Skocz do zawartości
IGNORED

Doswiadczenia z Sonic Frontiers SFL-2?

13aniol

Rekomendowane odpowiedzi

mam od 2 lat,uzywam,nie zamierzam zmieniac.

charakter brzmienia?

w duzym stopniu zalezy od lamp,czy sa to sovteki,philipsy,czy telefunkeny(jak telefunkeny,to jaka seria,standart,czy platinium)

interconecty rowniez maja spory wplyw na dzwiek,oraz jak wiesz sa wejscia i wyjscia RCA i XLR.

generalnie jednak,piekna scena,bardzo muzykalny.mozesz nim sterowac doslownie wszystko.jakosc wykonania rewelacyjna.

byc moze odezwa sie tu glosy,ze jest pare innych duzo lepszych...tyle ze za duzo,duzo wieksza kase.

mozesz tez go poddac upgrade.

Bardzo fajny, szczególnie za rozsądne pieniądze. Właściwie jego jedyną wadą jest to że potrafi być głośny ( trochę szumi ). W niektórych systemach potrafi zagrać lepiej od line 3. Rewelacyjny potencjometr ( matryca rezystorowa ) który swego czasu w partsconnexion kosztował fortunę, super elementy w środku.

Cóż chyba raczej nie, lampy były różne ( w tym również moje mulardy które napewno nie szumią ). To chyba bardziej kwestia systemu. Jesli masz kolumny o efektywności 96 db ( prawdziwe "mocowe" a nie napięciowe )to słychać to bardzo wyraźnie. szczególnie gdy porówna sie go z dobrą pasywką....

patefonik

mozliwe,ze w tym jest problem.

ja mam kolumny ok 88dB,wiec nie odczuwam tego.

moze masz komplet mullardow na zbyciu?

do pajaca na Z

nie wcinaj sie do rozmowy na temat ktorej nie masz nic do powiedzenia.

Niestety, sam mam parkę bez zapasu, ale gdzieś w polskim necie jakiś pacjent sprzedaje po 100 zł. za parę. Trochę drogo.

A tak na marginesie to rzeczywiście udany preamp. Sam się przymierzałem jakiś czas temu, tylko te szumki mnie zniechęciły, często cicho słucham muzyki. Podobno po upgreajdzie zasilacza można z niego uzyskać niesamowite efekty.

=> do Tomcia-Palucha

Będę sobie pisał gdzie chcę Tomciu, jak nie chcesz czytać to masz specjalną opcję :-)) Ja zazwyczaj nie czytam twych postów, ale jakoś ten rzucił mi się w oczy, a odpowiedź wcale nie była zaczepna :-))

• 2 lata później...

Witam wszystkich.

Czy do tej pory przybyło kilku szczęśliwych posiadaczy tego pre? Interesuje mnie wszystko na jego temat. Wasze doświadczenia, sugestie. Chciałbym sprobować z końcówką Audioneta AMPI. Mam także ,,klon,, avalona opus ceramique. Jaka była jego cena w detalu? Za wszystkie cenne informacje z góry dziękuję. Pozdrawiam.Janek

Witam wszystkich.

Czy do tej pory przybyło kilku szczęśliwych posiadaczy tego pre? Interesuje mnie wszystko na jego temat. Wasze doświadczenia, sugestie. Chciałbym sprobować z końcówką Audioneta AMPI. Mam także ,,klon,, avalona opus ceramique. Jaka była jego cena w detalu? Za wszystkie cenne informacje z góry dziękuję. Pozdrawiam.Janek

johny, 10 Maj 2007, 17:55

>Uff!!! Ale wpisów. Widzę, że sprzęt mało popularny w naszym kraju.

Mało popularny, gdyż ceny za te urządzenia były horrendalne, a jakość dźwięku z nich uzyskiwana raczej mierna(mimo użytych drogich podzespołów), za to wygląd wręcz reprezentacyjny.Firma nie istnieje-zbankrutowała, domyśl się dlaczego:)

Polichlorkowinylowy kochanek

ABs możesz mi powiedzieć, jaka zaszła zmiana po wpięciu sonika do końcówki krella, mając na uwadze inne pre np tranzystorowe. Czy w muzyce pojawiło się więcej tzw powietrza, jak z barwami? Jak dynamika nagrań? Nie zauważyłeś spadku dynamiki?

Jak kupilem koncowke to na poczatku krotko gralem przez prosty DIY preamp na ukladzie scalonym, pozniej juz probowalem z pre lampowymi tzn. BAT, Audio Note i SFL-2, ktory spodobal mi sie najbardziej i zostal, dodatkowo zalezalo mi na XLR, caly tor mam w pelni zbalansowany... a co sie pojawilo? namacalnosc. otwartosc dzwieku, wypelnienie, barwa, plany, naturalnosc i liniowosc brzmienia, brak podkolorowan, itp itd :-)

Pozniej zrobilem zalecany przez konstruktora tuning i jestem szczesliwy, zostalo troche zabawy z kablami, narazie nie moge sie uporac z ic i sieciowkami, ale jestem juz blisko ;-) (Velumy, Brahma i MIT, XLO) .

Tak jak rozmawialismy wczesniej, trzeba samemu posluchac, inaczej sie nie da...

Z pasywką też nie będę nawet próbował. Miałem nadzieję, że podpinałeś wcześniej pre tranzystorowe.Zależało mi właśnie na wychwyceniu tych różnic z tranzystora a lampy. Nie chciałbym za bardzo stracić na dynamice,bo mam fantastyczną...ale...ale...Pewnie dużo wody w rzece upłynie, zanim osiągnę zamierzony cel. Ogromne dzięki.

>ABs, 10 Maj 2007, 21:21

>>lplover

>czy mozesz podac te ceny? ewentualnie jak one sie maja na chwile obecna? mowisz o wzmacniaczach?

Sonic Frantiers odsłuchiwałem 8 lat temu na ul.Indiry Gandi 23 w Warszawce. Ceny podaję w zaokrągleniu, gdyż już ich dobrze nie pamiętam:

końcówki mocy

power1- 16 000

power2- 32 000

power3- 60 000

przedwzmacniacze

Line1- 18 000

Line2- 20 000

Line3- 30 000

Ceny rosły w zastraszającym tempie, po każdej entuzjastycznej recenzji w "prasie" o co najmniej 1000$.

>johny

>Z tego co słyszałem to, aż tak drogo nie było. lplover Jakich klocków słuchałeś?

johny coś bardzo źle słyszysz. Ówczesna średnia krajowa z gospodarki narodowej to było o ile pamiętam 1200 zł brutto, więc tanio jak za barszcz to nie było za dźwięk tak bardzo wątpliwej jakości. Odsłuchiwałem Line2 i power2, i dźwięk nie był wart połowy ceny. Po bardzo krótkim czasie mogłeś w Audio Lazurze odkupić je za 60-70% ceny, co uważam że i tak za drogo.W jednym miesiącu było tam nawet 6 egzemplarzy tego badziewia, więc wybór był spory, warszawka szybko zaczęła się ich wyzbywać, wiedząc że umoczyła dupę.

Johny pamiętaj:

"Nie wszystko złoto co się świeci" i to idealnie odnosi się do SF, a świecił się nawet w nadmiarze.

No to faktycznie zle słyszałem. Ceny bynajmniej nie na kieszeń przeciętnego Kowalskiego. Trochę ostudziłeś moje zapały. Jeżeli ludziska faktycznie pozbywali się szybko tych klocków, to coś musiało być nie tak..Dzięki za wyczerpującą odpowiedz.

-Zakręcony Johny

Ps. stoi jeden sfl-2 w audio lazurze od ponad 2 lat. Krzyczą za niego 7900PLN

"Nie wszystko złoto co się świeci" patrz zdjecie, niektorzy mowia ze wyglada nawet nieco siermieznie :-))

natomiast zgadzam sie ze cena za starszy egzemplarz w b.dobrym stanie moglaby byc nieco nizsza, ale za ok 5tys. nic lepszego nie kupisz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"W jednym miesiącu było tam nawet 6 egzemplarzy tego badziewia, więc wybór był spory, warszawka szybko zaczęła się ich wyzbywać, wiedząc że umoczyła dupę."

... pewnie sie naczytali, a pozniej nie chcialo im sie dupy ruszac z kanapy, zeby podejsc i galeczka zrobic glosniej albo zmienic wejscie :-)

... zebysmy mieli pelen obraz zalaczam jeszcze zdjecia rozbierane, rozdzielnie pre zasilacz i elektronika...

Ukryta Zawartość

post-15-100001918 1179137136_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ABs, 14 Maj 2007, 11:55

>"Nie wszystko złoto co się świeci" patrz zdjecie, niektorzy mowia ze wyglada nawet nieco

>siermieznie :-))

Końcówka mocy wcale nie była siermiężna, front był złocony, chasiss ze stali nierdzewnej, przy tym lesie(chyba 14 lub 16) świecących lamp wszystko wydawało złotawy blask i prezentowało się wręcz wybornie, ale tylko prezentowało wybornie wzrokowo, bo dźwięk wyglądowi nie dorównywał wcale.

Dla mnie wygląd sprzętu nie ma najmniejszego znaczenia, więc nie dałem się nabrać naciągaczom z Hi-Endu,

którzy wycenili Power2 na 32000 zł a w USA kosztował połowę tej ceny, a na rynku wtórnym można było to cudo(wg recenzji) nabyć za 1500$.

>lplover

SF jest "lubiany" przede wszystkim za DACe i PREAMPY, koncowki byly podobno o wiele gorsze..., ja nie slyszalem, natomiast SFL-2, lampowy pre w pelni zbalansowany uwazam za wybitny, w szczegolnosci jezeli upolujemy go na rynku wtornym, niestety trudny w eksploatacji (8lamp!!!), dodatkowo mozna zrobic tuning podnoszac jego brzmienie o klase, polecam.

lplover, 14 Maj 2007, 15:18

Ciężko mi powiedzieć, jak grał cały Sonic w systemie. W sumie wszystko ma znaczenie.Pokój odsłuchowy, czy należycie był zaadaptowany, co w moim mniemaniu ma ogromne znaczenie, większe niż kabelki...Czy głośniki z którymi słuchałeś pasowały do reszty itp.Ogólnie wiadomo , ze wiele klocków tzw hi-endowych, ktore kosztują grubą forsę nie są np. do końca neutralne,czy też nie odtwarzają muzyki liniowo, nie wspominając o dominacji jakiegoś podzakresu. A właśnie wtedy okazują się lekarstwem w systemach, którym brakuję tego ostatniego szlifu.Często bardzo drogie zestawy głośnikowe świetnie się rozumieją z tańszą elektroniką i na odwrót. Cała bajka polega na tym aby to ze sobą umiejętnie połączyć i abyśmy osiągnęli właściwą synergię.

Na e bayu często można spotkać wiele topowych marek za 30- 40 % wartości i to nie tylko SONICA

Pozdrawiam.

• 6 miesięcy później...

Witam

Nie wiecie kto ma tą maszynę na zbyciu.

A może miałby ktoś ochotę wypożyczyć za kaucją do odsłuchu??

Intryguje mnie to urządzenie. Ma tu kilku forumowych kolegów to urządzenie w dość zacnych i drogich systemach, więc może okazałby ktoś odrobinę dobroci i zechciałby odpocząć na tydzień od tego urządzenia?

Ukryta Zawartość

przy obecnym kursie $$$ taniocha

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.