Skocz do zawartości
IGNORED

McIntosh 6500 czy Musical Fidelity A 308

George_Stark

Rekomendowane odpowiedzi

Skuteczność wynosi 86 dB i kolumny potrzebują raczej dużo prądu.

Natomiast impedancja znamionowa wynosi 8 ohmów i ma bardzo łagodny przebieg (prawdopodobnie nigdy nie spada poniżej 7 ohmów).

Jak napisałem wcześniej od mocy ważniejszy będzie charakter brzmienia wzmacniacza.

Wszelkie niedoskonałości zostaną bardzo szybko wychwycone.

Zapomniałem napisać coś o ustawianiu.

Amphiony mają bardzo kierunkową charakteystykę już powyżej 12oo Hz, czyli częstotliwości odcięcia tweetera. Dlatego też nie boją się bliskości bocznych ścian. W przypadku tych kolumn bardzo ważną rzeczą jest włąściwe ustawienie wysokości. Amphion zaleca, aby ucho słuchacza znajdowalo się dokładnie pomiędzy głośnikiem wysoko- i średniotonowym. Kolumny należźy lekko odgiąć na zewnątrz.

Duża kierunkowość ma oczywiście swoją wadę. Znakomite ogniskowanie sceny uzyskuje się na bardzo niewielkim odcinku. Myślę, że szerokości fotela.

Gutekbull

Daleki jestem od przypominania "... a nie mówiłem" lub "przewidywałem". Ad rem: jeśli sprzedasz Mac'a , czy nie wróciłbyś do końcówki Ushera? To było niezłe zestawienie, a w każdym razie zdecydowanie bardziej mnie i koledze się podobało. Jeśli zostanie Mac - zapomnij o Harbeth czy tym bardziej Audio Note !!! Wykreśl także Dynaudio. Znam Twoje gusta i idę o zakład,że wkrótce wróciłbyś na Forum i do Ogłoszeń.

Kiedy wreszcie spróbujesz porządny JMLab (tak,wiem 906 mogły się nie podobać,pójdż wyżej) lub Zoller. Dystrybutor tego ostatniego ma siedzibę w 3-mieście i pewnie chętnie zaaranżuje prezentację.

Dodam tylko że dystrybutor Zoellera jest bardzo sympatyczny i przyjemnością jest słuchanie kolumn w jego towarzystwie . A czytając Twoje porównanie MAC -> MF A308 -> MF A300 wnioskuję , że zestawienie MACa z Imagination może być synergiczne . I nie należy się obawiać zawczasu o bas . Nowe wersje Imagination (2002) mają go ciut więcej a zarazem jest pełniejszy . Ja miałem możliwość porówania z wersją '98 i poprawa jest zauważalna . Nie wiem jaki masz pokój ale do 20 - 22m2 to spokojnie wystarczy . Ja mam 17,5 m2 bardzo mocno wygłuszone za kolumnami i najchętniej to bym jeszcze ze 2,5 metra wybił w ścianie .

I nie ma co się obawiać , że będzie przypominać JM Lab 906 . To bardzo różne szkoły dźwięku .

--> albertini, używasz Zollera z jakim wzmakiem?

słyszałem Imagination kiedyś (za Odrą i Łabą), i pamiętam że okrutnie mis ie spodobało (choć było to w czasie gdy byłem a-audiofilem - 2-3 lata temu), nie wiem czym to było napędzane, chyba jakimś germańskim wynalazkiem

Teraz -> używam właśnie z Germańskim wynalazkiem : Audionetem Art / Sam . A jeszcze 1.5 roku temu z Musical Fidelity ... CD A3 / A300 . Powinieneś dobrze znać . Oba połączenia są świetne chcoć mają ciut inną charakterystykę

N/t cech osobowych dystrybutora nie będę się wypowiadał - mam cośkolwiek odmienne zdanie. Gdyby właśnie nie to, dawno miałbym Zollery w domu. Wracając do tematu:zapewne Mac dobrze napędzi Imagination i zapas mocy przyda się do artykulacji basu (niezbyt,przyznajmy,obszernego). Pokój Gutekbull ma nieduży a i z ustawieniem nie powinno być problemu. No to, za telefon Gutekbull.....

Osobiście preferuję wzmacniacze lampowe, co zresztą widać:)

Co do amerykańskich piecyków to ich największą wadą jest cena. Krell za 20kzł jest wart jakieś 2-3kzł w produkcji, góra. Jak rozkręciłem KAV-300i to pozostało się tylko uśmiechnąć. A pożądne konstrukcjie które preferuje czyli monobloki kosztują tyle co dobry mercedes a to już troszkę za dużo. Wtedy możemy zapoznać się z amerykańską potęgą brzmienia. Jeżeli to możliwe należy szukać polskich rozwiązań co nie jest takie łatwe, bo mocne piece czy monobloki to raczej pojedyncze egzemplarze, ale warto poszukać. Zresztą w ocenie tranzystorów zawsze jestem nie-obiektywny, czar lampy jest zawsze gdzieś za plecami. Ale jeżeli ktoś dysponuje środkami i pogodzi się z charakterystycznym wzornictwem McIntosha to na pewno jest on o klasę lepszy od MF, no może o pół klasy.

Zildjian pozdrawiam.

Bas w MACU jest potężny, schodzi bardzo nisko-jest mięsisty,tylko kwestia z czym się to zestawi, po prostu klocek z jednymi kolumnami gra ,a z innymi nie i jest to chyba normalne zjawisko.

Jeśli chodzi o Ushera to z paroma kolumnami zakasował MACA w kwestii dynamiki i dynamiki basu(w pewnych zestawieniach niewygodnych dla MACA), ale jeśli porównuję dźwięk końcówki mocy Usher 1.5 i kolumn z jakimi to słyszałem i MACA w dobrym zestawieniu np. Nautilusy 805 to była to zupełnie inna klasa dźwięku. MAC to lepsza barwa,spójność,plastyczność dźwięku,nasycenie Usher 1.5 do MACA jest dość surowy, ale panowie z całym szacunkiem dla tego ostatniego (cena!!!)

O Zollerach Imagination myślałem, ale cena uciekła,a używanych nie widziałem. Ja chciałbym się zmieścić w ok. 8 000zł i myślę o kolumnach z drugiej ręki, a u nas rynek wtórny bardzo cienki. JMLaby 906 z MACem mają się bardzo dobrze, ale nie jest to mój ideał, wolałem B&W 805.

Zildijan dlaczego nie Harberth 5 ???

A mnie 805 wydała się oschła i pozbawiona emocji. Zawsze za ostra. Za 4kzł byłaby okazja. I tak dobrze że dystrybutor zszedł z ceną do 7999za parę bo 12kzł to była niezła przesada.

Cena amerykańskich klocków? Bylem pare dni temu na Nowogrodzkiej i cena nominalna Krella kav 400 xi wynosi 13.499 zł czyli tyle samo co A308 Musicala ! Mają też jakąś ex demo 300 il ale ile chca to niewiem bo się nie pytalem.Tak więc to raczej bardzo drogo nie jest...

Lampowiec Nautilusy 805 w pewnych aspektach dźwięku z MACEM były wybitne mimo tej oschłości o której mówisz,potrafiły czarować, a wysokie mistrzostwo świata,selektywność, no czasmi w sobotnie wieczory znikały z pokoju, ale zachciało mi się lepiej,albo po prostu mi się znudziły po 3latach.

Lampowiec 1000

re 805 - znam tylko z wizyt u Gutkab., nigdy z Mac'iem nie był dla mnie za ostry,brakowało mi wręcz swoistego dla Focala noża a także emocji i energii

Gutekbull

spróbuj może Zoller Surprise !?

Przepraszam, ze sie wtracam w tak nobliwa dyskusje ale jakos nie potrafie zrozumiec dlaczego nie rozpatruje sie w tym watku sprzetu Electrocomanient, ktory jest chyba (sadzac z oficjalnych zrodel EC nawet na pewno) najlepszym towarem eksportowym z Europy do US w omawianych przedzialach cenowych i na dodatek ma swietna relacje ocen do ceny.

Mysle, ze alternatywa McI v. MF A 308 nie jest jedyna warta rozwazania.

pzdrw

soso

A ja słucham JMLab 906 i największy zarzut to swoista ostrość dźwięku wręcz do przesady już myślałem ,że to moje Red Dawny.Nie przypadła mi też do gustu barwa.

gutekbull -> z tą barwą 906 to wcale Ci się nie dziwię . Pod względem barwy membrana W to duży krok w tył w stosunku do polikewlaru (pod warunkiem , że dobrze zestawi się klocki) . Ale ostrością mnie zaskoczyłeś . Owszem JM Lab-owy Tioxid potrafi być jazgotliwy przy jasnym suchym wzmacniaczu (np. ECI 2) , ale przy bardziej słodkim jak np MF jest cudowny . Rozdzielczy a do tego dobrze nasycony (uwaga na kable ! Red Downa nie znam , ale nie najlepiej współgra np. z Siltechami - jest nieprzyjemnie ; mówię o IC . Dobra miedź to jest to co Tioxid lubi najbardziej )

Soso -> z tym Electrocompanientem to de gustibus . Ja miałem co prawda tylko najmniejszego ECI2 (gdzie mu tam do MACA) , ale z takim Focalem to się ciężko znosił . Po przesiadce na MF jakbym olśnienia doznał . Ale może do Usherów by faktycznie pasował ...

Albertini & Gutekbull,

Mam 905-tki.Wydawało mi się pierwotnie,że wolałbym,aby zamiast kanapek były kevlary. Chociaż nadrobiwszy tę "niedogodność" tuningiem elektroniki i kabelkami (wypinając Red Dawny) doszedłem do satyfakcjonującego mnie efektu.

Nie palę się bardzo do tuningu kolumn,ale frapuje mnie pytanie jak zabrzmiałyby 905kti po profesjonalnym zabiegu na zwrotnicy i okablowaniu

Zildijan ->

"Pod względem barwy membrana W to duży krok w tył w stosunku do polikewlaru" - gwoli wyjaśnienia . Chciałem kiedyś podmienić PS 5.1 na 905 . Byłem na to nawet bardzo napalony . Porównywałem w Audio-Amarze (jeszcze wtedy oni to sprzedawali) . 905 miały głębszy bas i lepsze zrównoważenie . Ale niepodważalną zaletą PS 51 była barwa . Kapitalna barwa . Nasycona średnica i słodkawa góra . 905 brakowało tego nasycenia . Były bardziej ... neutralne (a zarazem bardziej bezbarwne) . No i nie miały tej werwy co PS-y (ale to wrażenie może akurat wynikać z wiekszej ilości basu na 905) .

Polikewlar ma taką specyficzną barwę . Jeśli się w niej zakocha , to potem ciężko znaleźć coś innego co zadowoli w pełni .

Albertini

o miłości do kevlaru/-a: tak,to arcyciekawy głośnik,ale czy nie przypomina trochę węglowego Scanspeaka ? Pewien znajomy zrobił sobie bardzo fajne kolumienki na kombinacji tioxida z węglem,to chyba byłaby dzisiaj (przy braku kevlarów od Focala ) topowa kombinacja

Staram się przypomnieć sobie , ale za dużo węglowych ScanSpeaków nie słyszałem . Kiedyś bardzo podobała mi się ESA Continuum . Tam chyba był ten węglowiec . Ale faktycznie mogłabybyć to ciekawa kombinacja - chętnie posłuchałbym .

Kiedyś ustawiłem w domu Imagination i ProAc Studio 150 (nie mylić ze 125 - inna bajka) i podumałem - "węgiel z ProAców,kopułki z Zollerów" i usłyszałem to niedawno na świetnym DIY znajomego,który pracuje nad rozwinięciem pomysłu.

Obie firmy znalazły się w Centurionach dżentelmenów z Krakowa,szkoda że w odwrotnej,let's say,sekwencji.Gdyby było inaczej ,wybrałbym sie do magicznego miasta choć tak oplutego w ostatnim Aktivist czy jakimś tam innym City.......

Jeśli chodzi o barwę,plastyczność,spójność to posłuchajcie w dobrym zestawieniu kolumn Uschera np. te co mam obecnie w domu CP Usher 6311.Bas doskonały,średnica wybitna,pianino jedno z najlepszych jakie słyszałem.Nie są zbyt analityczne,ale MAC też taki nie jest(za te pieniądze można lepiej),także trudno powiedzieć jak by było z innym wzmakiem np .Krell czy MF ???

U Zildjana słuchałem JMLab 905 i chyba były lepsze od 906-może poza ilością szczegółów.

Mamy różne gusta,dla mnie kopółka Nautilusów jest wybitna do tego węglowy ,ale nie ScanSpeak,tylko jego "podróba" Ushera, która jest po prostu lepsza :-))

pp => dla mnie i nie tylko bo już słyszałem takie opinie, kopułka Ushera jest lepsza od odpowiednika Scan Speaka, dźwięk bardziej plastyczny,spójny (chyba się powtarzam), a szczególnie bas.

=>albertini

Napisałeś, że pod względem barwy membrana "W" to duży krok w tył w stosunku do polikewlaru. Absolutnie nie można się z tym zgodzić. Polikevlar ma określony charakter brzmienia który jak to celnie napisałeś albo się lubi albo nie. Natomiast "W' to dążenie w stronę neutralności, wyeliminowania zniekształceń i braku własnego charakteru. Nie jest to krok do tyłu, ale krok w stronę urządzenia przezroczystego akustycznie. "W" gra dokładnie tak jak sprzęt do niego podłączony. Aby docenić zalety takiej prezentacji trzeba sprzętu wysokiej klasy oraz wielu godzin słuchania, bo przy szybkim porównaniu w sklepie bardziej rześkie brzmienie polikewlaru może zrobić większe wrażenie.

W przyszłym tygodniu będę miał w domu Electrę 906. Obiecuję , że relacja z pojedynku Electra 905 kontra Electra 906 pojawi się na forum jeszcze w sierpniu.

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich chorych na fokalizm ;-))).

Arkadix

Arkadix=> ja właśnie odsłuchuje Elektrę 906, a znam 905 i przyznam się, mam mieszane uczucia chyba 905 ciekawsza brzmieniowo. Nie mogę zaakceptować barwy 906, takie beznamiętne granie, choć z klasą no i to wyostrzanie ???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.