Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry, tani magnetofon szpulowy

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Przede wszystkim wątek dotyczy nie mnie a znajomego. Jeśli chcesz wiedzieć jakie są moje preferencje dotyczące relacji cena/jakość zapraszam do lektury mojego "o mnie". Podana jest w zasadzie cała konfiguracja. Gdybym kupował dla siebie (nie mam już niestety miejsca na szpulaka i taśmy ale kto wie) to pewnie kupiłbym któregoś Tascama, Revoxa lub Pioneera RT-909 czy jakoś tak. A może Sony które ma MAG.

Discomaniak,

Powiedz znajomemu, że niestety za 500 złotych to nie kupi szpulowego odpowiednika 700ES. Budżet należy podnieść tak ze trzy razy na sam magnetofon (wliczając niezbędny serwis), plus te pięćset na szpule, naby i taśmy. Tylko duży dwuślad ma szanse sprostać takiemu wyzwaniu i będzie dawał prawdziwą satysfakcję.

Za 500 można znaleźć magnetofon klasy trochę wyższej, niż popularna, czterościeżkowiec na szpule 18 cm, a i do tego potrzeba dużo szczęścia, żeby nie władować się w spracowany i zużyty złom, wymagający poważnej naprawy. Nawet, jeśli sprzęt będzie w pełni sprawny, co mało prawdopodobne, to jakość kopii zawsze będzie pozostawiać trochę do życzenia - a to przesłuchy z sąsiednich ścieżek, a to problemy z lewym kanałem, etc.

Jeśli budżet jest rzeczywistym ograniczeniem, to w tych granicach mogę zasugerować tylko plastikowe Philipsy (np. N 4512, N 4515, N 4506, etc.). Brzmią znacznie lepiej, niż wyglądają, są tanie i całkiem niezawodne (poza oryginalnymi paskami do wymiany). Za 500 złotych można mieć i magnetofon, i nowe paski, i nowe taśmy. Za takie pieniądze trudno znaleźć porównywalną brzmieniem konkurencję, ale to i tak będzie tylko kompromis. Zawsze pozostanie wrażenie, że mogłoby brzmieć lepiej.

Wiem, jak to jest - ktoś nie chce wydać za dużo, bo może mu się nie spodoba, nie jest pewny, itd. Problem w tym, że jak wyda za mało, to nie ma szansy, żeby się spodobało, bo ciągle coś będzie nie tak, jak powinno.

Zacisnąć zęby i szarpnąć się na coś konkretnego .

Po tygodniu grania miną wszystkie Zle emocje .

Porządny szpulak z nawiązką odpłaca poniesione koszty .

I Jakiż to urok wieczorkiem zerkać na pięknie kręcącę się szpule i ten Dżwięk..

Bajka .

Tanie i dobre to się zazwyczaj wyklucza.Pewnie,że może uda się czasami trafić jakąś okazję, ale to się rzadko zdarza.Można tak czekać latami.Tak więc nie ma wyjścia, trzeba trochę dołożyć do tych pięciu stów, albo dać sobie na razie spokój.Nie warto się godzić na kompromisy jeśli idzie o jakość brzmienia.Polecany przeze mnie Fostex byłby chyba najlepszym rozwiązaniem, ale gdzie go dostać?Ma on coś w rodzaju NAB i raczej nikt go bez tego nie sprzeda.Tak więc odpadłyby dodatkowe wydatki.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tanie i dobre to się zazwyczaj wyklucza.Pewnie,że może uda się czasami trafić jakąś okazję, ale to się rzadko zdarza.Można tak czekać latami.Tak więc nie ma wyjścia, trzeba trochę dołożyć do tych pięciu stów, albo dać sobie na razie spokój.Nie warto się godzić na kompromisy jeśli idzie o jakość brzmienia.Polecany przeze mnie Fostex byłby chyba najlepszym rozwiązaniem, ale gdzie go dostać?Ma on coś w rodzaju NAB i raczej nikt go bez tego nie sprzeda.Tak więc odpadłyby dodatkowe wydatki.

Paweł, rozumiem że posiadasz tego Fostexa? Pozdrawiam. R

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.