Skocz do zawartości
IGNORED

Jak mierzyć wydajność prądową?

ZK-120

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z subem aktywnym, który jest - powiedzmy - rachityczny. Pytałem o to w Stereo - bez sukcesu, ale podobny temat pojawił się w innej zakładce. Jedna z odpowiedzi sugerowała słabą wydajność prądową wzmacniacza. W jaki sposób mogę poznać tę wydajność? Proszę o odpowiedź taką, która należy się laikowi.

Moze nalezaloby zasugerowac sie tym co owy wzmacniacz ma napisane na obudwie, tzn jaki jest pobor pradu z sieci [(moc) zwykle producenci to podaja]. Bedzie wtedy wiadomo, pi razy oko jaka ma moc wyjsciowa. wazne takze jest to jak zostal zbudowany jego zasilacz, ale tam pewnie juz nie mozesz spojrzec.

Na tabliczce ma napisane, że pobiera 580 W (wzmacniacz stereo, 2 x 100 W dla 4 Ohm). Na forum ktoś pisał, że nie waty są ważne, ale ta wydajność. Co to znaczy? Dwa różne wzmacniacze o tej samej mocy, ustawione powiedzmy na 30%, dadzą różne natężenie dźwięku z tych samych kolumn? Jeżeli tak, to po prostu któryś miałby fikcyjne dane, a to byłby skandal. Więc jak to mierzyć?

wydajny wzmak przy spadku impedancji kolumny o polowe podwoi moc - niewiele takich wzmakow jest - w czolowce sa tu krelle gdzie projektanci tym sie glownie zajmuja - jak to zmiezryc ? w laboratorium naszego pisemka audio to mierza czyli idz do nich to ci powiedza :)

Zajrzałem jeszcze raz do danych technicznych wzmacniacza. Przy 2 Ohmach może oddać chwilowo 160 W (dynamic power output with EIA test signal). Czy to w jakiś sposób świadczy o jego wydajności prądowej?

Może jestem ciężko myślący albo rozgarnięty inaczej :-( ale co ma wydajnośc prądowa wzmacniacza stereo do pracy aktywnego suba? W końcu cała idea w przypadku aktywnych subów polega na tym, by odciążyć w pracy wzmacniacz stereo czy wielokanałowy (w zależności od systemu) i odpowiedzialność za wzmocnienie niskich częstotliwości przenieść na wzmacniacz wzmacniacz wbudowany w sub.

Może prościej, jeśli w systemie z subem aktywnym jest coś nie tak z potęgą basu to odpowiedzialności za to nie ponosi wzmacniacz stereo (lub wielokanałowy) ale sam sub i wbudowany weń własny wzmacniacz.

Rafal w dobrym kierunku poszedl...

Nie dawno mialem u siebie suba Kody SW 10A (dosc mocna maszynka). Przy podłaczeniu jako głosnik B w wzmaku stereo dzwiek byl lekko mowiac kichowaty...kiedy podłaczylem do mini wiezy od kompa ktora ma dedykowane wyjscie na suba to stwierdzilem ze dopiero wtedy zaczał grac. Wniosek: wzmak stereo gryzie sie z aktywnym subem.. bo ta moja mini-pierdziawka jest naprawde słaba w porównaniu do wzmaka stereo..

ZK 120 Jeżeli ten sub jest aktywny to wina nie leży ani po stronie wzmaka ani suba ,sprawdz parametry wejsciowe suba ,bo może się okazać że napięcie wejsciowe jest np. 3V a wtedy żaden pre nieda mu rady ,chyba ze dedykowany. Sprubuj podać mu sygnał z wyjscia słuchawkowego ,tylko delikatnie a moze wtedy zagra. Niektóre CD majć regulowane wyjscia słuchawkowe.

Wszystko wskazywałoby na to, że ten sub dobrze współpracuje z wyjściem dedykowanym. Po podłączeniu go do KD (wyjście głośnikowe na sub) nie ma żadnych problemów. Pokombinuję z wyjściem słuchawkowym, ale raczej od wzmacniacza, chociaż mój CD ma regulowane wyjście słuchawkowe. Dzięki za podpowiedzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.