie ograniczona liczba dostępnych wkładek. Tani przedwzmacniacz pozwoli na względnie wygodne odsłuchanie winyli, ale cudów nie oczekuj.

Pozdrawiam

Bardziej chodzi mi o to, czy zastosowanie przedwzmacniacza droższego, jak w/w NAD, a taniego ma jakieś znaczenie w odsłuchu.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Bardzo duze, tanie pre za 100-150zl degraduja dzwiek w sposob wrecz spektakularny. Masz trzy istotne elementy w analogu-wkladka,gramofon, przedwzmacniacz i powinny byc one podobnej klasy. Jak jeden element zawalisz- w tylek dostaje caly tor. Jak z jednym zaszalejesz, reszta toru i tak nie da mu rozwinac skrzydel, przyrost jakosci bedzie taki sobie.

O PP2 tez nie pisza tu dobrze uzytkownicyy. Moze jaki Pro-ject, CA?

Nada możesz sobie sklecić na uniwersalnej pcb, albo w p2p.

Oryginał ma mierne (dostateczne) zasilanie, takie żeby układ działał.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Ja sobie nic nie sklecę, bo nie potrafię :-)

Wolę kupić coś co ma sens i tyle...

Mam CA 640P z MM/MC i nie narzekam. Myślę, żę w tym przypadku CA nie dokłada swojej analityczności i zmian w brzmieniu. Ponieważ wymieniałem wkładki w ramieniu opis brzmienia tychże wkładek był podobny bez względu na rodzaj pre. Na tej podstwie zakładam, że CA jest normalnym, dobrym pre. Jest jeszcze 540P ale on mnie ma możliwości użycia dwóch typów wkładek (MC/MM). Wiem, że jest nowa edycja CA PRO ale praktycznie niczego nowego (oprócz ceny) nie wnoszą.

• 2 tygodnie później...

Ahaja,

Wygląda prosto, kojarzysz może czy gra lepiej niż kity avt lub jabel j71 na lepszych kondensatorach ?

Szukam czegoś prostego - Twoja Nuda jest super, ale koszta są nieco przerażające - zwłaszcza do Bernarda GS431 z wkładką AT95E... (a jabel j71 ma dla mnie za duzo wysokich, za mało basu, zasilam prostym niskoszumnym LT317 )

PS. W innym wątku pisałeś coś o Bugle?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (tu dokumentacja)

czy możesz coś powiedzieć w temacie jego jakości ? (oczywiście zrobionego po bożemu.. .)

Ukryta Zawartość

Kit Jabela raczej gra równo, gdzie indziej upatrywałbym problemów wysokie/bas. Ustawienie etc.

AVT to do niego krew z uszu ... ;-).

Hagerman - no, jak kto lubi. Ale raczej za duzo basu z nim nie przybędzie. Szumi trochę. Takie techniczne granie.

Najekonomiczniej z tego co widzę wyjdzie zrobienie VSPSa na 1 kości. Jak się pogimnastykujesz to wsadzisz go nawet do gramofonu pod ramię.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kit Jabela raczej gra równo, gdzie indziej upatrywałbym problemów wysokie/bas. Ustawienie etc.

AVT to do niego krew z uszu ... ;-).

Hagerman - no, jak kto lubi. Ale raczej za duzo basu z nim nie przybędzie. Szumi trochę. Takie techniczne granie.

Najekonomiczniej z tego co widzę wyjdzie zrobienie VSPSa na 1 kości. Jak się pogimnastykujesz to wsadzisz go nawet do gramofonu pod ramię.

Dziękuję za odpowiedź. Może będę musiał pokombinować z ustawieniem j71, aczkolwiek do tych tonów to on ma on jeszcze wadę, że gra cicho.

Co do VSPS- chyba trzeba będzie wypróbować :)

• 2 tygodnie później...

Posiadam przedwzmacniacz gramofonowy Dual. Niestety po podłączeniu bardzo cicho idzie lewy kanał. Co robić w takiej sytuacji. Przedwzmacniacz już był naprawiany wcześniej co widać na zdjęciu nr2

29fv2aa.jpg2di1ul0.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.