Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy

taipan3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich skończyłem wzmacniacz słuchawkowy na lampach 6n1p, jest to na razie wersja na desce, prototyp. Projekt jest gsmoka z fonaru, wykonanie moje. Zrobiłem kilka wzmacniaczy lampowych natomiast jeżeli chodzi o słuchawkowce mam bardzo małe doświadczenie. Mam słuchawki AKG K 701, wg mnie gra to dobrze ale jest to bardzo subiektywna opinia. Poszukuję kogoś z lepszymi słuchawkami, kto to oceni, da jakieś wskazówki i być może prototyp trzeba będzie troszkę zmienić.

Ws\zystkie osoby chętne z Warszawy zapraszam w najbliższą sobotę albo niedzielę do mnie na Bielany.

https://www.audiostereo.pl/topic/101488-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy/

a ja poszukuje wzmacniacza słuchawkowego OTL na lampach,"koniecznie DIY" który od czasów kamyka,był by lepszym wzmacniaczem dzwiękowo,jak dotąd jeszcze nie spotkałem się ze wzmacniaczem ogólnie dostępnym w sieci który był by bardziej udaną konstrukcją od otl kamyka i był by możliwy do zrobienia jako diy,może ktoś lepiej obeznany w temacie dał by jakieś informacje na ten temat,

Nikiforze, w zakładanych przez Ciebie tematach wielokrotnie podawano konstrukcje lepsze od ułomnego układu "Kamyka".

Kilka przykładowych układów możliwych do wykonania przez amatora:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Wzmacniacz Gsmoka - przeczytaj cały temat i obejrzyj schematy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Bardzo udany układ sprzedawany przez pewną niemiecką firmę za grube euro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Prosty projekt z wtórnikiem katodowym na wyjściu.

Dodatkowo na ebayu znajdziesz wiele kitów i płytek PCB do budowy wzmacniaczy słuchawkowych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja mówię tylko i wyłącznie o lampowcach OTL"" reszta to tranzystorowy kicz którego nie słucham,niechce słuchać i więcej nie będe od czasów układu TPA6120

wszystkie te wzmacniacze co podałem nie wiele się różnią od kamyka,więc nie sądze żeby grały o wiele lepiej,

ja mówię tylko i wyłącznie o lampowcach OTL"" reszta to tranzystorowy kicz którego nie słucham,niechce słuchać i więcej nie będe od czasów układu TPA6120

wszystkie te wzmacniacze co podałem nie wiele się różnią od kamyka,więc nie sądze żeby grały o wiele lepiej,

Układy które podałem są zupełnie inne koncepcyjnie niż "kamyk"... Ba nawet znacznie różnią się między sobą... widać no na pierwszy rzut oka. Jeśli nie widzisz tych różnic lub nie rozumiesz jak te układy działają to lepiej nie bierz się za składanie żadnego.

Do tego wszystkie to lampowe OTL :)

Ps.

Jest jeszcze to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

poprzeglądałem to wszystko i najbardziej mi odpowiada ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja jesteś zainteresowany to mogę podjechać z senkami HD540 reference (600ohm),hd280(64ohmy) większość otlów daje już sobie z nimi radę, a mają dużą czułość i da się wychwycić rożne błędy. Mogę wsiąść dla porównania jakiś amp swojej roboty np O2, żeby bronić honoru tranzystorów.

jeśli jakością dzwięku pobije kamyka to będe bardzo zadowolony,jedynie co to będe miał mały problem bo dwustronnej płytki nie za bardzo uda mi się zrobić więc będe musiał oddać pliki do zakładu,bo są gotowe,jednocześnie muszę zagłąbić się w regulacje tego wzmacniacza bo są tam dwa potencjometry i muszę ustalić co nimi9 się reguluje,transformator mam 300v powinien być dobry

otla kamyka też nierozumiałem a jednak złożyłem i wszystko pięknie działa,do tego gra w tekturowym pudełku i wszyscy profesjonaliśći składający go mieli brum! nja tego nie mam,wzmacniacz gra czyściutko i przydzwięk jest nie słyszalny,więc? zawziętość oraz świetna zdolność elektroniczno manualna pokonała strach przed lampami,do tego jestem samoukiem jeśli chodzi o schematy potrafie wszystko czytać bez problemu,mierzyć,a lutowanie układów których raster widać tylko pod lupą to jedną ręką bez pensety,tylko za pomocą wykałaczki:) wkońcu pracowałem jako serwisant GSM:)

Dziękuje za pomoc w odnalezieniu świetnych konstrukcji lampowych,napewno będe zbierał części do nowego wzmacniacza

obecnie użytkuje senki HD580 i dlatego moje zainteresowanie konstrukcjami lampowymi,oraz lubie dzwięk lampy,wokal oraz muzykalność,i to daje lampa

Ukryta Zawartość

bardzo ci dziękuję za odzew i zapraszam do siebie

szczegóły ustalimy na priv

Ukryta Zawartość

który wzmacniacz będzie lepszy jako zastepca OTLa kamyka?

podaje dwa z tych co podał wcześniej kolega z forum:)

1http://www.mario001.de/elektronik/tubes/rkv.htm

2.http://www.trioda.com/forum/viewtopic.php?f=18&t=19111&start=45

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jak nie próbujesz otlem szaleńczo sterować słuchawkami niskoohmowymi to rób ten projekt gsmoka, chociaż jak by dołożyć jeszcze jedną lampkę to był by oddzielny odwracacz fazy i ładne p&p, co do drugiego wzmacniacza wydaje mi się że pentoda ma mniej czaru lampy, a jeszcze ta pętla sprzężenia z opampem na wejściu to już w ogóle nie wiem po co i co to za dziwna konstrukcja udająca lampę, mocy to ma na pewno sporo.

ciekawi mnie różnica brzmienia,gsmoka vs OTL-kamyk,w kamyku jest fajne to że możesz sobie zmieniać lampy ECC82 i E88cc na jakie chcesz to znaczy różnych producentów,tutaj mamy jedynie 6n1P 3x]

Teraz mam pytanie odnośnie tego wzmacniacza -gsmoka

1>za cholere nie mogę ustalić jaki Tranzystor ew"regulator napięcia wsadził w ten projekt gsmok.

2.mam transformator 300v anodowego,jeśli wsadził tam regulator napięcia to ok 160v to napięcie samo powinno spaść po wyregulowaniu regulatorem,tylko nie wiem jakie napięcie ustalił konstruktor:)

3.wyregulowanie tego wszystkiego jak i w jaki sposób,jeśli złoże wszystko zgodnie ze schematem to czy wzamacniacz będzie trzymał punkty pracy czy ew trzeba będzie coś doregulować?

żeby aż tyle zbić to chyba nie będzie zbyt ciekawe i sporo ciepła trzeba oddać, nie lepiej kupić drugie trafko? potrzebujesz raczej poniżej 200V nie wiem jakie są dobre regulatory na takie wysokie napięcia jak 300V na pewno są jakieś diody regulowane do wysokich napięć i takich zastosowań, a ze scalonym stabilizatorem to już chyba gorzej ale podejrzewam że gdyby użyć np 2 x tl783 w szeregu i miał byś idealnie odfiltrowane, tylko nie wiem czy wytrzyma bo maksymalnie można 120V różnicy między wejściem a wyjściem mieć każdego, napięcie oblicza się na tym samym wzorze co do lm317

Uff dziś mam mało czasu więc napiszę tylko na szybko kilka odpowiedzi:

1) W projekcie Pana Grzegorza Makarewicza nie ma scalonego stabilizatora napięcia anodowego, jak byk widać że jest to regulator na mosfecie. Dobór tranzystora nie jest skomplikowany, napięcie na jego wyjściu ustalają diody zenera połączone w szereg...

Co do regulacji to dobrania wymaga rezystor R13 tak aby napięcie na grzejnikach lamp wynosiło 6,3V

2)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Nikiforze porównaj sobie układ Gsmoka z tym układem. Widać podobieństwa? Co z nich wynika? ;)

Drugi układ o którym mowa zbudowałem w "pająku" do napędzenia 800 omowego philipsa AD9710 i sprawdza się świetnie (Czekam jeszcze na PCB z zakładu). Nie udaje lampy bo jak łatwo zauważyć stopnie napięciowe (poza tym opampem) i końcowe zbudowano na "telewizyjnej" i śmieciowej PCL805. Układ jest dobrze opisany na wielu stronach - również stronie producenta i w "Elektorze" więc jego analiza nie powinna nastręczać problemów. Świetny układ jak na hybrydę lepszy o wiele niż śmieszny "Starving Student" P Milleta gdzie na siłę doczepiono lampę do mosfetowego stopnia mocy.

PS.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - > Nikiforze, tu znajdziesz układ bardzo podobny do układu gsmoka, z naniesionymi napięciami. Ten układ nie posiada globalnego USZ.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz to już zgłupiałem,sam nie wiem który układ zbódować z wymienionej dwójki,hybryda wydaje się być łatwiejsza i bardziej zwarta oraz nic nie trzeba obliczać wyliczać,są potencjometry do regulacjii,nastepna zaleta będzie to że posiadam HD580 300om oraz kilka par słuchawek 32om,czysty otl wyklucza przydatność słuchawek 32om,dodatkowo lubię lampowe brzmienie,ciekaw jestem czy w tej hybrydzie słychać trochę lampe,możesz po krótce napisać jak to gra i z czym miałeś przyjemność posłuchać tego wzmacniacza? do tego samo zareklamowanie tej hybrydy przez:"szery" zaczyna mnie przekonywać do tej konstrukcji,sam już nie wiem co zrobić:(

ale bardzo dziękuje za obszerne i konkretne wyjaśnienia oraz za podanie stron,do dobrych wzmacniaczy

a i jakie częśći tam wpakowałeś,czy użyłeś panasonic-fc i wimy czy coś lepszego?

Żeby nie było że "reklamuję" tylko układ hybrydowy, podałem Ci linki do konstrukcji na których prawdopodobnie bazuje układ GSMOKA. Jak widać jest on łatwy do uruchomienia i wszystko poza transformatorem mieści się na jednym PCB, w przeciwieństwie do układu hybrydowego daje on dużą elastyczność przy doborze lamp.

W pierwszym linku na Headwize podanym poprzednio masz dobrze opisaną wersję z punktami pracy ustawionymi pod lampy ECC88,PCC88,E88CC,6DJ8,6922 itp

Drugi link z Headwize przedstawia wzmacniacz w tym samym układzie z wartościami elementów dla 6N1P, na schemat naniesiono również napięcia jakie powinny występować w układzie. Miało to ułatwić Ci dobranie napięcia zasilania dla układu Gsmoka (Ua=ok.350v) Widywałem też wersje tego układu na ECC99 czy 6N6P pozwalającej dostarczyć większego prądu do obciążenia [W przypadku zastosowania tych lamp trzeba wprowadzić niewielkie zmiany w żarzeniu na pcb] - wystarczy poszukać.

Po korekcie punktu pracy możesz stosować różne lampy wyjściowe tj. E182CC itp.

Wszystko to można zrobić w ramach PCB zaprojektowanego przez Pana Grzegorza. Jeśli masz wątpliwości co do budowy tego układu możesz zawsze napisać do autora.

Układ hybrydowy na PCL805 nie daje takich możliwości eksperymentowania z lampami i punktami pracy ale na "dzień dobry" dostarcza wystarczająco dużo mocy by wysterować nawet wysokoomowy głośnik szerokopasmowy.

Swojego pająka słuchałem w mało audiofilskiej konfiguracji:

Gramofon z wkłądką krystaliczną-> Kolekcja szelakowych płyt 78obr Colemana Hawkinsa-> Wzmacniacz hybrydowy na pcl805-> AD9710 (800ohm) w odgrodzie.[szkoda że mam tylko jedną sztukę.] W tym zastosowaniu sprawdza się świetnie. Jednak jeśli chodzi o sterowanie niskoimpedancyjnych słuchawek ze wzmacniacza lampowego jestem zwykle sceptyczny ze względu na dość wysoką impedancję wyjściową takich układów.

[O wpływie impedancji wyjściowej wzmacniacza na przetworniki słuchawek i liniowość ich pasma możesz poczytać tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ]

Ukryta Zawartość

otl na diabłach w układze set to wzmacniacz który robi co chce pod 32 ohmami, p&p na 6n13s powinien też bez problemowo nimi zamiatać, do takich słuchawek trzeba niestety naprawdę potężniej lampy. Ta hybryda też powinna jakoś grać pod 32 ohmami tylko nie wiadomo jaką moc oddaje i czy nie zaczyna zniekształcać.

Słucham go już kilka dni i gra coraz lepiej, szacunek wzbudza to że nie ma żadnego brumienia, przydźwięku, nawet przy wysokich poziomach głośności w słuchawkach jest zupełna cisza. A jest to prototyp bez obudowy bez uziemienia. Jest to drugi projekt Gsmoka a dokładnie Grzegorza Makarewicza który użytkuje. Wcześniej złożyłem mikrusa na lampach PCL 86, napędza on głośniki przy komputerze i podobnie jak w tym słuchawkowcu nie ma żadnego brumienia. Po złożeniu nie było żadnych problemów, od początku brak przydźwięku, cisza kiedy trzeba i muzyka jak się ją włączy. Nie jestem elektronikiem raczej użytkownikiem sprzętu lampowego, znam trochę konstrukcji lampowych i zawsze przy przyłożeniu ucha do głośników słychać było mniejszy lub większy szum, w przypadku projektów Grzegorza tego nie ma. Stąd mój wielki szacunek dla jego projektów.

jednak dla mnie wzmacniacz grzegorza na 6n1p jest bardzo skomplikowany i nie wiem co tam za tranzystor siedzi jak zbić napięcia z 300v i jak ustawić punkty pracy,jest tam wszystko byle jak opisane

w dalszym ciągu nie wiem czy ten projekt bęzie lepszy od otl kamyka,kamyk jest bardzopopularny i chwalony a ten wzmacniacz nie

Kamyk jest śmiesznym i ułomnym układem do tego też średnio opisanym... (W opisie na stronie kamyka jest trochę nieścisłości)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Ten układ jest poza zasilaczem i sprzężeniem zwrotnym identyczny z układem Gsmoka. Nawet wartości elementów się prawie nie różnią. Koncepcja układu jest jak napisałem wyżej identyczna z układem z tego : linku

Ukryta Zawartość

Ile jeszcze opisów trzeba? Tam masz wszystko wręcz łopatologicznie wyjaśnione... Tranzystor w zasilaczu nie jest problemem, jeśli nie umiesz go dobrać to obejrzyj sobie inne zasilacze ze stabilizacją na mosfecie np. ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Skoro byłeś serwisantem bez trudu zrozumiesz jak on działa. [Vdss 500V N-Chanel Mosfet - tak dla ułatwienia poszukiwań]

Ps.

Sterowanie 32 omowych słuchawek ze wzmacniacza OTL mija się z celem właśnie ze względu na zniekształcenia czy wysoką impedancję wyjściową takiego. Impedancja wyjściowa wzmacniacza nie powinna być większa niż 1/8 impedancji słuchawek co w przypadku OTL`a jest spełnione tylko dla słuchawek wysokoimpedancyjnych. Mogłeś o tym poczytać w artykule podanym poprzednio

Ps2. Tapian, potwierdzam całkowicie twoją opinię, sam od pewnego czasu używam wzmacniacza na pcb projektu GSMOKA i jestem bardzo zadowolony. Cisza w słuchawkach jest wynikiem znakomitej filtracji zasilania i dobrego rozplanowania pcb.

Byłbym zapomniał że tranzystor by dobrze pasował do pierwszej wersji PCB powinien być w obudowie TO220. (To uzupełnienie pierwszej części posta)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w takim razie dlaczego jeśli kamyk jest tak nieudolny to jest bardzo popularny,ceniony i chwalony jak mało który ze wzmacniaczy otl?

Bo jest prosty w budowie i mało wymagający od konstruktora.\ [Często budują go ludzie, którzy nie mają nawet pojęcia o działaniu tego układu więc nie dziwię się, że są zadowoleni]

Niesamowicie popularne są też wzmacniacze słuchawkowe z wtórnikiem katodowym jako stopniem końcowym. Wiele buduje się ich na ECL86 czy 6N13S, ludzie obciążają je nawet niskoimpedancyjnymi słuchawkami i zarzekają się że są zadowoleni i ich wzmacniacze wspaniale grają mimo że wnoszą wtedy naprawdę spore zniekształcenia. (Niekiedy ponad 4-15% THD w zależności od częstotliwości przy której dokonujemy pomiary i w zależności od mocy. Ja mierzyłem przy 15mW i obciążeniu takiego układu 32omy) To ze coś jest popularne nie znaczy że jest poprawne z technicznej strony czy dobre. Chyba że konstruktorowi nie zależy na wysokiej wierności odtwarzania a jedynie na satysfakcji ze zrobienia czegoś samemu...

Podstawowe wady układu Kamyka:

Sama idea zastosowania różnych typów lamp w (Nazwijmy je umowenie) "górnej" i "dolnej" części układu jest poroniona. Zawsze wydajność prądowa będzie ograniczona przez tą lampę która ma mniejszą wydajność prądową, tak więc zastosowanie 6N6P i 6N2P, czy 6N1P spowoduje bezsensowne ograniczenie wydajności prądowej wzmacniacza jaką można by uzyskać stosując same 6N6P.

Sensu nabiera dopiero zastosowanie w "górnej" oraz "dolnej" części lamp tego samego typu np ECC88, w przypadku zastosowania dwóch będziesz mógł z kamyka wydusić amplitudę prądu bliską 40mA)

Kamyk zachęca do eksperymentowania z wymianą lamp bez przeliczania ich punktu pracy - następny bezsens. Przy dowolnej zamianie lamp pohamowanej jedynie fantazją użytkownika w układzie wystąpi duża asymetria, zniekształcenia wzrosną itd... Podobnie przy zmianie impedancji obciążenia i podobnej zabawie z lampami.

otl na diabłach w układze set to wzmacniacz który robi co chce pod 32 ohmami, p&p na 6n13s powinien też bez problemowo nimi zamiatać, do takich słuchawek trzeba niestety naprawdę potężniej lampy. Ta hybryda też powinna jakoś grać pod 32 ohmami tylko nie wiadomo jaką moc oddaje i czy nie zaczyna zniekształcać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Wszelkie zmierzone parametry tego układu znajdziesz tu :) Na stu omach jest w stanie oddać 3,4W więc i z 32 powinna sobie poradzić. Inna sprawa że z wysoką wiernością odtwarzania nie będzie to tożsame. Jak napisałem wyżej sterowanie niskoimpedancyjnych słuchawek z OTL jest mało sensowne. Lepiej do takiego celu zakupić transformator wyjściowy, KASUGA produkuje takie specjalnie dla słuchawek.

Ukryta Zawartość

kamyk zaleca dowolną zamiane lamp ale tylko ecc82 i chodzi głównie o zmiane jakośći lamp i ich producenta a punkt pracy jest ustawiony na stałe po podpięciu zasilania 300v,jesli zastosowali byśmy jakieś zamienniki 6n2p itp to wtedy ten punkt pracy pewnie by się zmienił ale nigdy się w to nie zagłębiałem,bo nie mam pojęcia jak ustwić punkty pracy i nie obchodzi mnie to,dla mnie najlepsze ustawienia to ustawienia na ucho,jeśli dzwięk mnie w pełni satysfakcjonuje to nie bede grzebał w rezystorach katodowych itp i zmieniał parametrów układu jakie ustawił konstruktor,a wiele ludzi kombinuje coś po swojemu,ja wole trzymać się schematów 1:1 i dlatego bardzo szczegółowe wyjaśnienia krok po kroku jak wszystko poustawiać są dla mnie tak bardzo ważne,

Ludzie składający diy to wieczni grzebacze kobinatory i modyfikanci,a na końcu okazuje się ze z fajnego dzwięku który był w orginalnym schemacie,po modach i zaleceniach innych wychodzi kupaO) tak się też stało w przypadku modyfikacji mojego dvd 963sa philips,wszyscy zalecali wymiane kondensatorów na świetnej jakośći rubicon VK itp.. zrobiłem to i co? okazało się ze odtwarzacz ma rozlazły bas,tragiczną muzykalność albo jej brak,i gra jak suchy pusty radiomagnetofon kasprzak:) dlatego czym prędzej wsadziłem orginalne częśći na jakich ten odtwarzacz dziwłał.

Często sugeruje się tylko słuchem a nie opisami i schematami ludzi którym słoń nadepoł na ucho i wolą schematy,słuch mam perfekcyjny,akordeon i klawisze i zagranie czego kolwiek ze słuchu to kwestia kilkunastu sekund,więc czasem trzeba brać parametry i wykresy ionnych z przymrużeniem oka.

Tak też się stałokiedy wsadziłem do otl kamyka 2szt ECC82 mullarda,wzmacniacz zagrał rewelacyjnie,i jeśli to nieudolna konstrukcja to 3szt 6n1p nie sądze aby zagrały lepiej

nikifor

założyłem ten wątek w jednym określonym celu i mam nieodparte wrażenie że trolujesz. Nie jestem audiofilem, miałem w swoim życiu epizod że zakładałem na lampy różne gumki i robiłem rzeczy których się teraz wstydzę, aktualnie gumki służą do zupełnie innych celów i to nie związanych z lampami ale czasami równie mocno się grzeją.

Dzięki Woytl i Szerszy za merytoryczne wpisy i chciałbym żeby poziom tego wątku utrzymywał ten poziom. Uprzedzam nie toleruję , złotych bezpieczników, srebrnych drucików, podmieniania kondziołków oraz strojenia lampowca na słuch. Będę wdzięczny za wszystkie merytoryczne wpisy i ich oczekuję. Nie będę się spierał który słuchawkowiec jest lepszy, chętnie wysłucham każdej opinii.

Z ciekawostek mój słuchawkowiec gra powiedzmy nieźle, jest zrobiony z części kupionych na Wolumenie, poza trafem najdroższa część kosztowała coś koło 10 PLN, a były to podstawki pod lampy. Potencjometr telpod za coś koło 6.50. A gra jak uważam rewelacyjnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.