Skocz do zawartości
IGNORED

mini wzmacniacz do laptopa o malych wymiarach

kolopeter

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

kupiłem sobie bose musicmonitor, ale troszkę się zawiodłem i zwróciłem je do sklepu. głośniki niby grały, ale przy mocnym rocku i głośnym słuchaniu po prostu wycinały mocno dźwięki, aż za mocno i/a bas troszkę falował. a szczerze , to właśnie na głośnym w miarę czystym graniu mi zależało. niestety fizyki nie da się przeskoczyć .... kurcze no niby te musicmonitiory grały ,ale jakoś tak się dusiły .

wybór padł z powodu częstych podroży, gdzie jestem ograniczony waga i rozmiarami.. jakkolwiek oczekiwałem odrobinę więcej z tych głośniczków , tym bardziej ,ze kiedyś gdzieś słuchałem podstawki pod telefon, która nieźle dawała czadu...

w miejscach w których bywam mam do dyspozycji tanie mini wieże. no i te mini wieże graja troszkę słabo. może głośniej niż musicmonitory, ale z drętwym basem,a czasami bez.i tak sobie pomyślałem ,ze może jeździć z mini wzmacniaczem i podłączać głośniczki z tych miniwież. Pomysł troszkę ... chory :), ale może będzie troszkę lepiej niż to co podaje miniwieża na te swoje głośniczki i to co oferował bose. wiem ,ze ważniejsze są głośniki niż wzmacniacz, ale wyboru nie mam,

uprzedzam pomysł ze słuchawkami. niestety , ale nie mogę się odcinać od świata, mogę głośno słuchać, ale muszę tez słuchać otocznie... czasami po prostu potrzebuje głośnej muzyki ,aby się wylądować i odstresować...

zatem pytania :

czy mój pomysł ma sens? nie chodzi mi o super czysty dźwięk , tylko o polepszenie tego co oferuje gufniany głośnik miniwieży.

co byście polecili w tym przypadku? myślałem o wzmacniaczu o max wielkości odpowiadającej 2 puszkom coli.

może jakiś inny pomysł.

muzyka: rock, ciężki rock, gitarowe granie. pomieszczenie (nie ma raczej znaczenia, ale tak) ze 4x4 metry.

pozdrawiam.

ps. sorki za mało bogaty język, jeszcze nie opanowałem sformułowań określających dźwięk

To może jakiś mały lampiak z zasilaczem w osobnej obudowie, który stoi przy listwie sieciowej i do tego monitorki diy? Wg mnie najlepsze rozwiązanie..

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Z malych, ktore w miare fajnie graly kojarze tylko Acoustic Energy. Dodatkowo maja bluetooth wiec to jeszcze bardziej uwalnia laptopa, moga stac wszedzie w pokoju. Dodatkowo mozna w nich rozstawic glosniczki na prawie 2 m wiec to juz ladne stereo w porownaniu z podstawkami do telefonow. Sprawdzilem z komorkami i bluetooth na usb czasem przerywaly transmisje, ale z wbudowanymi w laptopy bt graly swietnie. Widzialem je ostatnio na Allegro:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) moze nie sa najmniejsze, ale jak napisales... fizyki nie da sie oszukac :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pomysl troche dziwny, bo watpie czy zmiana wzmaczniacza o klase lepszy poprawi cokolwiek w dzwieku, skoro najwazniejszy element - glosniki sa jakie sa ;]

no ale skoro juz pytasz.. to wrecz idealnym rozwiazaniem pod zalozone przez Ciebie kryteria jest wzmacniacz, ktory osobiscie uzywam - czyli Teac A-H01:

Ukryta Zawartość

jest maly, lekki, ma wbudowany wysokiej klasy konwerter asynchroniczny USB (wiec nie trzeba kombinowac z podlaczeniem go do laptopa przez jakies konwertery badz przejsciowki), bardzo dobrej jakosci dzwiek i wystarczajacy zapas mocy.

nie mam talentu do opisywania walorow brzmieniowych, dlatego po szczegolowe przymiotniki odsylam do lektory linka ktory podalem :P

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

A może Hi END w roli Ancient Audio na Dayton RS100 zasilanym TDA8566Q z filtrem BSC (zalany czarnym silikonem na fotkach z oczywistych powodów) ? :)

I małe i wzmaka ma wbudowanego... :)

Ukryta Zawartość

Sam tworzę taki zestaw :)

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Jeszcze tylko okresl budzet w jakim sie poruszamy bo jesli okolice 1500 zl to najmniejsze Genelec sie zmieszcza :)

...2000zl do kiepskich glosnikow, to lekka przesada. myslalem o czyms na poziomie max 500 zl , ewentualnie jakis gotowiec DIY. sorki ,ze odpowiadam w ten sposob, ale od 2 h czekam na akceptacje posta ...

No coz Bose Musicmonitor, uzywane to granica ok. 750 zl. Chcesz znalezc cos lepszego, rownie malego i taniej :) Moze poszukaj wsrod mini monitorkow studyjnych, takich firm jak Samson, Fostex, Tascam, Alesis itp.

tu nie chodzi o cos super. chcialem musicmonitor, bo mial byc fajny bas i cuda. w sumie przy siedzeniu przy tych monitorkach , tak aby graly, to ok, ale nie aby sie zresetowac.

teraz szukam czegos co napedzi kiepskie glosniki , bo oryginalna miniwieza ( tanie sony,lg itp) nie jest w stanie pokazac basu. zalozmy ,ze glosniczki to jakies 10 watowe tanie pierdziawki. chodzi mi o wzmacniacz, ktory z tego wyciagnie troszke basu. i stad poprostu nie zalezy mi aby kupic jakis hi end, bo to bez sensu. poprostu jakis wzmacniacz, ktory nie kosztuje zbyt duzo.

tu nie chodzi o cos super. chcialem musicmonitor, bo mial byc fajny bas i cuda. w sumie przy siedzeniu przy tych monitorkach , tak aby graly, to ok, ale nie aby sie zresetowac.

teraz szukam czegos co napedzi kiepskie glosniki , bo oryginalna miniwieza ( tanie sony,lg itp) nie jest w stanie pokazac basu. zalozmy ,ze glosniczki to jakies 10 watowe tanie pierdziawki. chodzi mi o wzmacniacz, ktory z tego wyciagnie troszke basu. i stad poprostu nie zalezy mi aby kupic jakis hi end, bo to bez sensu. poprostu jakis wzmacniacz, ktory nie kosztuje zbyt duzo.

Wedlug Ciebie bas zalezy od wzmacniacza a kolumny to tylko taki dodatek :) Takie mozna by wysnuc wnioski z tego co tu powyzej napisales. Warto sobie uswiadomic - albo male i przenosne, albo bas - innej opcji nie ma, oprocz oczywiscie sluchawek.

zdaje sobie sprawe, zalezy mi tylko o troszke lepszym brzmieniu, niz to co oferuje miniwieza. poprostu odrobine.

jesli nie bylbym ograniczony wagowo i kupowalbym to do domu , to i kupilbym normalny zestaw wolnostojacy. ja potrzebuje cos przenosnego, malego, co odrobine polepszy komfort sluchania . nie oczekuje ,ze bedzie to dzwiek , gdzie bas mnie wbija w fotel ,a sopran swidruje mozg. potrzebuje jakis zwykly wzmacniaczyk, ktory podlacze do lapka i tandetnych glosniczkow. jakikolwiek .... zadnych wymyslnych .

dla jasnosci : ja jezdze tylko ze wzmacniaczem podlaczajac sie do sprzetu , ktory zastane w pokoju. czasami lepszy , czasami gorszy , czasami pozostalosci po jakims kinie domowym.

dlatego szukam tylko i wylacznie wzmacniacza.

dlatego szukam tylko i wylacznie wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sa też droższe... :) wybieraj :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mysle ,ze moze to byc to co szukam :) tylko teraz nie wiadomo jaka cena za to. w sumie na ebayu idzialem za 50-80 dolków.

szukam jakies info o tym sprzeciku ,ale jakos malo tego .

dla jasnosci , bo nigdy nie mialem kontaktu z takimi pudelkami.

wyprowadzam dzwiek z lapka do puszki . a do puszki glosniki. i to wszystko, co potrzebuje...

Słuchałem Toppingi u kolegi , właściwie dwa .

Naprawdę to gra , czysta przyjemność . Tylko modele bez wejścia usb .

Ostatnia propozycja ma gwarancję zwrotu w 10 dni . Tylko brać i przekonać się :)

Pozdrawiam.

Topping TP30 Tripath T-Amp USB DAC PCM-2704 TA-202

I pewnie ten wygra. podlaczony pod usb i glosniczki. dzieki za kierunek.

patrzylem na jakies podobne konstrukcje , a tam po 50 po 100 wat.

ogolnie mam nadzieje ,ze ten topping zagra przyzwoicie.

spokojnie można podłączyć do niego dynaudio 2/6 , miałem go i podłączałem wysterował i grało to sympatycznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

O ! Dobrze , że Mikson wspomniał o tym cudzie .

Ja nie słyszałem , ale koledzy na forum bawili się tym i byli pod wrażeniem . Pozytywnym , ale co sadzą teraz z biegiem czasu ?

Toppinga znam i polecam .

Miłego dnia .

Wolę sobie sam takiego malucha złożyć, bo tego mini 6F3x2 to zaletą jest tylko rozmiar. Natomiast parametry ma koszmarne, transformatory ze starego radia mają dużo lepsze pasmo...

Tu kilka moich wypocin, pierwszy z góry po lewej kończę właśnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

drugi post tej nocy i drugi , ktory wyparowal przy wysylaniu,

wiec znowu skrot :

roznica miedzy topping a muse 50? nie chodzi o pieniadze, ale o jakosc dzwieku i wykonanie , materialy.

ogolnie chce to podlaczyc do alienware m18x. karta audio to jakies idt high definition. dobra ,zla nie wiem. topping ja ominie i to moze byc pozytyw , ale zawsze korci wieksza moc, ale czy warto.

co do lamp. pieknie wygladaja , ale w podroz , to ich bym nie wzial. sam moj lapek wazy 5,5 kilo , zasilacz 1,5 kg.dodatkowo dokumenty i takie tam wazne rzeczy i juz wygladam jak wielblad. a ladowanie w bagaz "zaroweczki" nie jest dobrym pomyslem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

polecam jako wzmacniaczyk:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.