Skocz do zawartości
IGNORED

Jak można uszkodzić subwoofer aktywny?

vorpane

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Zakładając że wzmacniacz suba będzie miał mnieszą moc niż głośnik (a tak chyba jest, prawda?), to wydaje mi się że jeśli by sygnał miał olbrzymią, rozsadzającą suba ampitudę, to jednak go nie rozsadzi, gdyż wzmacniacz może wzmocnić sygnał tak, jak fabryka dała i nie więcej. Czy może jest inaczej?

Moje pytanie wynika z obaw: co, jeśli ustawię maksymalne wzmocnienie suba i np. będę oglądał film z maksymalną głośnością (podłączenie ampli-sub przez wyjście przedwzmacniacza). W trakcie filmu sub otrzyma taki potężny sygnał i... co?

PS. Niby nadaje się to pod KD, ale ludziom ze stereo bardziej ufam.

PS2. Mój sub to Koda SW-1000. Ale to chyba nie ma znaczenia?

Nie bój się. Wzmacniacz tej Kody nie jest w stanie zagrozić głośnikowi.

Aktywnego suba dużej mocy można rozwalić w jeden sposób - włączyć go na zimno i od razu przywalić aż jękną zawieszenia. Takiego potraktowania nie rozgrzany głośnik może zwyczajnie nie przeżyć. Ale to dotyczy raczej wzmacniaczy od 200W w górę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.