Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to jest zrobione? - O Audio

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Przypadkiem obejrzałem dziś odcinek, w którym była mowa o produkcji zestawów elektrostatycznych. Kadry były z fabryki elektrostatów Martin Logan i pokazano miedzy innymi produkcję zestawu, który miałem okazję słyszeć ponad rok temu - Elektro Motion. Pouczające było zobaczyć jak się te głośniki elektrostatyczne produkuje. Natomiast zaskoczyło mnie coś innego. W części obudowy przeznaczonej dla głośnika niskotonowego montowano zwrotnicę z transformatorem.

I tu się zdziwiłem. Lektor powiedział tylko, że transformator jest w celu podwyższenia napięcia. I koniec. Może ktoś to szerzej technicznie wyjaśnić? Jeśli transformator jest w obwodzie głośnika niskotonowego to jak liczyć impedancję kolumn?

Jako ciekawostkę powiem, że w tym samym odcinku pokazywano produkcję hi-endowego gramofonu. Najpierw za pomocą sterowanych komputerowo maszyn wyjątkowo precyzyjnie wytwarzano poszczególne elementy - talerz, podtalerzyk itp. Ale potem ze zdumieniem oglądałem jak pracownik składał ramię. Główna część była wklejana do obudowy łożyska i tu opadła mi szczęka. Ramię było ze stałym headshellem jak w Redze. Wyobrażałem sobie, ze wypoziomowanie odbędzie sie po aptekarsku, a tu pracownik wziął plastikową linijkę, przymknął jedno oko i spojrzał pod światło. :)

Znalazłem zdjęcie gramofonu z filmu:

circle-1.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/101735-jak-to-jest-zrobione-o-audio/

Gramofon ma sobie użytkownik skalibrować.

A jak ma się membrana w elektrostacie wychylać przy niskim napięciu?

Stąd trafo, lampa,...

A jak przekłądnia transformatora wynosi z 50 (z kilkudziesięciu V do kilku kV) to aby po stronie niskiej było 8omów po wysokiej równolegle można włączyć 20komów. To oczywiście uproszczenie zakładające m.in. nieskończoną impedancję przetwornika...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Gramofon ma sobie użytkownik skalibrować.

Nie, tam jest ramię o takiej samej konstrukcji jak w Redze. Nie ma możliwości wypoziomowania headshella. Według mnie w tym gramofonie powinno to być zrobione fabrycznie i w sposób bardzo dokładny.

Konstrukcja tego ramienia niewiele ma wspólnego z konstrukcją ramienia Regi. To ramię to najprawdopodobniej ACT 0.5, a konstrukcja łożyska ramienia jest podobna do rozwiązania unipivot. Posiada swobodę ruchu umożliwiającą ustawienie azytumu a wykonuje się to poprzez regulację przeciwagą. Jest też oczywiście możliwość regulacji VTA.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Konstrukcja tego ramienia niewiele ma wspólnego z konstrukcją ramienia Regi. To ramię to najprawdopodobniej ACT 0.5, a konstrukcja łożyska ramienia jest podobna do rozwiązania unipivot. Posiada swobodę ruchu umożliwiającą ustawienie azytumu a wykonuje się to poprzez regulację przeciwagą. Jest też oczywiście możliwość regulacji VTA.

No to by wszystko wyjaśniało.

Dziękuję kolegom za dostarczenie wszystkich informacji na pytania, które co prawda snu z powiek nie spędzały, ale fajnie jest wiedzieć.

Temat zamknę, bo już tu nie ma nic do dodania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.