Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy amplituner dzwięk HD

tom7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad zmianą wysłużonego choć piekielnie dobrego Marantza Sr 12 S1 na coś z dekoderami HD finalnie wybór pada na parę Ampli Pionier SC-LX82/ SC-LX73 nie wiem jak oba Ampli wypadają w porównaniu odsłuchowym może ktoś z Was miał możliwość porównać za 73 jest chyba tylko HDMI 1.4 lub Yamaha Z7, głownie chodzi mi o dźwięk wielokanałowy muzykę w HD , stereo oraz przednie głośniki w HT będą zasilane przez osobny wzmacniacz stereo Accuphase E -350. Kolumny MA GS 60 , z tej serii tez subwoofer i centralny reszta B&W 602 S3. Pokój około 25 m2. Może ktoś coś doradzić, może ktoś z Was miał styczność z którymś z w/w amplitunerów i może napisać z własnych obserwacji i odsłuchów. Z testami jest różnie jedne preferują Pioniera inne Yamahę. Wiem że najlepszy byłby odsłuch ale to raczej nie wchodzi w grę ze względu na to iż sprzęt już nie jest oferowany w sprzedaży a kupie go na pewno jako sprzęt z drugiej ręki. Może ktoś z Was ma ochotę na wymianę na Marantz to naprawdę kawał solidnego sprzętu jako jeden z niewielu Amplitunerów potrafi pięknie zagrać w stereo i napędzić praktyczne każde kolumny. Marantz niestety nie robi już takiego sprzętu.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

Tomek

https://www.audiostereo.pl/topic/101539-nowy-amplituner-dzwi%C4%99k-hd/

Yamahy Z7 nie kupuj , bo to brzydki zwód marketingow , amplituner zamykający średnią półkę w obudowie flagowca Z 11 , Z7 ma trochę więcej mocy od najlepszego ze średniej półki i lepsze obwody wizyjne , jedna te gorsze to są tak dobre , że nikt nie zauważa różnicy .

Jeżeli Marantz ma wejście wielokanałowe , a pewnie ma to podłącz procek , nie musi być koniecznie ten np .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

umc200_rear_1024x1024.jpg?340

umc200_front_1024x1024.jpg?340

Edytuję : : albo zrób tak jak jest napisane w ostatnim poście .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ma oczywiście wyjście wielokanałowe. Ciekawy ten procesor tylko wolałem jednak uniknąć dokładania kolejnego klocka nie za bardzo mam na niego miejsce w dodatku to dodatkowy element do uruchamiania/ sterowania. dodatkowe kable a koszt wcale nie mniejszy niż zakupu używanego Amplitunera a na dodatek ni ebedę mógł wtedy podłączyć odtwarzacza SACD /DVD Audio poprzez we/wy 5.1 Dzięki za info o Yamaszce a miałem o niej tak dobre zdanie ( co prawda nigdy jej nie słuchałem opierałem się na opiniach wyczytanych z netu)

O tej Yamasze Z 7 czytałem w jakimś starym miesięczniku , chyba AV . To była nowość i kosztowała z 10 PLN , natomiast ostatni ze średniej półki z 5000 PLN , nie trzeba przepłacać za obudowę , chyba że ceny zatarły się w znaczący sposób , niemniej jednak Z 7 nigdy nie była flagowcem .

Może rozejrzyj się po dobrym ampli bez dekoderów Audio HD , lecz mającym wejście HDMI przyjmujące wielokanałowe LPCM . Player może wysłać LPCM .

Tylko trzeba by było upewnić się , czy na pewno ampli przyjmuje i zorientować się czy przy takim połączeniu całe ustawienia działają amplitunera , " ustawienie kalibracji " , czy aby to nie jest podłączenie do zewnętrznego dekodera tak jak jest to w wejściu wielokanałowym analogowym . Podejrzewam jednak , że powinne ustawienia ampli działać i nie trzeba zdawać się wyłącznie na okrojone ustawienia playera .

To raczej półśrodek i zawsze jakieś ograniczenie w dodatku te starsze ampli mają HDMI w wersji 1.1. max 1.2 zero redukcji jittera itd. Codo Marantza myślałem o nim ale jest to sprzęt wyraźnie słabszy Pioneera o funkcjach nie wspomnę obecnie zastanawiam się poważnie tylko nad SC -LX 82 lub niestety droższa ale pełniejsza opcja SC-LX83

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.