Skocz do zawartości
IGNORED

Podłoga z desek na legarach = Brak basu ?

Excalibue

Rekomendowane odpowiedzi

gołe, zaadoptowany, nic to raczej nie zmieni jeśli 400kg płyty nie odizolowało drgań podłogi. Bas zamiast wybrzmiewać swobodnie z masą, kotłuje się w podłożu.

Ja już się poddałem.

gołe, zaadoptowany, nic to raczej nie zmieni jeśli 400kg płyty nie odizolowało drgań podłogi. Bas zamiast wybrzmiewać swobodnie z masą, kotłuje się w podłożu.

Ja już się poddałem.

Odpisuję tutaj na tym wątku, bo to obecnie bardzo aktualny problem dla mnie. Zapewniam Cię, będzie dudnić. Gdybyś położył twarde i grube PCV na całej powierzchni, szczelnie, wtedy byłaby wyraźna poprawa. Jednak dopiero wylewka dała mi komfort odsłuchu.

Podloga z desek na legarach jest pudłem rezonansowum (tak jak pudło w gitzrze) i dodaje basu nie ujmuje. Jak sam zauważyles że drzy czyli podloga ze względu na rezonans "gra", (tak jak glośnik gra bo wlasnie drży) co podbija na pewnich czestotliwościach bas. Problem zniweluje gruby dywan. Ja taki problem rozwiązalem wiercąc w kilku miejscach podłoge na przelot także strop (mam pod pokojem piwnicę więc moglem) i wkręcilem 25 centymetrowe kotwy do betonu. Po mocnym skręceniu podloga bardzo się usztywniła.

Ale sądzę że Twój problem tkwi w gołych ścianach. Gołe ściany to najgorsze co może być. Dzwięk odbija sie wiekokrotnie od ścian i podłogi, efekt znasz. Najprostrzym i najtańszym sposobem jest zakup gąbi tapicerskiej pociecie jej w kwadraty prostokąty i rozwieszenie na ścianach na przyklad za pomoca tasmy samoprzylepne. Dlaczego gąbaka bo tanio, szybko i łatwo przeklejić dodając tu ujmując tam. umieszczaj ją nie symetrycznie. Najwiecej jej powinno byc na ścianie za glośnikami i w narożach. Potrzebne bedą też elementy rozpraszające Łatwo i tanio zrobić na przyklad przepilowywująć drewnianą belke na przyklad 10X10 cm tak aby powstały dwa trujkąty. Ze sklejki wyciąć kwadrat metr na metr lub miejszy lub prostokat i przykręcic powstale trujkąty obok siebie aby powstał panel. Dobrze aby część trujkątów podstrugać aby byly różnej szerokości, tak ze trzy, minimum dwie. Lepsze sa trujkąty bardziej ostre ale to juz trzeba więcej drewna i stolarza. Takie panele to ze trzy jeden koniecznie za glową. Nie możesz trujkątów to balik jeden wyższy drugi nizszy na przemian na srodku na przyklad dwa większe. Gąbek tak ze trzy może być kazda o innej grubości 1,2 lub 3 cm. Po poeksperymentowaniu możesz zrobic cos estetycznego na stale Panele pomalować "lazurem" gąbki zabarwic lub zrobić ramki i pokryc np rzadkim płótnem z jakimś malunkiem. Gąbkę można zastąpić welną ale czy warto pyli i takie tam. Na allegro tez jest gąbka klinowa i plaska tez jest czyli dobrze, niedrogo i estetycznie.

Ktoś zaraz mi zarzuci że trzeba pomiary zrobić kupic ustroje wyliczyć wyrachować akustyczne tylko ile to kosztuje ? A tak samemu coś zrobisz i ile sie nauczysz o akustyce.

Jak będziesz chciał to moge coś o akustyce zeskanować i Ci przeslać Oczywiście artykuly dla audiofilów nie dla inżynierow.

Blędów w pisowni tez pewnie narobilem ale mam to w dupie nawet nie chcę mi sie sprawdzać. To do panów polonistów co nie omieszkaja mi to wytknąć.

Bylbym zapomnial o najprostrzej metodzie ale nie najtańszej - pokój możesz umeblować.

skk

Fakt wytkną, bo jak się samemu nie potrafi korzystać z języka to trzeba sobie radzić inaczej (Word poprawia błędy), a nie "mieć w d***e"... Tak na przyszłość to jest trójkąt i najprostszy.

Poza tym w tej wypowiedzi jest jeden wielki chaos, ja osobiście nie wiem co zaproponowałeś, ale może to po prostu ja mam jakieś problemy, nie wiem.

Wracając do meritum.

1. Zrobienie pomiarów może nie kosztować nic, a zwróci się ograniczając ilość roboczogodzin.

2. Wełna jest lepsza od gąbki tapicerskiej o czym było już nieraz...

Podloga z desek na legarach jest pudłem rezonansowu

No właśnie i może dlatego działa jak pułapka. Wielu z nas boryka się z zamulonym basem a kolega nie. Z pomiarów jakie dokonał wynika że przy 70Hz (fala o dł5m a połowa to 2,5m) ma jak my wszyscy falę stojącą w pionie. Cała reszta jest ok. Ja postąpiłem tak, że wyciąłem Equalizerem 71Hz -10dB Q=10 i jeszcze przy 120Hz w moim przypadku. Bas stał się szybszy subiektywnie lepszy.

Blędów w pisowni tez pewnie narobilem ale mam to w dupie nawet nie chcę mi sie sprawdzać. To do panów polonistów co nie omieszkaja mi to wytknąć.

Prawdziwy mężczyzna potrafi się przyznać do błędów a cioty je skrupulatnie ukrywają. Nawet Bogowie popełniają błędy, patrz Grocka.

Pogarda dla słabości innych (popełniający błędy) jest wynikiem słabości wzgadzającego a ich pogarda jest świadectwem ich ułomności.

Pogarda sama w sobie jest agresją wynikającą z frustracji, że samemu nie ma się odwagi być słabym bo inaczej tatuś by się obraził.

Ja staram się poprawiać moje błędy ortograficzne bo szkoda mi tych, którzy wpadają w zazdrość.

Fakt wytkną, bo jak się samemu nie potrafi korzystać z języka to trzeba sobie radzić inaczej (Word poprawia błędy), a nie "mieć w d***e"... Tak na przyszłość to jest trójkąt i najprostszy.

Poza tym w tej wypowiedzi jest jeden wielki chaos, ja osobiście nie wiem co zaproponowałeś, ale może to po prostu ja mam jakieś problemy, nie wiem.

Wracając do meritum.

1. Zrobienie pomiarów może nie kosztować nic, a zwróci się ograniczając ilość roboczogodzin.

2. Wełna jest lepsza od gąbki tapicerskiej o czym było już nieraz...

Napiszę Ci; Bardzo Szanownego Pana przepraszam że smiałem obrazić jego polonistyczną duszę. To jest forum audiofilskie, tyle w temacie. I jeszcze dodam że mam mało czasu na odpisywanie i porady. Akurat zajęty byłem akustyką u siebie w pracy. Nie zrozumialeś bo nie masz pojecia o tym co piszę to podobnie jak bym tlumaczyl o DNA tez nic byś nie zrozumiał. Pisząc i tłumacząc dokladnie zajeło by to kilka godzin.Worda nie mam bo to komputer firmowy. Jak troche pożyjesz na tym świecie zrozumiesz i przestaniesz zwracać na pierdoly uwagi no chyba że Ty już taki jesteś. Przypuszczam że każdemu sprawdzasz ortografie a jak juz skrzętnie posprawdzasz biegniesz i robisz zdjecia źle zaparkowanym samochodom. Po wszystkim nie omieszkasz zajrzeć na pocztę sprzwdzić czy maja znaczki.

Do slawek213 Tak, to prawda co piszesz jak w pierszym temacie tak i w drugim ale gole ściany są zdecydowanie gorszym problemem niż podłoga na legarach, sam taką mam. Brak dywanu też nie sluży akustyce (wczesne odpicia) Dociążając podlage podnosi rezonans do gory.

To nic że forum uważa że lepsza jest wełna ja nie wydzialem w studiu welny zawsze byla gąbka klinowa lub inne spienione coś tam o otwartych porach. W obudowach kolumn glaśnikowych tylko kiedyś używalo sie wełny. Główną przyczyną dla której podałem gąbke jest jej latwość stosowania. Welna luzem nie spełnia BHP. U mnie w przcy jest sala wytlumiona welną i co by nie robil dziwnie brzmi (misiowato i głucho) i to mimo liniowo ustawionej charakterystyki.

Teraz tesz nie mam czasu na flirt z ortografią, pracuję.

Masz slawek213 ode mnie za drugą część "setę"

Excalibue jak będziesz chcial coś o akustyce to proszę na priv

skk

Wydaje mi się, że innej możliwości jak wylewka lub przeniesienie się do drugiego pokoju nie ma.

Ściany są gołe, owszem. W takim pokoju bas powinien jednak dudnić i łupać jak szalony, a u mnie dudni, rozłazi się jak cholera w podłogę która strasznie go odchudza i czuje się go po prostu w podłożu pod nogami co jest strasznie nieprzyjemnym uczuciem jak dechy grają razem z kolumnami.

Lubie krótki punktowy bas bez większego przeciągania a tu jest kompletne przeciwieństwo.

No właśnie i może dlatego działa jak pułapka. Wielu z nas boryka się z zamulonym basem a kolega nie. Z pomiarów jakie dokonał wynika że przy 70Hz (fala o dł5m a połowa to 2,5m) ma jak my wszyscy falę stojącą w pionie. Cała reszta jest ok. Ja postąpiłem tak, że wyciąłem Equalizerem 71Hz -10dB Q=10 i jeszcze przy 120Hz w moim przypadku. Bas stał się szybszy subiektywnie lepszy.

Dla mnie sporo większym problemem jest samo wybrzmiewanie basu o czym napisałem wyżej.

PS: Ściany oczywiście będą zaadoptowane, jutro już kończę malowanie i postaram się poustawiać wszystko, bo teraz jest bajzel.

Jak zachowuje się podłoga z desek najlepiej świadczy to, że nie sposób się po niej poruszać cicho. I nie o skrzypienie tu tylko chodzi. Na domiar złego dudnienie takiej podłogi z biegiem czasu powiększa się.

Napiszę Ci; Bardzo Szanownego Pana przepraszam że smiałem obrazić jego polonistyczną duszę. To jest forum audiofilskie, tyle w temacie. I jeszcze dodam że mam mało czasu na odpisywanie i porady. Akurat zajęty byłem akustyką u siebie w pracy. Nie zrozumialeś bo nie masz pojecia o tym co piszę to podobnie jak bym tlumaczyl o DNA tez nic byś nie zrozumiał. Pisząc i tłumacząc dokladnie zajeło by to kilka godzin.Worda nie mam bo to komputer firmowy. Jak troche pożyjesz na tym świecie zrozumiesz i przestaniesz zwracać na pierdoly uwagi no chyba że Ty już taki jesteś. Przypuszczam że każdemu sprawdzasz ortografie a jak juz skrzętnie posprawdzasz biegniesz i robisz zdjecia źle zaparkowanym samochodom. Po wszystkim nie omieszkasz zajrzeć na pocztę sprzwdzić czy maja znaczki.

Dobrze jest się czasem o sobie czegoś dowiedzieć. Powiem Ci, że dawno się tak nie uśmiałem ;-)

Jakbyś jednak chciał kiedyś wytłumaczyć to może w jakimś innym języku, bo fakt, boli mnie jak patrzę na takie posty. Choć do polonisty mi daleko, wierz mi...

Excalibue

Może się skusisz na te pomiar jednak i będziemy wiedzieli na czym stoimy, bo na razie zawisnęliśmy w próżni ;-)

Dobrze jest się czasem o sobie czegoś dowiedzieć. Powiem Ci, że dawno się tak nie uśmiałem ;-)

Jakbyś jednak chciał kiedyś wytłumaczyć to może w jakimś innym języku, bo fakt, boli mnie jak patrzę na takie posty. Choć do polonisty mi daleko, wierz mi...

Excalibue

Może się skusisz na te pomiar jednak i będziemy wiedzieli na czym stoimy, bo na razie zawisnęliśmy w próżni ;-)

Cieszę sie że rozbawiłem Jaśnie Wielmożnego Pana, jestem wnibowzięty

No tak wzory i pomiary są najważniejsze to co sie slyszy to już drugorzędna sprawa ale co tam ważny wykres pod linijkę !

Nie mam pytań, dobrze że Ci co robią pływającą podłogę o tym nie wiedzą...

Przeczytaj dobrze co napisalem póżniej komentuj teoretyku. Tak w ogóle na tym forum jest bardzo wielu "teoretyków" i "panów wzorków" co w d...e byli i g...o widzieli. A jak pięknie doradzają jak pięknie piszą tylko co ztego. Praca z obrazem i dźwiękiem to mój zawód i wykonuje ją na codzień nie pisz co mam robić bo jesteś za zielony aby teoretyzować. Juz "pobiliście" na tym forum gościa co pisał że spienione poliuretany są lepsze od welny, nie odzywalem się bo i po co przecież to nic nie da. "Forum co jeden coś pierdnie drugi powtarza"

Z nieukrywaną satysfakcją żegnam Panow a najbardziej pana od muziki oj sorki Pana od ortografi. Miłych pomiarów i obliczeń.

skk

Przeczytaj dobrze co napisalem póżniej komentuj teoretyku. Tak w ogóle na tym forum jest bardzo wielu "teoretyków" i "panów wzorków" co w d...e byli i g...o widzieli. A jak pięknie doradzają jak pięknie piszą tylko co ztego. Praca z obrazem i dźwiękiem to mój zawód i wykonuje ją na codzień nie pisz co mam robić bo jesteś za zielony aby teoretyzować.

Napisałeś że podłoga na legarach podbija bas jak pudło rezonansowe. Dla mnie wszystko w temacie (jak ty takie kwiatki sadzisz...), a to że pracujesz z dźwiękiem może oznaczać tyle, że kable na koncertach nosisz. Więc wybacz że mam opory by Ci przytakiwać. Rzeczowo nie potrafisz uargumentować swojej wypowiedzi, a i język masz całkiem kulturalny.

Dodatkowo ja Tobie nie piszę co masz robić, bo zwyczajnie mnie to nie interesuje. Nie tup nóżkami, bo już duży chłopiec z Ciebie.

Juz "pobiliście" na tym forum gościa co pisał że spienione poliuretany są lepsze od welny, nie odzywalem się bo i po co przecież to nic nie da. "Forum co jeden coś pierdnie drugi powtarza"

Pieniony poliuretan, pienionemu poliuretanowi nie równy. Dodatkowo poliuretan stosowany do zabudowy wychodzi dużo drożej od zwykłej wełny, która zabudowana spełnia przepisy BHP no i klasą palności bije na łeb pieniony poliuretan. Jakoś nie przypominam sobie mojej wypowiedzi na temat tego poliuretanu. Więc odnoś się do konkretnej wypowiedzi a jeśli nie potrafisz to przemilcz.

No tak wzory i pomiary są najważniejsze to co sie slyszy to już drugorzędna sprawa ale co tam ważny wykres pod linijkę !

No no no widzę że pomiary nie potrzebne, wszystko na ucho można zrobić. Pewnie mody pomieszczenia też na ucho wykrywasz. Mody osiowe, skośne i styczne wykrywasz na oko.

Postawiłem subwoofer w połowie dlugości pokoju na jednym z boków, pod suba dwie płyty 16kg i natężenie przy filmach wydaje się być w miare wystarczające, raczej nic więcej nie wykombinuje. Co do stwierdzenia że podłoga podbija to jednach chyba niezbyt trafne bo kolumny stojące na samej podłodze basem nie grają tylko pukają, uderzenia zamieniają się w energię fizyczna która wprawia deski w drżenie zamiast wrażeń akustycznych. Chyba że cos źle zrozumiałem.

• 2 tygodnie później...

a to że pracujesz z dźwiękiem może oznaczać tyle, że kable na koncertach nosisz

Napisalem że z obrazem i dźwiękiem nie z dźwiękiem. No nie umiesz czytać. Jak byś mial troszkię doświadczenia to byś wiedział że po wzorcowej korekcie dźwięku (takiej z komputerka i specialnym programem) robi sie korektę na słuch i powiem Ci że finalnie pasmo dużo odbiega od wzorca. Pewnie nigdy nawet nie slyszaleś liniowej charakterystyki i nie wiesz jaki wtedy nudny jest dźwięk ? Możesz sobie liczyć i mnożyć i tak dzwięk w różnych częściach sali jest zupełnie inny i nie potrzebne mi twoje skrośne żeeby wiedzieć ż sprzodu jest "garnek" a styłu i w narożach głowa od basy boli.

Spionione poliuretany to właśni gąbka.

Pewnie że noszę kable ale nie na koncertach nie jestem od tego ale za to bywam na nich często dlatego śmieszy mnie jak ktoś pisze że sprzęt audio ma grać jak muzyka na żywo na koncertach. Kocham tą JBL-owska barwę tańszych serii i widzimisie akustyka.

stojące na samej podłodze basem nie grają tylko pukają

A nie pomyślałeś że może tak ma być, może przyzwyczaiłeś sie do basu w dyskotece. Wlaśnie dobry bas to dobry impuls jest odczuwalny fizycznie szybki i zwinny. Przypomne koledze o golych ścianach bo możesz kolego wstawic i wilsony z krellem i nic z tego nie będzie jak nie poprawisz akustyki. Gołe ściany to "swoisty filtr grzebieniowy" góry i doliny, podbicie wysokich. Całe twoje zło to podłoga, tak uważasz. Już wiesz że mam taką sama podlogę i mam podbicie na 60-80 Hz ale bez przesady, na podlogie dywan i jest spoko.

No ale baw się podłogą. Powodzenia

Napisałeś że podłoga na legarach podbija bas jak pudło rezonansowe. Dla mnie wszystko w temacie (jak ty takie kwiatki sadzisz...)

arczi! pzytaj to miszczu, napisał sam zainteresowany i wyciągnij wnioski.

Kolumny ustawione 0,8m od sciany tylnej i 0,6 od bocznej.

Jak się okazalo w zakresie 60 i 70Hz jest największa kumulacja basu w pomieszczeniu, bas w tym rejonie jest kompletnie niekontrolowany, dudniący.

Podobna podłoga i kubatura, rezonans ten sam on zrobił pomiary ja określiłem na słuch.

skk

Tak tylko strzelam, ale może odwróciłeś fazy w głośnikach? Czyli w jednej zamieniłes + z - ? Bądź w soobwoferze? W takiej sytuacji fale się znosza i jest dupa. Dziwne że jeszcze nic takiego tu nie padło

Fazowość cały czas jest zgodna, zresztą łatwo zauważyć, że kolumny są źle podłączone.

A nie pomyślałeś że może tak ma być, może przyzwyczaiłeś sie do basu w dyskotece. Wlaśnie dobry bas to dobry impuls jest odczuwalny fizycznie szybki i zwinny. Przypomne koledze o golych ścianach bo możesz kolego wstawic i wilsony z krellem i nic z tego nie będzie jak nie poprawisz akustyki. Gołe ściany to "swoisty filtr grzebieniowy" góry i doliny, podbicie wysokich. Całe twoje zło to podłoga, tak uważasz. Już wiesz że mam taką sama podlogę i mam podbicie na 60-80 Hz ale bez przesady, na podlogie dywan i jest spoko.

No ale baw się podłogą. Powodzenia

Mam właśnie przeciwieństwo tego co napisałeś.

Jest uderzenie stopy, które fizycznie odczuwam w podłodze, a nie jako impuls całościowo. Strasznie drętwe uczucie. Całą masę brzmienia czuje w podlodzę.

Na zwykłych panelach z pianką pod spodem i dywanem kolumny grają tak jak napisałeś.

Może u siebie masz sztywniejszą podłogę i czym zasypana ta szczelina pomiędzy belami, bo u mnie jest pustka.

Fazowość cały czas jest zgodna, zresztą łatwo zauważyć, że kolumny są źle podłączone.

Mam właśnie przeciwieństwo tego co napisałeś.

Jest uderzenie stopy, które fizycznie odczuwam w podłodze, a nie jako impuls całościowo. Strasznie drętwe uczucie. Całą masę brzmienia czuje w podlodzę.

Na zwykłych panelach z pianką pod spodem i dywanem kolumny grają tak jak napisałeś.

Może u siebie masz sztywniejszą podłogę i czym zasypana ta szczelina pomiędzy belami, bo u mnie jest pustka.

Dzis mam dużo pracy nie bardzo moge pisac ale rozważ przytroczenie podłogi z desek do stropu za pomocą dybli co najmniej 9 sztuk. Wiem że niedługo znienawidzisz gitarę basową a właściwie jej średni podzakres (buczący)

Tą pustkię raczej tez mam pustą no może trochę gruzu z pustaków.

Pierw też czulem bas w podłodze po usztywnieniu jest ok Co prawda do ideału brakuje ale co zrobić.

skk

A może kupić płyty OSB i przykręcić do desek ? Wtedy się chyba usztywni powierzchnia dość znacznie i powinno być lepiej ? Te 500zł to nie tak dużo jeśli mogłoby pomóc.

Mogę przejść do 16mkw, ale pokój w kształcie kwadratu i z akustyką może być nieciekawie.

• 1 miesiąc później...

Zazdroszczę akustyki mojemu kumplowi, co w ogóle nic z nią nie robił, nawet nie próbował, a gra u niego każda konfiguracja, ....każdy system pokazuje inną twarz, ale zawsze najlepszym wydaniu, sufit drewniany i podłoga z korka.

Jestem na 1000% pewny, że podłoga ma bardzo dobry wpływ na akustykę, nie zajmuj się podłogą tylko ścianami.

• 2 tygodnie później...

Excalibu,

Nie przeczytałem całego wątku, tylko przejrzałem. Więc jeśli mój wpis jest bez sensu to przepraszam.

Mam drewnianą podłogę, grube dechy sosnowe, na legarach. Bas jest duży i nawet za.

Teraz tak. Deklaracje: ja nie jestem akustykiem. Słucham muzyki, na audio troszku się znam, jak każdy po latach.

Do rzeczy: czy rozważaliście w powyższej dyskusji wymianę kolumn? Chodzi o sprawdzenie innych kolumn jak się zachowają. Chodzi o kolumny, które będą inaczej strojone. Pewnie to wiesz, że jak masz basrefleks to jest on związany z konkretną częstotliwością rezonansową kolumny. Ten rezonans może się zgrywać z Twoim pomieszczeniem lepiej lub gorzej. Może być u Ciebie akurat tak, że rezonans kolumny zgrywa się z rezonansem pomieszczenia, ale np wyższym. Więc wtedy relatywnie niższe częstotliwości będą grać z niższą energią.

Dlatego może zanim zaczniesz rozwalać podłogę, to weź pojedź do sklepu i wypożycz kolumny o INNEJ KONSTRUKCJI żeby zobaczyć co się stanie. Poszukaj kolumn może niżej strojonych? Nie patrz na "pasmo przenoszenia" bo nie o to chodzi. Zwróć uwagę na wilkość głośnika basowego i wielkość wylotu basrefleksu - to oczywiście uproszczenie, ale taka zgrubna wytyczna.

Sądzę że próba z wydzielonym subwooferem jest bez sensu ponieważ ilosć słyszanych basów zależy od energii w całym paśmie, a woofer dale tylko dół, prawda?

Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jedne kolumny doskonale grają basowo w jednym pomieszczeniu, a w innym nie. Dotyczy to głównie kolumn powszecnie stosowanych, czyli nawet tych już całkiem drogich. Nie można mówić tu o liniowości pasma. Strojenie bassrefleksu dla jednej częstotliwości jest faktem i uproszczeniem, z natury rzeczy takie kolumny są bardzo podatne na wpływ pomieszczenia.

Z drugiej strony, jeśli byś miał kolumnę grającą liniowo to byś mógł z ręką na sercu powiedzieć, że w tym pomieszczeniu rezonanse układają się niekorzystnie, bo wszelkie niedostatki wynikałyby z pomieszczenia a nie z kolumny. W obecnej sytuacji nie wiesz dokładnie czy faktycznie masz dziwne pomieszczenie czy brakuje synergii na linii kolumny-pomieszczenie. Dlatego wstaw kolumny inaczej strojone, mogą to być nawet monitory większe i zobacz co się stanie.

pzdr

Przewinąłem jeszcze cztery pary kolumn w tym to konstrukcja zamknięta - efekt podobny.

Napisałeś, że masz podłogę na legarach.. pustka jest czymś zapełniona ? Nie ''wbija'' Ci się bas w podłogę ?

U mnie nawet jak się chodzi to wszystko w pokoju się trzęsie łącznie z drzwiami.

Podłoga ma 100 lat, ponad. Dechy grube, szerokie dość, z desek o długości dłuższego boku pokoju (koło 6m). Pod nimi bezpośrednio nie ma nic. Parę cm niżej jest jakieś wypełnienie z trocin pewnie i tego co było wówczas dostępne pod ręką.

Nie wiem co znaczy wbijanie się basu w podłogę. Oczywiście, że podłoga rezonuje, przecież musi. Czy wpływa na akustykę, przecież musi. Ale jak wpływa to nie wiem, musiałbym ją zdjąć :)

Kolumny mam ustawione na kamiennych płytach, u mnie poprawia to czytelność basów, również tych wyższych. U mnie większy problem stanowi pogłos, który zniknie jak już kupię jakieś meble, bo trochę jest ich za mało. No i dywanik jakiś. Jak robię poważniejsze odsłuchy, proszone, to przeważnie okrywam pokój kołdrami i kocami, ale to skraca pogłos, na bas za bardzo nie wpływa.

Wiesz w czym najbardziej przeszkadza mi podłoga? W tym, że jak siedzisz z nogami opartymi o podłogę, to czujesz jednak pewne wibracje. Słyszysz więc podwójnie - uchem i kostnie jakby. Mnie to rozprasza. Dlatego podkładam sobie jakieś poduszki pod nogi.

A może masz problem inny? Może w innym miejscu miałeś mocno wyeksponowany bas i się przyzwyczaiłeś?

Nie chcę się powtarzać, bas jest fatalnej jakości, nawet kolumny z 15calowym wooferem nie mają ''kopa'' za to podłoga gra w najlepsze.

I to czuje KAŻDY nawet kompletny laik.

Podłoga skrzypi i ugina się pod ciężarem więc może nie pustka jest problem a mała stabilność ?

Może zaatakować temat z drugiej strony usztywniając te deski ?

Ktoś chyba pisał w temacie aby wkręcić gwoździe w legary.

Chyba nie jest do głupi pomysł..

Nie chcę się powtarzać, bas jest fatalnej jakości, nawet kolumny z 15calowym wooferem nie mają ''kopa'' za to podłoga gra w najlepsze.

I to czuje KAŻDY nawet kompletny laik.

Podłoga skrzypi i ugina się pod ciężarem więc może nie pustka jest problem a mała stabilność ?

Może zaatakować temat z drugiej strony usztywniając te deski ?

Ktoś chyba pisał w temacie aby wkręcić gwoździe w legary.

Chyba nie jest do głupi pomysł..

Moim zdaniem to nie jest kwestia tego co pod podlogą, tzn napewno ma to wpływ bo ta przestrzeń jest otwarta poprzez szczeliny i ma swój rezonans, wiec musi wplywac na barwe. Ale jaka jest to skala? Nie sądze zeby to byla przyczyna braku basu?

Natomiast bardzo mozliwe, ze kształt podlogi, material z jakiego jest zrobiona, wplywa na bas znacząco, skoro jest taki efekt jak mówisz. W takim układzie zmiana jakiegoś parametru wpływający na rezonans tej podłogi jest do przemyślenia. Kształtu nie zmienisz, bo to jest zmiana podłogi. Ale próbowałeś poustawiać obciążenia? Nie mówie o dwoch plytach pod kolumny, raczej równomiernie rozłożone obciążenie na powierzchni całej podłogi, powinno to coś zmienic. Gwoździe mogą zmienić sztywność układu, ale jaki będzie efekt, to można tylko sobie o tym pogadać

Na podłogę połóż 4-5mm płyt tłumiących,

lmpj.jpg

Na to połóż 22mm OSB, możesz polakierować, lub jeszcze raz położyć Steico Underfloor i na to panele podłogowe.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.