Skocz do zawartości
IGNORED

Sony DVP-NS900VQS - nie startuje :(

-Pawel-

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Odtwarzacz jak w tytule, dotarł do mnie wczoraj po długich miesiącach polowań. Byłem zadowolony, że udało mi się znaleźć to urządzenie w świetnym stanie i odkupić od pierwszego właściciela. Niestety, ku mojemu rozczarowaniu radość trwała dosłownie pół minuty - tyle dokładnie pograł. Włożyłem płytę z muzyką (oryginał), włączyłem pierwszy utwór, wszystko działało bez zarzutów, później próbowałem zmienić track na 3-ci i odtwarzacz nie chciał załapać, jakby się zaciął. Wyjąłem płytkę, zresetowałem go i od tamtej pory nie chce się uruchomić. Po naciśnięciu POWER na panelu włącza się, a po sekundzie automatycznie przechodzi w tryb STANDBY (to akurat powinno być normalne), Gdy chcę go uruchomić włącznikiem na pilocie pojawia się na chwile napis SONY DVD oraz świeci się kontrolka Multichanel i diody DVD oraz SACD, po dwóch-trzech sekundach wraca do trybu STANDBY. Tacka w ogóle nie reaguje, nie da się jej wysunąć żadną kombinacją przycisków ani na pilocie ani na panelu. W instrukcji wyczytałem, że player może się zablokować gdy wyczuje wilgoć i trzeba wówczas odstawić go w trybie czuwania na jakieś pół godziny. To wydawało by się dość logiczne, bo po podróży mógł być jeszcze delikatnie chłodny, chociaż nie uruchamiałem go od razu tylko odczekałem kilka godzin. Niestety przestał całą noc i dzisiaj to samo, za cholerę nie mogę go uruchomić. Przy włączeniu "prztyka" tylko 4 razy, a przy próbie wysunięcia tacki bądź naciśnięcia Play "prztyknie" trzy razy i zawsze wraca do STANDBY. Jeśli ktoś wie co mogło się stać i czy da się go w jakiś sposób odblokować - proszę o pomoc. Odtwarzacz bardzo mi się podoba i nie chciałbym go odsyłać :(

//Kompletnie nie rozumiem przeniesienia tematu tutaj.

Nie wiedziałem, że użytkowanie gotowego urządzenia to już jest DIY...

https://www.audiostereo.pl/topic/101239-sony-dvp-ns900vqs-nie-startuje/

W DIY jest więcej osób, które będą Ci w stanie pomóc.

Stawiałbym, że włączyłeś za wcześnie i coś się mogło z związku z tym stać. Wnioskuje, że zawodowym elektronikiem nie jesteś, więc sam możesz spróbować go rozkręcić, podopychać wszystkie przewody połączeniowe, sprawdzić czy coś nie pękło, spróbować odkurzyć jeżeli jest taka potrzeba. Możesz także posprawdzać napięcia z zasilacza (jeżeli jest opisany). Objaw jaki podajesz, wskazuje na problem od strony cyfrowej/zasilania.

Dzięki, odnoszę też wrażenie jakby mechanizm lasera zaciął się podczas przesuwania na ten 3-ci track. Oprócz tych trzasków (jakiś mechanizm cichego startu? w podobny sposób załącza się mój marantz) słychać jakby pracował przez chwilę jakiś silniczek i po chwili się wyłącza.

A przy okazji, sprzedawca pisał mi, że kiedyś też mu się tak zablokował i w końcu udało mu się go odblokować jakimś przyciskiem na panelu frontowym. Za cholerę nie mogę nic zrobić żadnym z tych przycisków, a aż tak wiele ich nie ma. Instrukcję też przestudiowałem i niczego oprócz opisu mechanizmu zabezpieczającego przed wilgocią, o który wcześniej go podejrzewałem, też tam nie było...

Trzymałeś go dłużej pod prądem? Czasami jak wyschną kondensatory w zasilaczu urządzenie zacznie działać, jak się nagrzeje. Jeżeli poprzedniemu właścicielowi tak się już działo, to może miał już taką wadę. Miałem raz sytuację, że magnetowid działał do czasu wyłączenia z gniazdka i wymiany pasków. Po tym zabiegu nie włączył się, a wystarczyło wymienić kondensatory w zasilaczu. Nie wydaje jakiś dziwnych pisków, syków na czuwaniu i gdy próbujesz załączyć?

Tak, był pod prądem całą noc i nic nie dało. W momencie gdy się go włącza i niby wychodzi z trybu STANDBY coś w nim syczy (?), takie delikatne brzęczenie jakby silniczka, ale tacka ani drgnie, po chwili wraca do czuwania. Rozkręciłem go i tacki nie da się wypchnąć żadną siłą, a bez tego nie mogę wyjąć części z całym mechanizmem lasera. Podejrzewam, że właściciel miał coś innego skoro rozwiązanie znalazł w instrukcji, teraz wydaje się raczej zablokowany na amen :/

To jest bardziej brzęczenie niż syczenie i dochodzi raczej z okolic mechanizmu lasera, ale ja się nie znam. Postawiłem go w tej chwili pod grzejnikiem na włączonym zasilaniu. Jeśli sam się nie naprawi to go zwrócę. Dzięki za pomoc.

Jak znam ten model to nic się z nim takiego normalnie nie dzieje

Takie zachowanie może swiadczyć o czym kolwiek, problemy z zasilaniem, zdechniętna elektronika, i prawdopodobnie laser (a raczej jego mechanizm) ma tu najmniejsze znaczenie ....

Ale jedynie co mnie tu interesuje w tym wątku to dziwna logika działania

Jeśli kupił bym cokolwiek (pytanie gdzie ?) urządzenie jakiekolwiek i przestało by działać po 30 s ... to odesłał bym to sprzedawcy z wielkim chuczkiem.

Ale kupujący ... nie wiem na co tu liczy ?

Ze się naprawi, że sprzedawca jest tak mega uczciwy ?

Zapakować odesłać zapomnieć ...

Tak właśnie zamierzam uczynić. Jednak nie znając tego modelu zastanawiałem się czy może się od tak zaciąć, przez chwilę działał, więc chciałem się upewnić czy to oby na pewno uszkodzenie. Zdecydowanie wolałbym żeby działał, a tak muszę drugi raz szukać tego konkretnego modelu i pewnie nie znajdę drugiego bez rys itd tak szybko...

Możesz sprawdzić czy wchodzi w tryb testowy (na pilocie trzeba nacisnąć klawisze TITLE, CLEAR i POWER )

wtedy na ekranie powinno wyświetlić się MENU SERWISOWE. Wyjście z Menu klawiszem POWER.

Do poruszania się w Menu potrzebny niestety jest inny pilot SONY posiadający klawisze numeryczne.

Szczegóły znajdziesz w instrukcji serwisowej (SONY-NS900V Service Manual) od strony 6-1.

Twój przypadek jest chyba opisany na styronie 6-19E punkt 6-11-4.3 lub któryś z następnych.

Nie napisałeś jak zachowuje się dioda LED POWER.

Pozdrawiam

JarekC

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 22 Lutego 2013 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 22 Lutego 2013 - nie na temat

a po co mu menu serwisowe he ?

Zaczynasz być denerwujący ze swoimi wpisami nic nie wnoszącymi do tematu.

Zajmij się czymś konstruktywnym a nie marudź.

Twoje wpisy z tego wątku zgłaszam do moderatora.

JarekC

Właśnie o to chodzi, że szkoda pozbywać się tak zadbanego egzemplarza dlatego próbowałem dojść o co chodzi z tym jego zachowaniem. Nawet w środku wygląda jak nowy, zero kurzu na elektronice itd.

Jarku dzięki za podpowiedź, jak wrócę do domu to zobaczę czy uda się coś zdziałać. Dioda LED zmienia kolor na czerwony gdy urządzenie przechodzi w tryb STANDBY, na zielono świeci się tylko przez ten krótki moment gdy sprzęt próbuje wystartować.

Mam oryginalny pilot od tego modelu, klawiaturę numeryczną ma pod klapką, nie będzie wystarczający?

Powinno wystarczyć. Serwisówka jest dostępna w sieci.

Jeżeli LED zapala się na chwilę na zielono to wygląda na przypadek opisany w serwisówce (stronie 6-19E punkt 6-11-4.3)

Do dalszej diagnostyki przydałby się miernik.

Pozdrawiam

JarekC

Odtwarzacz i tak zostaje u mnie na weekend więc nie zaszkodzi się pobawić.

Rozumiem, ze to menu serwisowe ma się wyświetlać na ekranie telewizora?

Znalazłem opis swojego problemu w serwisówce:

3. At [POWER] button ON, LED lights in green but

returns to red (standby state) after several seconds

(e.g. it returns to standby state after “SONY DVD”

was displayed)

There is no regularity between faulty parts and timing when the

set returns to the standby state).

Check if the specified voltage is outputted from the power supply

block. If not outputted, the power supply block will be faulty.

Check the XFRRST (7 pin) of CN101 on the MB-101 board if it

is fixed to “L”, or the XIBUSY (6 pin), XIFCS (5 pin), SI0 (4

pin), SO0 (3 pin) and SC0 (2 pin) of CN101 if they are fixed to

“L” or “H”.

If fixed to “L” or “H”, a soldering failure of that line, a short with

other line, missing capacitor or resistor, or faulty AVD (IC502) is

doubtful.

If not fixed to “L” or “H”, loose connection between power supply

block and IF-87 board or between IF-87 board and MB-101

board, loose connection of connectors, or faulty IF-87 board is

doubtful.

Nie jestem elektronikiem, ale z opisu w manualu wnioskuję, że bez naprawy się nie obejdzie.

Tak wiec pewnie i tak wróci do sprzedawcy...

@Audio ST chłopie daj na luz, przecież to nie jest klocek za 60k żeby tak się nim przejmować. Jeszcze dwie przesyłki i najwięcej na nim zarobi...kurier ;)

AudioST

Jak nie masz ochoty pomóc to nie pisz.

Swoje wynurzenia zostaw dla siebie.

-Pawel-

Może zbanuj w tym wątku kolegę AudioST, to nie będzie przeszkadzał.

Tak, Menu serwisowe powinno się wyświetlić na podłączonym telewizorze.

Jak sugeruje Service Manual, trzeba zacząć od sprawdzenia poprawności napięć wychodzących z bloku zasilania.

Można przypuszczać że gdy DVD włącza laser lub inny prądożerny moduł jedna z napięć zasilających siada

i układ sterujący powraca do trybu StandBy.

Drugą sugerowaną przyczyną może być złe połączenie między płytami MB101 i IF87.

Spróbuj poruszać złączami.

JarekC

Posprawdzam fizyczne połączenia, jeśli coś nie łączy to może załapie jak się dociśnie złącza, jeśli natomiast coś padło to pozostaje tylko fachowy serwis. Przynajmniej już wiem, której płytki dotyczy problem.

ja chce chłopaka uratować od strat ....

A sam pisze ze pojęcia nie ma

.... wiec nie wiem na co liczysz (cie)

A gwarantuje ze sprzedający doskonale wiedział ( ot polska...) ze jest jak jest .... w audio to mniej wiecej 70 % przypadków ze sprzętem coś nie tak

.....

Pewnie ze może coś sie rozłączyło w transporcie .... ale to raczej mało prawdopodone ...

Jak chcesz sie bawić to faktycznie ...

No ale chyba kupiłeś jako działajacy

....

W sumie jak pisałem twój problem ....

Takie uszkodzenie może świadczyć o tym że

w najprostrzym wydaniu

1. coś sie dostało w zębatki .... (1-2%)

2. Coś nie styka (na złaczach taśmach 1-2%)

3. Padnięte zasilanie ~30%

4. Padnięta elektronika pozostałe ~65%

Biorąc ze to montaż powierzchniowy a ty nie jesteś elektronikem ... masz 4 % (mniej niż) szansy ze to coś prostego

Grzebania w menu serwisowym odradzam .... bo nie do naprawy ono służy ale do ustwaień i kalibracji

A nie umiejętne grzebanie ... pogarsza sytuacje

Zresztą jak grzebanie w sprzęcie bez znajomosci podstaw elektroniki ....

@Jarek jeszcze raz dzięki za pomoc, po drodze do domu poszukam jakiegoś serwisu, może ktoś by mógł to naprawić. W domu popatrzę jeszcze czy coś innego mogłoby mu pomóc.

@AudioST trudno powiedzieć czy był już padnięty skoro za pierwszym razem wystartował normalnie, a gdy padł to już na dobre i raczej nie odpaliłbym go od samego początku. Wcale nie musiał być uszkodzony w momencie wysyłki i nie chcę bezpodstawnie oskarżać sprzedawcy, rozmawiałem z tym człowiekiem i nie wyglądał na takiego, który miałby interes w sprzedawaniu złomu. Jeszcze raz podkreślam, że to nie są jakieś astronomiczne kwoty żeby od razu stroszyć pióra, jeśli ktoś byłby na tyle bezwstydny aby okłamywać ludzi na te kilkaset zł to już jego problem.

Początkowo myślałem, że to jakaś blokada i po prostu nieumiejętnie się nim posługuję, teraz wszyło, że to uszkodzenie któregoś z układów. Przy sprzęcie o takiej wartości uważam, że warto jest dojść co się stało, bo czasami może się nie opłacić jego wysyłanie (przesyłka kurierska to jednak spora część jego całej wartości). Ponadto potrzebuję tego konkretnego modelu więc jeśli mógłbym go naprawić w jakimś serwisie to nawet dołożenie do tego interesu nie będzie dla mnie w ogólnym rozrachunku jakąś wielką stratą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.