Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor do 4000zł max 4500zł

Kevin_007

Rekomendowane odpowiedzi

Krótki to znaczy?

BenQ W1070 jest bardzo zachwalany (wszędzie), tylko jestem strasznie uprzedzony do marki...

Kojarzy mi się z badziewnymi rzutnikami ze szkoły :).

Krótki rzut to oznacza, ze z bliskiej odległości uzyskujesz dużą przekątną.

Witam. A co doradzicie jeśli stawkę podwoimy? tzn do ok. 10 kzł za projektor? Odległość od ekranu ok 4 m . Szerokość ekranu 2,10. Preferowany "ciepły, kinowy obraz" pomieszczenie z oknami zasłanianymi zwykłymi roletami więc raczej do oglądania po zmroku. Na co zwrócić uwagę przy wyborze projektora? Potrzebny również amplituner kd z dwoma wyjściami hdmi. Denon 3313 będzie ok? Do tej pory grał onkyo ale "warczy" po wyłączeniu na noc przechodzi mu po kilku kilkunastu minutach i nie chcę go już wysyłać do serwisu eic. AVR tylko do kina i tv jedna strefa. Proszę o porady.

Panasonic PT-AT6000, Sony VPL-HW30ES ,Epson EH-TW8100 który ?

ha :) jeśli masz takie środki - to każdy z ww - ja bym wziął sonego... i przedłużył gwarancje na ile tylko się da... (być może nawet do 5 lat)

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Jestem za Sony

:)

a tu taka zajawka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Dodaj jeszcze troszkę i Sony HW 50. Potem test w przystosowanym pomieszczeniu i kopara na podłodze:)

Przylaczam sie do rekomendacji Risto, mam tak u siebie i cala rodzina jest super happy. Poprzednio mialem kolejno Infocusa 5700, Optoma 800x , Sony HW20 , ten 50ES ma wszystko co potrzeba za wyjatkiem automatyki obiektywu.

Jesli ktos chce najbardziej harmonijny projektor z interpolacja obrazu, duzym kontrastem i jasnoscia ( wazne w 3D ) to powinien koniecznie zapoznac sie blizej z tym Sony .

Konto w trakcie usuwania

Słyszałem dobre słowo o Panasonicu. Sony podobno gorzej wypada w częściowo zaciemnionym pomieszczeniu. Ciężko będzie mi to zweryfikować pewnie najlepiej odpalić obydwa w pomieszczeniu i porównać. Salon będzie salą kinową. Nie przewiduję specjalnej adaptacji a okna z roletami przyciemniającymi ( przepuszczają światło) są od południowej strony co nie ułatwia sprawy. Który w takich warunkach da lepszy obraz? Porównywaliście obraz czy parametry?

Który w takich warunkach da lepszy obraz? Porównywaliście obraz czy parametry?

"Prawdopodobnie" wszystkie będą miały podobny spadek jakości w niepełnym zaciemnieniu. Dla mnie oglądanie projektora w pomieszczeniu z docierającym światłem to nieporozumienie. Dlatego nigdy nie rozpatrywałem zakupu na zasadzie co lepiej zaświeci w półmroku. Jeśli zakładasz głównie projekcje w dzień i będzie docierać światło to wycofuję się z propozycji i kupiłbym taki do 5 a nie 10 tyś zł. Dobry projektor pokaże co potrafi ale w dobrych warunkach. Ale jak kto lubi.

Co do porównań, nie piszę nigdy jednoznacznych porad jeśli nie ma porównania. Ostatnio rozważałem zmianę mojego Soniaka i pojawiła się 50-tka jak również kilka innych modeli w tym JVC. Dodam że oba wskazane powyżej widziałem. Typ nadal Sony HW50. Ze względu na ogólne wrażenie które daje mix poziomu czerni, ostrości, odwzorowania kolorów, głębi obrazu i dynamiki. Po tym co widziałem uważam że projektorom lcd nadal trochę brakuje, zwłaszcza głębi. To wcale nie oznacza że oba złe, ale jest troszkę sztuczności której nie ma w Sony. Nadal więc obstawiam różnice klas w technologiach lcd i sxrd.

Tez się zastanawiam nad wymianą projektora. Jeżeli mielibyście wybierać między JVC (lcos) a tym soniakiem to który bardziej siada. Zawsze chciałem wybierać w technologii lcd ale widze ne nowe technologie (lcos i sxrd) przewyższają jakością lcd.

Tez się zastanawiam nad wymianą projektora. Jeżeli mielibyście wybierać między JVC (lcos) a tym soniakiem to który bardziej siada. Zawsze chciałem wybierać w technologii lcd ale widze ne nowe technologie (lcos i sxrd) przewyższają jakością lcd.

Tu masz podsumowanie testu 7 projektorow ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wygral Sony HW 50 ES:

Podsumowanie: w ujęciu całościowym to najlepszy projektor w segmencie do 15 000 zł. Sony HW50 pod względem kontrastu i poziomu czerni jest minimalnie za JVC X35, jednak dysponuje znacznie wyższą jasnością. Dzięki temu obraz 3D wygląda znacznie lepiej, oraz bardziej nadaje się do projekcji na dużych ekranach (powyżej 240 cm na szerokość).

Ukryta Zawartość

Konto w trakcie usuwania

Hej widziałem oba w akcji JVC jak i Sony, według mnie jako barzdiej uniwersalny zdecydowanie sony, może czerń jest lepsza w JVC ale nie jest to niebo a ziemia a jasność i ostrość sony jest super 3 d tez duże lepsze praktycznie bes crosstalku kótry w jvc zdecydowanie bardziej widoczny , ja kupiłbym Sony gdyby nie fakt że we wrzesniu ma pojawic sie nowa Optoma z ledowa lampą to na pewno skusiłbym sie na Sony :-)

lcos i sxrd to nie takie tam zaraz nowe technologie. Poza tym potocznie "mówi się" że te technologie to połączenie dobrych cech lcd i dlp z wyeliminowaniem wad obu tj. potencjalnego efektu tęczy i "przekolorowania" czy lekkiej sztuczności lcd. Jeśli rozpatrujesz w kategorii obaw przed nowa technologią to błąd. Ta technologia jest rzadko stosowana z uwagi na wysokie koszty , bo masz trzy komplety paneli zamiast jednego. Ot i cała tajemnica.

ja kupiłbym Sony gdyby nie fakt że we wrzesniu ma pojawic sie nowa Optoma z ledowa lampą to na pewno skusiłbym sie na Sony :-)

Czy są już jakieś testy? Jak zachowuje się taka lampa , czy nie będzie problemów wieku dziecięcego?

A przede wszystkim czy wpłynie to na lepszą jakość obrazu czy aby nie pogorszy. W ledzie to ta lampa będzie musiał mieć niezły power.

testów jeszcze nie było prototyp został pokazany na CES w Las Vegas w styczniu, premiera ma być we wrzesniu na ifie i w pażdzerniku ma byc dostępny z tego co wiadomo to podobno rewelacja targów doskonała czerń bardzo dobra ostrość i kolory i ledy żywatniść 20000 h bez spadku jasnosci podobno juz nie mogę się doczekać bedzie ona nastepcą hd 83 którą posiadam jedyne do czego oge sie doczepic to troszkę słabsza czerń , ale według testów i tak lepsza niz nowy panasonic czy mitsubishi, mam ekran 92 cale więc 3 d tez jest dla mnie super podobno do większych ekranów niż 100cali sie nie nadaje ja jestem super zadowolony kolega ma hw50 i jest on jasniejszy oba skalibrowane profesjonalnie ale według mnie optom ama lepsze kolory natomiast sony jest naprawde mega ostry i jasny . Niew moge się doczekać nowej optomy :-)

Panowie jestem początkujący w tej dziedzinie mam obecnie lcd sharp 80" LC-80LE632U i juz powoli to jest za malo ,zastanawia mnie jak to jest w praktyce z tymi projektorami czy moge liczyc na obraz przyblizony jak w plazmie czy lcd (kontrast)??? kazdy pisze o zacienionym pomieszczeniu ze projektor slabo swieci,zalezy mi na conajmniej 130-140" czy na poczatek ten tani BenQ W1070 da rade? odleglosc 4m projektora do sciany

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,prosze o sugestie dzieki z gory

Ukryta Zawartość

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Jesli oczekujesz wysokiej jakości to raczej musisz szukać projektora z przedziału 9-14 tyś te dadzą ci obraz tak dobry jak na przykłąd Plazma Panasonica z serii V. Pomieszczenie koniecznie zaciemnione i to najlepiej całkowicie. Ściany i sufit dobrze by było jeśli by były tez ciemne. Benq to dobry projektor ale na pewno jeśli szukasz bezkompromisowej jakości to raczej powinieneś zainwestować w JVC, Sony, wysokie Epsony.

Rozumie czyli od takiego za 5k projektora nie ma co oczekiwac cudow i duzego kontrastu? czy te za 12-15k są o 2-3 razy wiekszym kontrascie -dobrze zrozumialem?

Sharp AQUOS 80" Full LED LC-80LE645E .......Benq w1070 120" ... clone Pro-Ac d100 kino+ tannoy mercury 7.4 stereo... 4K... 4k ultrabox+

Tak te droższe mają duzo lepszy kontrast, cięzko mi powiedzieć czy to jest dwa trzy razy, ale jest ogólnie o dwie klasy lepiej niż taki całkiem dobry BENQ 1070. Nie znaczy to, że projektor za 3-5 tys nie zapewni ci wielu godzin super seansów. Sam mam projektor za 5tys MItsubishi Hc4000 i daje mi on wiele radości.

Ok ,a gdzie jest rozsadna granica mniej wiecej dla wszystkich projektorow ?,wiem czym dalej od sciany tym obraz pewnie z gorsza rozdzielczoscia i kontrastem jasnoscią ale czy takie 140" jest akceptowalne do oglądania czy to juz na pograniczu "dobrego obrazu" ?

ps.czy te teoretyczne 300" cos jeszcze widac ?

Jvc swojego czasu przekonywał, ze 92" są optymalnym rozwiązaniem dla jego projektorów. Podane przez Ciebie 140" to już bardzo duży ekran musisz szukać jeśniejszego projektora np. Sony. 300" to byłby raczej już bardzo słaby, ciemny obraz aż tak daleko bym nie szedł.

Dla wszyskich zainteresowanych Benq 1070 kontra Optoma Hd 25

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.