Skocz do zawartości
IGNORED

Różnica między Marantz NA7004 a Marantz SA 7003

tmann

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnie pytanie jakie mnie nurtuje, to różnice brzmieniowe (bas, muzykalność, stereofonia, dynamika) między odtwarzaczem strumieniowym Marantz NA 7004 a odtwarzaczem Marantz SA 7003. Jak duża jest różnica, czy jest ona odczuwalna? Czy dopiero plik 24 bit. pokazują różnicę w brzmieniu? Czy jest to ta sama półka brzmieniowa? Prosiłbym o odpowiedz, zakładając że wybór Marantza NA 7004 miałby być wyborem do słuchania ROCKa w połączeniu z Marantz PM 7004 i na kolumnach Bowers & Wilkins CM1 w pokoju ok. 15m2. Dodatkowe pytanie: jak łatwa jest obsługa Marantz NA 7004 poprzez laptopa?

Miałem tego Marantza NA7004 i bardzo miło go wspominam. Myślę że lepiej go kupić niż SA7003, którego też miałem przez chwilę. Dźwiękowo NA7004 na dobrych plikach 24/96 jest bardzo dobrze, przyjemnie i melodyjnie z dobrą średnicą. Nawet wolałem go słuchać niż SA15s2 który grał bardziej ostro i chłodno. Słuchanie radia internetowego sprawiało mi przyjemność mimo że to była tylko jakość dobrego mp3. Fajny sprzęt, brak jedynie wi-fi i tego nieszczęsnego gapless.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

takze mam na 7004 i powiem tyle ze nawet przerasta moje oczekiwania

pliki hi res odkryłem wlasnie na nim i ciagle jest to dla mnie wstrzasajace odkrycie

tunery radiowe w nim co prawda troche na sile upchnieto

z poziomu przegladarki da sie go obsługiwac

sterowanie z androida(tablet, telefon) bez porownania wygodniejsze

Witaj,

bezpośrednie porównanie SA 7003 z NA 7004 wypada moim zdaniem na dużą korzyść odtwarzacza strumieniowego. Przede wszystkim NA 7004 gra trochę cieplej, lepszym wypełnieniem, bardziej równo. W przypadku plików wysokiej rozdzielczości jest jeszcze lepiej.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Strumieniowiec jest nieporównywalnie lepszy jeśli ma się większość muzyki na cd. Moim zdaniem to urzàdzenia skierowane zupełnie do różnych odbiorców w zależności od nośnika posiadanej muzyki.

Witam wszystkich forumowiczów. Ponieważ sam użytkuję NA7004, potwierdzam,że gra bardzo przyzwoicie. W moim systemie pracuje w sumie głównie jako DAC. Jako ciekawostkę dodam, że mój odtwarzacz

Yamahy CD-S1000 z przetwornikiem Marantza gra zdecydowanie lepiej, to zupełnie inna klasa. Świetnie gra również w połączeniu z netbookiem na wejściu USB, aktualnie gram przy wykorzystaniu konwertera

V-LINK i jest dalsza poprawa. Największą wadą Marantza, zwłaszcza na tle najnowszych strumieniowców jest długi czas wczytywania przy korzystaniu z pamięci zewnętrznych.

• 3 tygodnie później...

Największą wadą Marantza, zwłaszcza na tle najnowszych strumieniowców jest długi czas wczytywania przy korzystaniu z pamięci zewnętrznych

U mnie Marantz dysk Transcenda 320 GB wczytuje w kilka sekund! Tak samo różne pendraki!

sterowanie z androida(tablet, telefon) bez porownania wygodniejsze

Co to znaczy? Jaki masz program na telefonie/tablecie, że talk wygodnie się steruje przez Androida?

• 2 miesiące później...

Witam wszystkich forumowiczów. Ponieważ sam użytkuję NA7004, potwierdzam,że gra bardzo przyzwoicie. W moim systemie pracuje w sumie głównie jako DAC. Jako ciekawostkę dodam, że mój odtwarzacz

Yamahy CD-S1000 z przetwornikiem Marantza gra zdecydowanie lepiej, to zupełnie inna klasa. Świetnie gra również w połączeniu z netbookiem na wejściu USB, aktualnie gram przy wykorzystaniu konwertera

V-LINK i jest dalsza poprawa. Największą wadą Marantza, zwłaszcza na tle najnowszych strumieniowców jest długi czas wczytywania przy korzystaniu z pamięci zewnętrznych.

Potwierdzam. Rozwiązaniem jest serwer np. Synology. Obsługa jest prosta i wszystko po polsku :-)

Wtedy od włączenia ze standby (pomarańczowa dioda) uruchamia się 10-15 sekund i to tylko dlatego, że serwer ustawiłem tak, żeby przechodził w stan hibernacji po 15 minutach od wyłączenia. :-)

U mnie Marantz dysk Transcenda 320 GB wczytuje w kilka sekund! Tak samo różne pendraki!

Co to znaczy? Jaki masz program na telefonie/tablecie, że talk wygodnie się steruje przez Androida?

Ja używam sterowania przez iPhone. Teraz już jest bardzo dobrze. Wpisujesz w Appstore Marantz, instalujesz i już :-). Masz na ekranie telefonu to samo co na wyświtlaczu OLED :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.