Skocz do zawartości
IGNORED

Czynniki wpływające na jakość dźwięku kolumn głośnikowych

Bartek75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po poszukowaniach różnych innowacji stwierdziłem, że aby odświeżyć jakość słuchanej muzyki wymienię kolumny. Posiadany zestaw to: Marantz PM-68, Marantz CD 6003, Pro-Ject Expression 1 i ALR Jordan Entry 5M. Jestem znudzony dość metalicznym dźwiękiem - szukam czegoś bardziej ciepłego. Spodobał mi się dźwięk Chario Delphinus. Będę wdzięczny za sugestie na co powinienem zwrócić uwagę w poszukiwaniach (obudowa drewniana vs MDF, jakie zamontowane głośniki, etc.).

Bartek

Są drewniane. Kolega szuka kolumn z płyty wiórowej. Na początek będzie szukał z czego są wykonane, potem jakie maja głośniki a na końcu będzie odsłuchiwał na forum pytając Panowie czy to dobrze zagra z moim sprzętem i w moim pokoju. Standardowy scenariusz.

Paździerze dają masywny, ocieplony dźwięk z doskonałą barwą instrumentów. Z kolei sklejka to jasny, lekki dźwięk z dobrą stereofonią ... :-)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Spodobał mi się dźwięk Chario Delphinus. Będę wdzięczny za sugestie

Czy słuchałeś Chario ze swoim wzmacniaczem?

Problem jest taki,Marantz PM-68 w opisie pracuje od 8ohm,może zagra z 6ohm,nie wiem.

Natomiast wiem że Chario to kolumny o dość niskiej skuteczności,średnio 83-85 Db,a minima impedencji to 3-góra 4ohm!

W tym połączeniu,Marantz+ Chario mogą być problemy,w ciemno,bez odsłuchu bym nie kupił.

Będę wdzięczny za sugestie na co powinienem zwrócić uwagę w poszukiwaniach

Przede wszystkim na stosunek ceny do jakości użytych komponentów.

Akurat pod tym względem kolumny Chario wypadają zdecydowanie najgorzej spośród wszystkich, które mógłbyś wybrać.

Oprócz ładnych skrzynek nic tam więcej nie ma, a ceny z kosmosu. Same obudowy niestety nie zagrają, obojętnie z czego będą zrobione.

W podobnej estetyce wykonania można kupić nasze polskie kolumny od np. Audiowave,

gdzie za te same pieniądze dostaniesz nierzadko głośniki z najwyższej półki, które w detalu kosztują więcej niż para używanych kolumn.

Następny w kolejności "opłacalności" zakupu jest Xavian, gdzie za najprostsze monitory na 15cm revelatorze Scan Speak

ludzie wołają po 5-6 tysięcy (oczywiście cały czas mowa o używkach) kiedy niemal identyczne kolumny z polskiej ESY

można spokojnie kupić za niecałe 3 tysiące z podstawkami w komplecie i pocałowaniem w rękę.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Przede wszystkim na stosunek ceny do jakości użytych komponentów.<br />Akurat pod tym względem kolumny Chario wypadają zdecydowanie najgorzej spośród wszystkich, które mógłbyś wybrać.<br />

Możesz napisać jaśniej?? co,masz na myśli fornir zamiast okleiny winylo-podobnej:))

Mam na myśli przetworniki po kilkadziesiąt złotych w kolumnach za kilka tysięcy złotych.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość rydz

(Konto usunięte)

Popatrz Parantula,przetworniki po kilkadziesiąt zł a jak grają,choć ja nie wiem czy są po kilkadziesiąt zł,masz jakieś dane w temacie?

Te Chario zdaje się kosztują coś w okolicach 5.000zł a suma cen części w nich użytych, to może 10% detalu kolumn.

Dla przykładu używane ESA Furioso można kupić za 2.500zł a same głośniki które w nich siedzą to koszt 2.400zł

Inny przykład, to kolumienki na fotce poniżej Audiowave 171 Excellence.

Drewniane budy (żaden oklejany badziew) i komplet Seasów w tym między innymi najnowsze Excelle na dole.

Same midwoofery z tych kolumn kosztują w detalu ponad 2.200zł, a kompletne kolumny można kupić za niecałe 2.000zł

I z czym tu te Chario mogą startować, a tym bardziej tyle kasy kosztować, za co?

Dla porównania kolejno Audiowave 171 Excellence (ok. 2.000zł) Chario Delphinus (ok. 3.500zł) ESA Furioso (ok. 2.500zł)

Oczywiście podane ceny dotyczą egzemplarzy używanych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6358-0-83280700-1362492194_thumb.jpg

post-6358-0-17674900-1362492433_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Parantula,nie czepiam się Ciebie zazwyczaj ale,

<br />Mam na myśli przetworniki po kilkadziesiąt złotych w kolumnach za kilka tysięcy złotych. <br />

proszę o dane dotyczące cen tych przetworników!

<br />I z czym tu te Chario mogą startować, a tym bardziej tyle kasy kosztować, za co?<br />Dla porównania kolejno Audiowave 171 Excellence (ok. 2.000zł) Chario Delphinus (ok. 3.500zł) ESA Furioso (ok. 2.500zł)<br />Oczywiście podane ceny dotyczą egzemplarzy używanych. <br />

Chario nowe kosztują 3999zł,można je kupić za 3500zł,a ty wyjeżdzasz tu że 3500zł używane? używane na znanym portalu widziałem po2200-2500.

Ceny nowych

Ukryta Zawartość

Ceny używanych

Ukryta Zawartość

Na temat głośników akurat nic znaleźć nie mogę, bo i nie ma się czym chwalić przesadnie.

Gołym okiem widać, że to jakaś taniocha klepana w Chinach, najprawdopodobniej jakiś Peerless albo coś w tym stylu.

Tak czy siak szału raczej nie ma, za to ceny jak u Sonus Fabera

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tu masz za 3999.

http://www.skapiec.pl/Chario.html/2

<br />Na temat głośników akurat nic znaleźć nie mogę, bo i nie ma się czym chwalić przesadnie.<br />Gołym okiem widać, że to jakaś taniocha klepana w Chinach,<br />

Jeżeli nie masz info ile te głośniki kosztują i gdzie są produkowane to wpis twój jest bezpodstawny! (taniocha)

Jeszcze jadno,Audiwave,cena ponad 4tysiaki,Furioso ponad 6tysi.

Przede wszystkim na stosunek ceny do jakości użytych komponentów.

Akurat pod tym względem kolumny Chario wypadają zdecydowanie najgorzej spośród wszystkich, które mógłbyś wybrać.

Oprócz ładnych skrzynek nic tam więcej nie ma, a ceny z kosmosu. Same obudowy niestety nie zagrają, obojętnie z czego będą zrobione.

W podobnej estetyce wykonania można kupić nasze polskie kolumny od np. Audiowave,

gdzie za te same pieniądze dostaniesz nierzadko głośniki z najwyższej półki, które w detalu kosztują więcej niż para używanych kolumn.

Następny w kolejności "opłacalności" zakupu jest Xavian, gdzie za najprostsze monitory na 15cm revelatorze Scan Speak

ludzie wołają po 5-6 tysięcy (oczywiście cały czas mowa o używkach) kiedy niemal identyczne kolumny z polskiej ESY

można spokojnie kupić za niecałe 3 tysiące z podstawkami w komplecie i pocałowaniem w rękę.

Witam, jak dla mnie to nie zgodze sie zbytnio z Panem , u mnie gra wlasnie ten model razem z rotelem 06se i jak dla mnie jest nawet lepiej niz bardzo dobrze, takze polecam jak najbardziej .

Jeżeli nie masz info ile te głośniki kosztują i gdzie są produkowane to wpis twój jest bezpodstawny! (taniocha)

Gdyby to było coś ciekawego, to producent nie omieszkałby takich danych umieścić,

ale OK niech Ci będzie, przecież nie będę się kłócił o takie pierdoły, bo szkoda na to czasu.

Na moje oko ten midwoofer, to jest seryjny Peerless za 90 złotych w detalu plus tweeter podobnej klasy.

Nie kupiłbym tych kolumn nawet za 1.000zł, ale wolna wola, jak ktoś chce to niech kupuje nawet i za 4.000zł

Jeszcze jadno,Audiwave,cena ponad 4tysiaki,Furioso ponad 6tysi.

Nowe.

Teraz sobie zerknij w cenniki Polinku (Seas) i Akustyka (Scan Speak) i policz ile kosztowały same głośniki,

a później jak Ci się chce możesz odszukać po ile zwykle chodzą używane, a po ile stoją używane Chario.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Na moje oko ten midwoofer, to jest seryjny Peerless za 80 złotych plus tweeter podobnej klasy.

No nieee,na twoje oko:))

Nowe.

Teraz sobie zerknij w cenniki Polinku (Seas) i Akustyka (Scan Speak) i policz ile kosztowały same głośniki

Ale co tu zerkać,jeżeli nie znasz cen głośników Chario.

Daj spokój.

Pozdrawiam.

Masz wyżej zdjęcie tych wspaniałych głośników, to co chcesz jeszcze wiedzieć?

Tej klasy głośniki Qba montuje w kolumny najniższej serii Elements po tysiaku za parę nowych.

Używki chodzą na allegro po 400-500 zeta :)

Można sobie takie kupić, wydłubać bebechy, stolarz wystruga eleganckie skrzynki w drewienku

i masz swoje Chario za ułamek ich bezsensownej ceny z sufitu :D

Tak? A czym się różni oprócz spiłowanego kosza? Są jeszcze okrągłe jakbyś chciał, ale nie chce mi się już szukać.

Poniżej masz to samo z wysokotonówką w komplecie. Czyli standardowy zestaw początkującego DIY-owca.

Może też jest inna niż ta w Chario? A no tak, przecież napisu na froncie nie ma, to nie może być to samo...

Sonus Faber ma swoje logo wybite na seryjnych głośnikach Scan Speak. ProAc ma swoje na Seasach.

Zamawiając odpowiednio dużo głośników obojętnie gdzie, każdy Ci na nich napisze co tylko sobie chcesz i kosze zrobi nawet trójkątne

Oczywiście Chario jest wyjątkiem i sami kleją swoje głośniki, dziwnym trafem do złudzenia przypominające tanie Peerlessy,

na których chłopaki się uczą konstruować swoje pierwsze kolumny, bo w miarę tanio wychodzi i nie szkoda popalić :)

No dobra, pobawmy się zatem w "znajdź trzy szczegóły" różniące głośniki poniżej.

Ukryta Zawartość

post-6358-0-69176700-1362512921_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Parantula,nie rób jaj,dobra.

Co znowu za foty tu wklejasz,porównaj głośnik z postu nr 15 który zamieściłeś i twierdzisz że taki sam siedzi w Chario,i nie chodzi tu o kosze.

Nie rób z siebie idioty,i nie próbuj robić ze mnie:)

Przecież to jest ten sam głośnik co na ostatniej fotce. I taki sam jak ten, który siedzi w Chario na zdjęciu obok.

Mam Ci wydłubać głośniki z Chario i udowodnić, że to jest to samo? A kto za to zapłaci, bo mi to akurat kalafiorem zwisa

jakie tam głośniki siedzą i kto za ile ten badziew kupuje czy tam sprzedaje. Dla mnie ich cena jest z dupy wzięta, dla Ciebie jet OK

No i OK :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

Głośnik z postu nr 15 nie jest taki sam i do niego się odnoszę,ale jak jestes ślepy,to nic na to nie poradzę.

Nie wklejaj następnych fotek,bo takich podobnych głośników są dziesiątki,a może i setki,nawet głośnik Tesli-ARN jest podobny.

Nie masz wiedzy co do głośników Chario,nie masz też wiedzy gdzie składane są ich kolumny to nie pisz!

Na całe szczęście Ty masz, to śmiało, nie krępuj się, co to są za głośniki, kto gdzie je robi i po ile sprzedaje?

Chętnie się dowiem jakież to cuda siedzą w tych Chario i dlaczego nie są podobne do niczego porządnego,

tylko akurat do najtańszych kaszalotów dostępnych na rynku, no co za zbieg okoliczności wręcz niebywały...

Jeszcze chętniej się dowiem dlaczego nigdzie nic nie można na ten temat znaleźć,

bo o ile mnie pamięć nie myli, kiedy Chario montował np. Scan Speaki w swoje droższe kolumny,

to jakoś to nie było żadną wielką i skrzętnie skrywaną tajemnicą, ciekawe dlaczego, hmm...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Zaraz zaraz Kolego Parantula,

<br />Mam na myśli przetworniki po kilkadziesiąt złotych w kolumnach za kilka tysięcy złotych. <br />

to nie ja mam się odnieść do tego wpisu,tylko Ty,jeżeli nie wiesz,nie pisz.

Niech Ci poleją jeszcze jednego i idż może już spać.

Dobranoc:)

Pchły na noc :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

ProAc słynie z używania tanich głośników, ale gra przednio.

Zwykle każda recenzja kończy się stwierdzeniem: Jak oni to zrobili?"

Bartek75, po zajmującej lekturze wymiany opinii tak uczonych fachowców, zapewne już wiesz wszystko ;)

No chyba że jeszcze czegoś nie wiesz, to zawsze możesz dopytać znawcę wszechrzeczy Filuta na przykład ;)

Czy słuchałeś Chario ze swoim wzmacniaczem?

Problem jest taki,Marantz PM-68 w opisie pracuje od 8ohm,może zagra z 6ohm,nie wiem.

Natomiast wiem że Chario to kolumny o dość niskiej skuteczności,średnio 83-85 Db,a minima impedencji to 3-góra 4ohm!

W tym połączeniu,Marantz+ Chario mogą być problemy,w ciemno,bez odsłuchu bym nie kupił.

Da rade. Chyba ze ktos ma zamiar sluchac non stop na godz 13. Ma duzy zapas mocy.

Gdyby to było coś ciekawego, to producent nie omieszkałby takich danych umieścić,

ale OK niech Ci będzie, przecież nie będę się kłócił o takie pierdoły, bo szkoda na to czasu.

Na moje oko ten midwoofer, to jest seryjny Peerless za 90 złotych w detalu plus tweeter podobnej klasy.

Nie kupiłbym tych kolumn nawet za 1.000zł, ale wolna wola, jak ktoś chce to niech kupuje nawet i za 4.000zł

Magnat Quantum 908, cena nowych 14tys zl. Na gorze zwykla Vifa DX za 80zl bodajrze, midwoofery Magnata - cena realna nie znana. U producenta 500zl sztuka. A graja na przyzwoitym poziomie i nie maja sie czego wstydzic przy konkurencji w granicach 10tys zl. To dowod na to ze sam glosnik nie gra.

Zreszta teraz takie Quantumy mozna nawet kupic za 3tys zl. Nie widze za ta kase kolumn, ktore naglosnia 40m2 i zagraja rownie dobrze.

Mozna pewnie kupic jakies Infinity kappa czy cos w ten desen, ale one sa 4 razy starsze i 4 razy brzydsze wiec cos za cos.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.