Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka z peceta (dac, karta dźwiękowa ~ 500 zł)

yag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Postanowiłem w skrócie uporządkować sobie wiedzę.

Mam kolumny tannoy m3,

wzmacniacz cambridge audio a500, to wszystko podpięte „na razie” do peceta,

karta dźwiękowa creative x-fi,

o słuchawkach na razie nie myślę.

Kocham słuchać muzykę elektroniczną, najczęściej z plików mp3, rzadziej z flac.

Problem jest taki, że niejako jestem skazany na słuchanie plików mp3, bo w mojej mojej muzyce płyty audio to jednak rarytas, częściej występują cd-r, kasety bądź winyle, czyli mp3 i flac musi pozostać.

Wydaje mi się, że te kolumny są najsilniejszą częścią zestawu, jeśli coś będę chciał zmieniać, to albo wzmacniacz, albo – od czego chcę/powinienem zacząć – kartę dźwiękową.

Najsłabsze ogniwo, karta dźwiękowa creative x-fi

W takim razie, powstaje pytanie czym ją zastąpić:

– droższą kartą dźwiękową pod pci np. asus xonar ST,

– zewnętrzną kartą dźwiękową,

– dac ze wzmacniaczem słuchawkowym pod usb (zasugerowane musical fidelity, widziana gdzieś w testach i recenzjach audinst-mx1 bądź audiotrak cube).

Czy takie myślenie ma odrobinę sensu, w sumie muzykę zamierzam słuchać z kolumn tannoy.

Zapraszam Forumowiczów, Bywalców, Zarejstrowanych do wyrażenia swoich opinii, w końcu łączy nas miłość do muzyki, a dzieli poziom wiedzy.

Tym optymistycznym

Na początek to sobie odpuść asus xonar ST bo dużej różnicy między x-fi nie usłyszysz.

DAC to jest najlepsza alternatywa dla Ciebie.

Do proponowanych modeli dorzuciłbym jeszcze Nostromo 4H

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Na początek to sobie odpuść asus xonar ST bo dużej różnicy między x-fi nie usłyszysz.

Nie zgadzam się. X-FI ma się nijak do Xonara ST - i to nawet fabrycznego...

A przecież można jeszcze pobawić się w "żonglerkę" opampami i praktycznie dowolnie kształtować brzmienie tej karty.

Bardziej zaawansowani użytkownicy-elektronicy idą znacznie dalej, modyfikując w Asusie wiele różnych układów.

Byłem posiadaczem zarówno Creative'a X-FI, Audiotraka Prodigy HD2, jak i Xonara ST, który nota bene już u mnie został. Używam go do dziś z wymienionymi wszystkimi trzema opampami i jestem bardzo zadowolony.

Powiem więcej, ostatnio zamówiłem sobie trzy (podobno znakomite) opampy MUSES01 - używane w najwyższej wersji zewnętrznego DACa Asusa - Xonar One Muses Edition.

Jestem pewnien, że zagra to wspaniale.

A co do innych porównań Xonar'a ST, to swego czasu testowałem Nuforce Icon HDP i niestety nie dotrzymał pola Asusowi...

Co za bzdury.Miałem X-FI, dodam tylko.

Audinst według mnie jest gorszy do Essence ST,(słabsza scena,przestrzeń,mniejsza szczegółowość, barwa) zwłaszcza po wymianie wzmacniaczy, ale tez nieco inaczej brzmi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.