Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kondensatorów Nippon 100uF AWF + 3,3uF AXF

bc_leszcz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Miałem pecha i po latach padły mi kondensatorki na wyjściu stałym w CD. Na wyjściu układu BA15218 były dwa kondensatory połączone równolegle: Nippon 100uF AWF + Nippon 3,3uF AXF

Na szybko wsadziłem tam pojedynczy NICHICON MUSE FG Fine Gold 100uF/63V z Allegro za 2zł i teraz znów CD gra normalnie, choć trochę inaczej - trudno powiedzieć co konkretnie mu brak, no czegoś .... od miesięcy słuchałem CD przez wyjście cyfrowe i dopiero teraz zebrałem się aby grzebnąć w środku ...

Czym go zastąpić aby było dobrze, najlepiej aby dźwiękowo było tak jak było oryginalnie. Nie chce przerzucać sterty kondensatorów i odkrywać ponownie amerykę, na pewno są na forum doświadczeni"elektronicy" którzy mogą mi pomóc i wskazać drogę na skróty.

Jeśli nie chcesz eksperymentu to szukaj takich jak w oryginale były a jak chcesz spróbować nowego to Elna silmic, jest tani i "gra" dobrze w porównaniu do np Nichiconów, w moim cd zagościł i został, choć wcale nie musi sprawdzić sie w Twoim, nie ma złotego sposobu.Jak jest miejsce to warto MKP zastosować.

haj-fajowo jest;)

To najwyższe serie nipona raczej ciężko z ich dostępnością u nas, chyba że ktoś zamawia bezpośrednio u producenta, ale to chyba z paletę. Foliowy mkp powinen być 1/10 pojemności elektrolitu ale to wcale nie gwarantuje że foliwy dobrze zagra bo może być zbyt przezroczysty i ma mniejszy kąt stratności więc brzmienie będzie rozjaśnione. Możesz dać podobnie jak było w oryginale, silmic 100uF i jakiś dobry 3,3uF bipolarny.

Jeśli nie chcesz eksperymentu to szukaj takich jak w oryginale były ...

Kupno takich jak oryginalne jest problematyczne - tylko import z zagranicy (mouser, ebay itd.). zresztą cena zabija.

Chyba dorzucę do tego Nichicon'a 100uF jeszcze 3,3uF MKP. Na razie na Allegro jest:

Jantzen Cross - Cap kondensator 3,30 uF - 7,8zł

MKP1845 3,3uF/160V dc 100V ac Vishay ROE 9755x2 - 16zł

Mundorf Mcap kondensator 3,30 uF - 25zł

JANTZEN AUDIO kondensator Superior Z-cap 3,3 uF - 56zł

Ewentualnie wymienię 100uF na SILMIC II + jakiś MKP.

Zresztą z każdym dniem CD zaczyna grać lepiej , albo ja zaczynam się przyzwyczajać ... już teraz wole analog z CD od cyfrówki (DAC to kino domowe Denona AVR-3803)

przeważnie potrzeba co najmniej 40h żeby się przeformatowały kondensatory, albo wygrzały jak kto woli, uwziąłeś się na te foliowe, a gdyby to było takie proste to producent od razu wstawił by jakiś foliowy na pewniaka i miał by w nosie.

U mnie siedzi silmic bez bocznikowania, wygrzewał się ze dwa tygodnie i to bardzo wyraźny był proces, dzwięk zmienił się znacząco.W porównaniu z Nichicon Muse BP wyraźna poprawa. Może daj tym kondkom pograć jeszcze.

haj-fajowo jest;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.