Skocz do zawartości
IGNORED

Laptop + Dac + Interfejs?

euray

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne państwo. Mam pewną nurtującą mnie sprawę i liczę na poradę specjalistów. Jestem kolekcjonerem analogów, jednak szkoda mi ich odtwarzać ;) Usłyszałem o czymś takim jak DAC. I spełnia to moje oczekiwania.

Postanowiłem zakupić - Cambridge Audio DacMagic Plus do tego laptop oraz interfejs M2Tech HiFace. Jak domniemam potrzebny jest jeszcze wzmacniacz który połączymy z daciem, a pod wzmacniacz kolumny głośnikowe. Dobrze to widzę, czy cos pokręciłem?

Konfiguracja powinna wyglądać następująco -

Laptop + interfejs + CA DacMagic Plus + wzmacniacz.

Czy powinno to wyglądać zupełnie inaczej? Jeśli wszystko jest OK., jaki wzmacniacz do tego polecacie ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/101410-laptop-dac-interfejs/

Tak powinno być. Jeżeli chodzi o hiface to polecałbym wersję 2 gdyż jest znacznie lepsza od jedynki. Natomiast jeżeli chodzi o dac to jest wiele opcji w tym przedziale cenowym znacznie lepszych od tego urządzenia. Ważne też jest jakiego typu muzykę preferujesz i jaką kwotę jesteś w stanie wydać na dac i wzmacniacz. Należy też pamiętać że bardzo ważnym, jak nie najważniejszym, elementem są kolumny i też trzeba je uwzględnić. Uzupełnij informacje na temat twoich preferencji i budżetu a na pewno posypie się grad odpowiedzi;]

Witaj,

zacznę na wstępie od wyjaśnienia - jeśli wybierasz przetwornik Cambridge Audio DacMagic Plus, nie potrzebujesz już interfejsu, DacMagic Plus posiada wejście USB.

Ogólnie jeśli chcesz zbudować system PC-Audio, tok myślenia jest prawidłowy. Nie rozumiem tylko, dlaczego mając dużą i dobrą kolekcję winyli, nie chcesz ich słuchać.

Aby zaproponować Ci konkretne rozwiązania sprzętowe, potrzeba trochę więcej informacji. Podaj przede wszystkim jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie, jak duże masz pomieszczenie oraz jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na zestaw przetwornik, wzmacniacz i kolumny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tak powinno być. Jeżeli chodzi o hiface to polecałbym wersję 2 gdyż jest znacznie lepsza od jedynki. Natomiast jeżeli chodzi o dac to jest wiele opcji w tym przedziale cenowym znacznie lepszych od tego urządzenia. Ważne też jest jakiego typu muzykę preferujesz i jaką kwotę jesteś w stanie wydać na dac i wzmacniacz. Należy też pamiętać że bardzo ważnym, jak nie najważniejszym, elementem są kolumny i też trzeba je uwzględnić. Uzupełnij informacje na temat twoich preferencji i budżetu a na pewno posypie się grad odpowiedzi;]

To prosze podaj przyklad tych wielu opcji w tym przedziale cenowym lepszych od magica plus. Informacja jaka podales osobie, ktora nie wie co to dac jest calkowicie nie przydatna.

Witam szanowne państwo. Mam pewną nurtującą mnie sprawę i liczę na poradę specjalistów. Jestem kolekcjonerem analogów, jednak szkoda mi ich odtwarzać ;) Usłyszałem o czymś takim jak DAC. I spełnia to moje oczekiwania.

Postanowiłem zakupić - Cambridge Audio DacMagic Plus do tego laptop oraz interfejs M2Tech HiFace. Jak domniemam potrzebny jest jeszcze wzmacniacz który połączymy z daciem, a pod wzmacniacz kolumny głośnikowe. Dobrze to widzę, czy cos pokręciłem?

Konfiguracja powinna wyglądać następująco -

Czy powinno to wyglądać zupełnie inaczej? Jeśli wszystko jest OK., jaki wzmacniacz do tego polecacie ?

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Rozumiem, ze analogi tylko zbierasz, wiec nie masz gramofonu, ok, tak tez mozna, aczkolwiek bardzo duzo tracisz, w zakresie oczywiscie doznan muzycznych.

Czy laptopa musisz kupic tak czy inaczej? Bo jesli nie to moze pomysl o odtwarzaczu strumieniowym, np stream magic 6. Jest na jego temat oddzielny watek. Oczywiscie wzmacniacz i kolumny tez musza byc, ewentualnie wzmacniacz sluchawkowy i sluchawki.

Witajcie

Nie rozumiem tego ze masz winyle i ich nie słuchasz ,na dzień dzisiejszy niema nośnika lepszego niż owa płyta.A jeżeli chodzi ci o niszczenie płyt winylowych to jeśli gramofon jest ustawiony prawidłowo tzn. nacisk igły ,kąt itd.a także odpowiednim obchodzeniu się z płytami to nie ma mowy o zniszczeniu winyli .Jestem zwolennikiem słuchania muzy na winylach to coś pięknego i miłego dla ucha.

Pozdrawiam:)

Witam i dziękuję za odpowiedź. Mianowicie;

Laptopa już posiadam jednak bez wejścia na toslink i dlatego myślałem o interfejsie.

Co do gramofonu to posiadam dobry model Thorensa. Zbieram jednak 1 press i raczej wole je oglądać a słuchać Flac'i. Co do preferencji muzycznych to klimaty przede wszystkim jak - Dżem, Led Zeppelin, Pink Floyd, AC/DC, Bullet For My Valentine, Nightwish czy Nirvana. Aż do Birdy i Ellie Goulding kończąc na Reggae i czarnej muzie sporadycznie. Z nastawieniem na Zeppelinów i Black Sababath, Yngwie Malmsteem czy King Diamonda.

Myślalem nad DacMagic Plus bo mam okazje kupić prawie nowy za 1tys. zł.

Co do kolumn myslałem nad - Tonsil Fiesta lub STX FX 300 napewne nie droższe. Jestem dosyć zielony w tej kwesti i raczej nie mam upodobań do barwy.

Nie mam pojęcia jaki wzmacniacz do tego. Okolice 2 tys. zł to max.

Pomieszczenie około 20 -25 metrow, salon gdzie stoi tylko kanapa, mały stolik i trochę sprzętu audio z TV.

Pomożecie poskładać taki zestawik aby to grało rozsądnie?

Pozdrawiam

To prosze podaj przyklad tych wielu opcji w tym przedziale cenowym lepszych od magica plus. Informacja jaka podales osobie, ktora nie wie co to dac jest calkowicie nie przydatna.

Nie podałem żadnych przykładów gdyż nie znam jego preferencji muzycznych. Nie napiszę że jakiś dac jest najlepszy bo na przykład ja go mam. Każdy oczekuje czegoś innego od muzyki i zarazem każdy dac wnosi coś innego w muzykę - tak więc jak mogę polecić komuś cokolwiek nie znając jego preferencji muzycznych. Poprosiłem tylko o podanie dodatkowych informacji a atak na mój post uważam za nieuzasadniony.

Nie podałem żadnych przykładów gdyż nie znam jego preferencji muzycznych. Nie napiszę że jakiś dac jest najlepszy bo na przykład ja go mam. Każdy oczekuje czegoś innego od muzyki i zarazem każdy dac wnosi coś innego w muzykę - tak więc jak mogę polecić komuś cokolwiek nie znając jego preferencji muzycznych. Poprosiłem tylko o podanie dodatkowych informacji a atak na mój post uważam za nieuzasadniony.

A tam od razu atak. Negatywnie wyrażasz się o magicu, nie podajesz tej super konkurencji, a teraz zasłaniasz się preferencjami muzycznymi. Lubię konkrety, piszesz, że są lepsze daci, to napisz które podając ich charakter, a ktoś już sobie coś dopasuje. Po prostu na forum jest pełno postów, które nic nie wnoszą. Hasła rzucane ot tak sobie. Założyciel wątku nie zna się na dacach więc jakbyś polecił parę sztuk to myślę, że wyniósłby z tego więcej niż jedynie to, że są lepsze. Bo to, że są to wie każdy, bo zawsze jest jakiś lepszy. Pozdrawiam i bez urazy:)

Pozdrawiam i bez urazy:)

Nikt sie nie będzie gniewać na nikogo - wszyscy jesteśmy dorośli przecież;] Co do propozycji daca to takie byłyby moje propozycje (zaznaczam tylko że jestem wielbicielem chińskich konstrukcji - tylko tych lepszych oczywiście):

Jeżeli preferujesz mocniejsze rockowe granie tak jak ja to zdecydowanie poleciłbym coś z oferty audio-gd, nawet mają już swojego dystrybutora w polsce to można byłoby wypożyczyc i posłuchać.

Jeżeli preferujesz utwory spokojniejsze z szeroką i głęboką sceną to poleciłbym urządzenie Yulong D100. Nie twierdzę też ze urządzenia innych marek są złe, chodzi tylko o to że za dużo płaci się za naklejkę firmy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.