Skocz do zawartości
IGNORED

serdeczna prośba o poradę ;-)

@rtur

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni Forumowicze,

Piszę w imieniu mojego kolegi, który jest bardzo szczęśliwym posiadaczem kolumn Zoller Surprise i stoi przed wyborem właściwego wzmaczniacza, który je obsłuży w sposób miły dla ucha ;-) A oto kilka parametrów, które mam nadzieję, ułatwią doradzenia jakiegoś rozwiązania: Budżet: +- 2 k pln (umowny, jeśli byłaby jakaś fajna propozycja za np. 2,3 k to pewnie się przełamie...), pokój 15 m ale jest nadzieja, że w niedalekiej przyszłości to się zmieni ;-), preferowana muzyka: kolega slucha jazzu (np. Diana Krall), trip hopu (Massive Attack) i rocka (np. Radiohead, Dave Matthews etc.). Kolega zastanawiał się nad HK 670. Oczywiście rozumiem, że przed zakupem należy odsluchać sprzęt i dokanać wyboru zgodnie z własnymi preferencjami, niemniej jednak zwracam się o podpowiedzenie kilku typów. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

artur

https://www.audiostereo.pl/topic/10148-serdeczna-pro%C5%9Bba-o-porad%C4%99/

Hubi, Micke 13 dziękuje bardzo za sugestie. Piszecie o cenach sprzętu nowego czy używanego? Po cichu liczę, że może odezwą się również inni posiadacze Zoller'ów.

pozdrawiam,

artur

Cześć

Myślę że może Msical Fidelity A1 ( stary ale jary) albo MF A2 .....

A1 o tyle że pomieszczenie jest małe więc nie ma wielkiego zapotrzebowania na duze natężenia dzwięku

Można też spróbować Luxmana( hybryda) może jest do kupienia z drugiej ręki..

A same kolumny niezłe, niezłe...

Pozdro

Ja mam Zollera imagination, charakter dzwieku podejrzewam, ze moze byc podobny. Polecam czystobrzmiacą elektronike. Sam uzywam wzmacniacza YBA i to jest bardzo dobre polaczenie, dobrze gral takze Meridian 551 oraz DPA renesans. Imagination nie potrzebuja wielkiego pieca by zagrac zadowalajaco, natomiast musi byc on wysokiej klasy.

Swoja droga ciekaw jestem jak graja Zollery z nowymi glosnikami ATD. Mozna wiedziec ile kolega za nie zaplacil?

pozdrawiam

Mars

Zdajesz się mylić Impression z Surprise. Te ostatnie to podłogowce,szersze od Imagination, na jednym większym niż u Ciebie kevlarze Focala i takiej samej,bodaj,kopułce. Mniej analityczne od Imagination,ciągle bardzo muzykalne,wykonanie - bajka

Mars, szczerze pisząc nie wiem ile zapłacił ale spróbuje się dowiedzieć. Kolumny grają podobno super. Kolega wyszedł ze słusznego chyba założenia, że 60% wartości systemu to kolumny i stąd zdecydował się na te zollery. Niemniej jednak, nie wiemy czy zakup budżetowego wzmaczniacza nie będzie przesadą, żeby nie napisać profanacją. Tak jak pisałem poprzednio, możliwy budżet wzmacniacza to około 2 k pln, ale jak widze koledzy sugerują droższe.

pozdrawiam,

artur

Profanacja nie profanacja, dopóki nie podłączy i nie porówna, nie ma co bić piany.

Gdyby zdecydował się na CREEK 4330 mkII to mój kolega za chwilę będzie sprzedawał ten wzmacniacz, sam zamierza kupić Baltalba :-)

Baltlaba będziemy podłączać za ok. 10 dni i wcale nie jest pewne czy zostanie.

Zmiana CD, wzmacniacza czy okablowania wnosi tak wiele pozytywnych zmian, że zaczynam wątpić w sensowność podanych 60%.

Wspomniany kolega już dawno chciał zmienić swoje podstawkowe Avance 910 av na lepsze gdy tymczasem wymiana kabli zasilających, podłożenie granitów, dodanie platformy TROCKS, dociążenie kolumn i poprawienie akustyki pomieszczenia dało takie efekty, że zmienił zupełnie podejście do problemu.

Teraz uderza we wzmacniacz i ewentualnie kable głośnikowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.