Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel do gniazda sieciowego ?

pawelo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśne modyfikuje sie elektryka w moim nowym 'M" i pomyślałem o poprowadzeniu jakiegoś dobrego kabla z głównego zasilania do audiofilskich gniazd sieciowych ;-)

Zwykłe trzy żyły 2,5m2 po 230zł za 100m2 jakoś mnie nie przekonują...

Możecie coś polecić co się sprawdzi na wiele lat współpracując ze stoenem i dobrymi klockami ?

Kondycjoner tak czy inaczej stanie dodatkowo...

Dziękuję i pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/10070-jaki-kabel-do-gniazda-sieciowego/

Bez przesady, chyba że chciałbyś w całym bloku powymieniać kable. Liczy się tylko to co wychodzi ze ściany, dając mozliwość odfiltrowania prądu z nieczystości, stąd mile widziana listwa, czy kondycjoner sieciowy. Z drugiej strony możesz postąpić jak profesjonaliści, czyli zrobić oddzielną linię z oddzielnej fazy wprost i tylko do audio. Tak robi się często z kasami fiskalnymi czy komputerami w budynkach z kłopotliwym zasilaniem (dużo lodówek, chłodziarek itp. zanieczyszczających prąd). Kolega mieszka w domku i mając doprowadzone 3 fazy tak właśnie zrobił. Nawet pracująca spawarka (oczywiście 1 fazowa) nie wpływa na pracę sprzętu audio.

Pozdrawiam.

Ale jakbys mimo powyzszego wpisu nadal miał na to ochote to polecam ci wpompowanie pod tynk jedyne 600zł

i załozenie ekstremalnego kabla renomowanej firmy LappKabel z długołeki pod Wrocławiem Typ kabla jaki ci polecam to:

OLFLEX CLASSIC 110 CY czyli wysokiej klasy przewod sterowniczy z miedzianym ekranem srebrzonym pieknie oplecionym pod elegancka przezroczyata izolacją -normalnie dzieło sztuki.

NUMER KATALOGOWY 1135 403R 3G2,5mm2 Niestety musisz zamowic krazek 50m bo mniej chyba Ci nie sprzedadza..choc moze jak im pomarudzisz...niekiedy sie zgadzaja na "przycięcie"

Jak dobrze ci zagra a napewno tak bedzie ..wysyłasz mi DHLem 2xTyskie:-)

Bardzo dziekuję za cenne porady!

Po rozmowach z elektrykiem postanowiłem poprowadzic indywidualnie do dwóch gniazd dwa przewody po 3x4mm2 bezpośredno z głównej "rozdzielni prądu" w mieszkaniu wykorzystujac posiadane zasilanie 3 fazowe.

Sprawe gniazd cd i amp w ten sposób bym miał załatwioną... ale jeszcze przyszłościowo myśląc chyba bedę musiał coś zrobic dla gniazd pod avr i dvd...

Przewód 3x4mm2 jest w castoramie, solidne gniazda sieciowe też tam sa (bakers'a czy jakos tak)... kupowac?

co o tym sądzicie?

BTW przewodu potrzrebuje 30m lub 60m dla czterech gniazd w sumie... niestety nie stać mnie juz na 50m za 600zł :-(

Pozdrawiam

pawelo

-> Guzia

Nie no... aż tak źle to nie będzie ;-)

Elektryk mi tłumaczył jak to trzeba będzie podłączyć ale nie było to takie proste jak Ty piszesz i dlatego tez nie zapamiętałem ;-) Kabelek jest ekranowany.

to dobrze, że wie o co cho

ekran pewnie połączy z kablem "bezpieczeństwa" zielono-żółtym...

najlepiej jedna z faz tylko dla sprzętu audio, pozostałe fazy dla pralki, lodówki, spawarki jak jest itp,

telewizor też podłącz do innej fazy niż audio, bo zasilacz w TV jest impulsowy i sieje zakłócenia

Obejrzałem ten kabel w castoramie jeszcze raz i niestety nie jest ekranowany... ale jest oznaczony 450/750V.

Czy w związku z tym powinienem zastosować jakieś szczególne rozwiązanie ?

=>Piotrek608

Trochę przesadziłeś (albo nie zrozumiałem żartu) - "OLFLEX CLASSIC 110 CY ... ekranowanego srebrem" ?

Dla ścisłości : wg inf. LAPP kabel OLFLEX CLASSIC 110 CY posiada "oplot z ocynowanych drutów miedzianych".

Pozdr.

ten kabel z castoramy to do 3fazówki daj sobie z nim spokoj, poszukaj na napiecie 230V~250V wiecej nie ma sensu.

Szukaj o oznaczeniach LYKYekw1x3x2,5 lub zamiast YKY może być OMY, zamiast L może być Lg lub Lgg

tu jest kabel podtynkowy, ale bez ekranu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Popla...Eeeee to ja mam taki co ma srebrzony ekran jakby kto byl zainteresowany to mam jeszcze 5 metrow na zbyciu po 11 zł..lezy juz od roku nie wiem po co ..a przeciez ktos moze potrzebowac do audio systemu:):)

OLFLEX CLASSIC 110 CY NUMER KATALOGOWY 1135 403R 3G2,5mm2 kosztuje 7zł netto...

Czy zastosownaie go w moim rozwiązaniu moze rzeczywiście być bardzo dobre ?

Może go po prostu kupić i mieć w tym temacie spokój na pare lat a nie tracić czas na poszukiwania innych kabli sieciowych ?

kurcze znowu przekrocze budzet :-(

ale może warto... doradzcie mi prosze :-)

Pozdrawiam

pawelo

- > pawelo ja mam z takiego lappa jak piszesz powyzej zrobiona sieciowke do wzmaka Jak dla mnie roznice ktore wnosi taka sieciowka do systemu sa praktycznie zadne a jesli sa to na granicy percepcji ale za to masz to lepsze samopoczucie ze jednak korzystasz z lepszej sieciowki bo ekranowanej z grubymi zylami w porownaniu do kabla komputerowego co dostales do zestawu firmowo Nie wiem gdzie mozesz kupic lappa po 7 pln za metr w ilosciach niehurtowych tzn mniej niz 100 m na raz w kazdym razie jak ci sie udalo znalesc to gratulacje bo ja dlugo nie moglem w ilosciach niehurtowych Taki lapp jest na wolumenie za 10pln za metr w ilosciach dowolnych czyli nawet mozna wziac tylko metr

Ja tam nie wiem ale wymieniłem zwykła sieciówke komputerowa na lappa 4X2,5mm2 do fazy podpiołem dwie zyły do eNa dwie zyły a ekran pociagnołem jako PE....wziałem miernik Metex 4560B zmierzyłem pojemnosc na odcinku 1,87cm wyszła 1,2nF miedzy zyłami Siłowymi o około 2,4nF miedzy zyłami a ekranem.

Na słuch miim zdaniem wyraznej poprawie uległy niskie tony mozna policzyc struny..góra czystsza..trudno nazwac to subtelnosciami..znaczna poprawe uzyskałem nakłdajac na to ferrytowe Pierscienie z TME z łodzi.

- > Piotrek608 to co napisalem odnosnie sieciowki na kablu Lapp tyczy sie mojego systemu nie jest jakims uogolnieniem czy regula po prostu w moim systemie zmiany zwiazane z tym kablem sa subtelne Ty dodatkowo masz na swoim kablu pierscienie ferrytowe co nie watpliwie wplywa na jakosc ekranowania Twojego kabla i zmiany w brzmieniu faktycznie moga byc wyrazniejsze Wogole to slyszalem ze sieciowka w wiekszym stopniu wplywa na dzwiek CD niz wzmaka jestem ciekaw czy to prawda?

J ..masz racje wiele zalezy tez od miejsca zamieszkania..całkiem inaczej jest np z dala od duzych miast w małych miescinkach, wsiach.....ostatniej Zimy pojechałem ze swojeim 16 (!) kilowym klockiem do mojej Babci która mieszka w malutkiej wsi Stryjów blisko 14km od Zamoscia wies jest mała i cała siec energetyczna jest zrealizowana na słupach ..tam warunki odsłuchu to rewelacja mozna nie wiem jakie kondycjonery podpiac ale po godzinie 20 zupełnie nic nie wnosza a w pewnym momencie odczułem nawet znaczne pogorszenie i pewnego rodzaju rozmycie.Bardzo powaznie podchodze do odsłuchu i nie była to raczej moja chwila nastroju bo staram sie zwracac na to uwage.

Ale tu u siebie we Wrocławiu mnieszkam w 11 pietrowym bloku kolosie i jednak odczuwam roznice brzmienia..czy to na swoim kablu DIY czy na seryjnym kablu Vana Vanpower.7

jeżeli masz tylko sieciówkę do wzmaka to tak naprawde nic nie zyskujesz ale jak podepniesz sie wprost do rozdzielnicy nawet tej zaraz przed domem, różnica jest zauważalna, ideałem jest podpięcie się pod transformator, taki luksus może miec ktos kto mieszka w domku i na posesji ma trafo SN/NN. Kabel działa jak antena i wyłapuje wszystkie syfy, a w domu "sieje" TV, lodówka, pralka, komp, mikrofalowka sąsiada, telefony i wiele innego dziadostwa, od tego szumu jest aż gęsto i zawsze bedzie tak ze jakieś harmoniczne w zakresie od 20Hz do 100kHz będą wpływały na odsłuch. Tak jak piszesz Piotr im dalej od aglomeracji tym czyściej w prądzie.

Właśnie instaluje się OLFLEX CLASSIC 110 CY :-)

Po przeprowadzce zrobię test podłaczając klocki do gniazdek zwykłych i tych połączonych olfexem. Podzięlę się wtedy wrażeniami.

Pozdrawiam

Paweł

• 9 miesięcy później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.