Skocz do zawartości
IGNORED

Podłoga z desek na legarach = Brak basu ?

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

Lian, nie tak dawno wniosłem ponad 400kg płyt i prawdę mówiąc niewiele to dało. Może gdyby rozłożyć to na całej powierzchni.. tylko to już byłaby przesada i wyzwanie dla stropu.

Decyzja już postanowiona. Przenoszę się do 16mkw, niestety kwadrat ale akustyka jest i tak bez porównania lepsza a podłoga twarda i sztywna. Czeka mnie trochę roboty ale myślę, że się opłaci.

• 2 tygodnie później...

Jestem na etapie budowy i mam poniżej salonu lokal handlowy, od którego chcę się odseparować akustycznie. Początkowo myślałem o zastosowaniu materiału tłumiącego Regupol E48 pod posadzkę, a na to korek i deski bambusowe. Czy ktoś to stosował? Ostatnio kumpel namieszał mi w głowie pływającą podłogą dedykowaną do sal tanecznych - drewniana kratownica na grubych podkładkach "gumowych", puste przestrzenie wypełniona wełną, na to przykręcona płyta OSB i potem wykończeniowe deski np. z bambusa. Taką pływającą podłogę zrobił dla muzyka, więc separacja będzie super, ale czy w pokoju odsłuchowym nie będzie z nią problemów?

A jak jest zbudowana obecna podłoga? Obok pokoju są jakieś piony czy rury idące pionowo?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Jak w tym salonie poniżej nie będą generować dużo niskich częstotliwości to możesz pozostać przy opcji z Regupolem. Jak u siebie puścisz bas to oni usłyszą go tylko trochę ciszej z Regupolem, bo niskie częstotliwości to on słabo izoluje:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Żeby usztywnić podłogę ze starych desek na legarach jest tylko jeden sposób: Dobijanie gwoździ i piana. Jak się wtłoczy pianę rozporową pod podłogę przez małą dziurkę to na drugi dzień jest sztywna jak beton... a i trochę powypełnia pustki.

Oczywiście nie można przesadzić, jak zabraknie miejsca to może nawet wypchnąć podłogę.

Ja u siebie, pod podłogę wkładałem 10cm wełny mineralnej bo z moich wcześniejszych doświadczeń zawsze wynikało że drewniana podłoga zawsze podbijała bas, tzn było go więcej... a u Ciebie odwrotnie... a pod wełną u mnie 15-20cm piachu.

Po roku remontu na dniach będę wchodził do pomieszczenia i się okaże... aż trochę się boję ;)

pozdr.

joa.

>yoachim: prosze daj znac jakie efekty walki z basem podbitym przez deskowana podloge. Mam ten sam problem i o ile podoba mi sie pomysl z 'dobijaniem" gwozdzi i wstrzyknieciem pianki (nie musze rozbebeszac pomieszczenia) to nie wiem na ile jest skuteczny.

xffv.jpg

Ja nie wiem w czym problem, u kumpla, tutaj wszystko z desek i pięknie gra bas czyściutki, i wszystko pięknie jest, chciałbym taką akustykę mieć u siebie.

Tak, kumpel posiłkuje się 15" velodyne, ale to pomieszczenie ma 60m2, zdjęcie jest zrobione z połowy pokoju,... pokój jest zrobiony z całej połaci, poddasza budynku.

Dla porównania TV 60"

>yoachim: prosze daj znac jakie efekty walki z basem podbitym przez deskowana podloge. Mam ten sam problem i o ile podoba mi sie pomysl z 'dobijaniem" gwozdzi i wstrzyknieciem pianki (nie musze rozbebeszac pomieszczenia) to nie wiem na ile jest skuteczny.

Poprawnie wykonana podłoga nie powinna stwarzać problemów akustycznych. Podam jak powinien być wykonany strop, aby uzyskać najlepsze parametry. Od dołu tynk-trzcina-deski-pustka 5cm-deski-wyłożenie papą- pulpa gliniana lub masa cyrkonowa do wypełnienia-do legarów dać przykręconą klejonkę OSB i na to końcowe wyłożenie -panel, drewno, wykładzina i.t.p.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Niestety u mnie podloga nie jest wykonana poprawnie - stropu juz nie zmienie (pamieta jeszcze poznego Gierka), niestety legary sa zbyt daleko od siebie a pod deskami pustka. Tak naprawde to nawet nie jest podloga tylko "podklad pod podloge" wg fachowca od podlog. Kombinuje czy daloby sie cos zrobic bez rozbebeszania tego co jest (stad pytanie o efekty pianki i dobijania desek) - nie tylko o balagan przy remoncie chodzi ale rowniez o wysokosc pomieszczenia (raptem 2.2m), ktora ma pewnie negatywny wplyw na dzwiek. Boje sie ze rusze z remontem podlogi a pozniej sie okaze, ze i tak wypadaloby podniesc dach domu.... bo nie gra.

podepnę się pod wątek, żeby nie mnożyć nowych

za chwilkę będę robił remont swojego pokoju muzycznego, aktualnie mam panel podłogowy i coś mi mówi że powinienem go wywalić i dac po prostu wykładzinę dywanową, co sądzicie o tym ?

za chwilkę będę robił remont swojego pokoju muzycznego, aktualnie mam panel podłogowy i coś mi mówi że powinienem go wywalić i dac po prostu wykładzinę dywanową, co sądzicie o tym ?

A coś z posadzką będziesz robił?,

na czym lezą panele?

A,...zapomniałem

Na podłogę połóż, folie izolacyjną grubą,..4-5mm płyt tłumiących,

lmpj.jpg

Na to połóż 22mm OSB, możesz polakierować, lub jeszcze raz położyć Steico Underfloor i na to panele podłogowe, lub na osb coś z konfortu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wybierz jak najgrubszą wykładzinę i połóż na ten panel, który masz obecnie.

Yaoi podaj kubaturę pomieszczenia, powierzchnię podłogi i jaką powierzchnię chcesz zagospodarować wykładziną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.